Πέντε τρόποι που ο κρύος καιρός κάνει καλό στην υγεία

Πέντε τρόποι που ο κρύος καιρός κάνει καλό στην υγεία

Πέντε τρόποι που ο κρύος καιρός κάνει καλό στην υγεία

Οι τελευταίες ημέρες χαρακτηρίζονται από χαμηλές θερμοκρασίες, κάτι το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και το προσεχές διάστημα, τουλάχιστον μέχρι να κάνει την δειλή της εμφάνιση η άνοιξη και να δούμε και πάλι το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στα γνωστά του… ελληνικά επίπεδα.

Και όσο και αν το κρύο είναι συνυφασμένο με τις ιώσεις, το κρυολόγημα και άλλα προβλήματα υγείας, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν και τομείς στην υγεία μας στους οποίους μπορεί να μας κάνει καλό.

Δείτε με ποιους τρόπους μπορεί το κρύο να αποδειχθεί επωφελές για την υγεία:

Ο κρύος καιρός μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος

Καθώς μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται και έχουμε την τάση να αυξάνουμε το σωματικό μας βάρος. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν δύο τύποι λίπους στο ανθρώπινο σώμα: το λευκό και το καφέ λίπος. Το καφέ λίπος είναι εκείνος ο τύπος που παράγει θερμότητα και αυξάνει την καύση θερμίδων. Το καφέ λίπος μας βοηθάει σε βρεφική ηλικία να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του λίπους εξαφανίζεται όσο μεγαλώνουμε, αλλά ένα μέρος του παραμένει στο σώμα. Όταν κρυώνουμε, το σώμα μας ενεργοποιεί αυτά τα καφέ λιποκύτταρα για να μας κρατήσει ζεστούς και έτσι καίμε περισσότερες θερμίδες.

Το κρύο μπορεί να κάνει καλό στον πόνο

Σε ορισμένες χώρες, η εκμετάλλευση των χαμηλών θερμοκρασιών για ιατρικούς σκοπούς λαμβάνεται πολύ σοβαρά. Φινλανδοί ερευνητές έδειξαν ότι ομάδα γυναικών που έκανε “βουτιές” σε κρύο νερό (20 δευτερόλεπτα σε νερό με θερμοκρασία λίγο πάνω από το μηδέν) για τρεις μήνες και υποβλήθηκε και σε κρυοθεραπεία σε ολόκληρο το σώμα, παρουσίασε δύο και τρεις φορές αυξημένα επίπεδα νορεπινεφρίνης στο αίμα. Η νορεπινεφρίνη, είναι μια χημική ουσία στο νευρικό σύστημα που παίζει πολλούς ρόλους, ένας εκ των οποίων είναι η καταστολή του πόνου. Επίσης, στην Ιαπωνία, η κρυοθεραπεία εφαρμόζεται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής από ρευματικές και άλλες ιατρικές παθήσεις. Οι ασθενείς μπαίνουν συνήθως σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία -90 βαθμών Κελσίου για 3 λεπτά.

Ο κρύος καιρός βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες αυξάνονται σημαντικά αρχικά το φθινόπωρο και στη συνέχεια κατά τον μήνα Φεβρουάριο, ενώ μειώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο κρύος καιρός ωθεί τους ανθρώπους να περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, φέρνει αύξηση στην συχνότητα αλλά και την ποιότητα των σεξουαλικών επαφών σε ένα ζευγάρι.

Ο κρύος καιρός εξουδετερώνει τα έντομα που μεταφέρουν ασθένειες

Το κρύο σκοτώνει μικροοργανισμούς και έντομα, τα οποία είναι πηγές ασθενειών για τον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο που μία από τις βαθύτερες ανησυχίες των επιστημόνων σχετικά με την κλιματική αλλαγή, είναι το αν και κατά πόσον η αύξηση της θερμοκρασίας θα μειώσει την αποτελεσματικότητα του χειμώνα στην εξουδετέρωση πολλών ιών και ασθενειών.

Ο κρύος καιρός έχει συνδεθεί με τη μακροζωία

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, διαπιστώθηκε ότι τα σκουλήκια που εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες, τείνουν να εμφανίζουν γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής τους. Άλλη έρευνα του 2006 από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps επάνω σε ποντίκια, έδειξε ότι η μείωση της εσωτερικής τους θερμοκρασίας αύξησε την διάρκεια ζωής τους κατά 20%. Τέλος, έρευνα του 2009 από το πανεπιστήμιο Stony Brook έδειξε ότι ενώ τα μύδια στα ζεστά μεσογειακά νερά της Ισπανίας ζουν περίπου 29 χρόνια, εκείνα στα κρύα νερά της Ρωσίας ζουν για πάνω από δύο αιώνες!

ΠΗΓΗiatrikanea.gr
SHARE