Κανονικά η 13η σύνταξη και για τους αγρότες

Κανονικά η 13η σύνταξη και για τους αγρότες

Κανονικά η 13η σύνταξη και για τους αγρότες

Γιουρουκέλη Μαρία

Το νέο νομοσχέδιο δεν καταργεί όλες τις πρόωρες συντάξεις, που σημαίνει ότι η 13η σύνταξη θα δοθεί κανονικά, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ που παίρνουν 360 ευρώ, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού.
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τη 13η σύνταξη, ο γενικός γραμματέας είπε ότι «δεν μας πιέζει η 13η σύνταξη, αυτή πάει τα Χριστούγεννα, δεν έχουμε πρόβλημα κανένα, θα προωθηθεί κανονικά. Θα καταβληθεί κανονικά, δε μας πιέζει τώρα να καταθέσουμε νομοσχέδιο».
Ανεπίσημα από το υπουργείο Εργασίας γίνεται λόγος για διαπραγμάτευση που θα κριθεί σε πολιτικό επίπεδο και για επιστολή Βαρουφάκη, που χαρακτηρίζεται «κείμενο που χρήζει πολλαπλών ερμηνειών». Ειδική αναφορά, κάνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας για το σκέλος της επαναφοράς του ζητήματος της κατάργησης των κινήτρων που ισχύουν για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Επισημαίνεται ότι δεν θα επηρεαστούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν δημιουργηθεί σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σε εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά και σε γυναίκες με ανήλικο τέκνο. Άγνωστο παραμένει ωστόσο τι θα προκύψει στα όρια συνταξιοδότησης που ισχύουν σε εργαζόμενους στις Τράπεζες και το Δημόσιο.
Οι πιο σημαντικές, από τις παρεμβάσεις για τα εργασιακά και την Κοινωνική Ασφάλιση που υπάρχουν στην επιστολή Βαρουφάκη, είναι οι εξής:
* Εξάλειψη των «παραθύρων» και κινήτρων που αυξάνουν τον υπερβολικό ρυθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε όλη την οικονομία και πιο συγκεκριμένα, στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα.
* Ενοποίηση συνταξιοδοτικών ταμείων.
* Σταδιακή κατάργηση των χρεώσεων υπέρ τρίτων (κοινωνικοί πόροι) με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
* Εδραιώσουν στενότερο δεσμό μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εισοδημάτων, Το υπουργείο Εργασίας, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση, επικεντρώνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες.
* Θα εκσυγχρονιστούν τα επιδόματα, θα ενισχυθούν τα κίνητρα για τη δήλωση εργασίας και θα παρασχεθεί στοχευμένη βοήθεια σε υπαλλήλους ηλικίας 50-65 ετών, μεταξύ άλλων μέσω του προγράμματος Εγγυημένου Εισοδήματος.