Για λαθρεμπόριο τσιγάρων πρώην διευθύνων της ΣΕΚΑΠ

Για λαθρεμπόριο τσιγάρων πρώην διευθύνων της ΣΕΚΑΠ

Για λαθρεμπόριο τσιγάρων πρώην διευθύνων της ΣΕΚΑΠ

Σε φυλάκιση 4 ετών για την υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων του 2009 καταδικάστηκε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΣΕΚΑΠ, Ιωάννης Ζήνας με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης.

Στο σκαμνί μαζί του είχε καθήσει κι ένα ακόμα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, ο τότε διευθυντής, Νίκος Παπάς ο οποίος ωστόσο αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Τα δυο στελέχη αντιμετώπισαν την κατηγορία της κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση λαθρεμπορίας τσιγάρων με τη χρήση τεχνασμάτων.

Αθώος κρίθηκε επίσης και ναυτιλιακός πράκτηρας που είχε εμπλακεί.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η πολύκροτη υπόθεση ήρθε στο φως το 2009, όταν εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.

Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου).

Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης, η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων φτιάχτηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την οποία εκπροσωπούσε ο εκπρόσωπος της off shore που είναι κατηγορούμενος.

Ωστόσο και ενώ, σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά, φαίνεται πως τα τσιγάρα κατέληξαν τελικώς στην Αίγυπτο, στη συνέχεια εντοπίστηκαν πάνω στο πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας.

Την ενοχή πρότεινε η Εισαγγελέας

Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, στην οποία κατέθεσαν τελωνειακοί αλλά και υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των τριών εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, ήτοι του κ. Παπά, του κ. Ζήνα αλλά και του εκπροσώπου της off shore.

Η ίδια ανέφερε πως η μεταφορά των τσιγάρων ήταν εικονική ενώ η υπεράκτια εταιρία ήταν ανύπαρκτη όπως ανέφερε, μιας και άλλαζε συνεχώς διευθύνσεις.

Μάλιστα, η ίδια αναφέρθηκε στον έλεγχο που ακολούθησε το ΣΔΟΕ και στο πόρισμα που συντάχθηκε για την υπόθεση ενώ τόνισε πως το Δικαστήριο δεν πρέπει να ασχοληθεί με τη νομιμοφάνεια και το εάν δηλαδή προκύπτει από τα παραστατικά πως έφτασαν οι ποσότητες των τσιγάρων στην Αίγυπτο, αλλά στο γεγονός πως στη συνέχεια εντοπίστηκαν σε πλοία με λαθραία.

Έκανε λόγο για τεχνάσματα τα οποία χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι ενώ στάθηκε στο γεγονός πως από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.

Παράλληλα, ανέφερε πως θα έπρεπε να βρίσκονται και άλλα στελέχη κατηγορούμενα ενώ ανέφερε πως η offshore εταιρία που αγόρασε τα τσιγάρα, ήταν “επινόημα” των κατηγορούμενων μιας και εμφανίζεται, όπως η ίδια ανέφερε, λίγο καιρό πριν την συναλλαγή της με τη ΣΕΚΑΠ.

Ζήτησαν να αθωωθούν

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι που εκπροσωπήθηκαν από συνολικά 6 νομικούς, ζήτησαν να αθωωθούν, λέγοντας πως δεν προκύπτουν σε βάρος τους στοιχεία ούτε είχαν οικονομικά οφέλη από την όλη υπόθεση.

Ο συνήγορος υπερασπίσεως του κ. Παπά, έκανε λόγο για επιφανειακό έλεγχο από πλευράς του ΣΔΟΕ, χαρακτήρισε ως πρόχειρο το πόρισμα το οποίο πρακτικά πυροδότησε και την όλη διαδικασία και ανέφερε πως αυτό παρουσιάζει αρκετά κενά.

Μάλιστα χαρακτήρισε ως “ελκυστική τη δικογραφία” που κάνει “θόρυβο” λόγω της εμπλοκής της ΣΕΚΑΠ και ζήτησε από το Δικαστήριο να στηριχθεί στα πραγματικά γεγονότα και όχι στους “θορύβους” όπως ανέφερε. Μεταξύ άλλων, κατά την αγόρευσή του τόνισε πως ο πελάτης του βρέθηκε κατηγορούμενος και στο Δικαστήριο της Χαλκίδας, για την απόπειρα λαθρεμπορίας και τη σύλληψη των υπευθύνων του πλοίου που εντοπίστηκε στην Εύβοια, και αθωώθηκε.

Το δικαστήριο διέκοψε για σχεδόν μια ώρα, και όταν οι δικαστές επέστρεψαν στην έδρα, λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα, κήρυξαν αθώο τόσο τον κ. Παπά, λόγω αμφιβολιών, όσο και τον ναυτιλιακό πράκτορα, για τον οποίο δεν αποδείχθηκε κάποια εμπλοκή στην υπόθεση.

Ακολούθως έκριναν ένοχο τόσο τον κ. Ζήνα, όσο και τον εκπρόσωπο της off shore, στους οποίους επέβαλαν ποινή φυλάκισης 4 ετών με αναστολή, υποχρεώνοντας τους να καταβάλλουν και το ποσό των 5.000 ευρώ έκαστος.

Άξιο αναφοράς το γεγονός πως επειδή το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνταν οι εμπλεκόμενοι έγινε το 2009, βρέθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης για πλημμέλεια και όχι για κακούργημα, όπως ισχύει πλέον για αντίστοιχου μεγέθους αδικήματα…
(Με πληροφορίες από ThrakiToday)