Oμιλία του βουλευτή Κώστα Τσιάρα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας...

Oμιλία του βουλευτή Κώστα Τσιάρα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

Oμιλία του βουλευτή Κώστα Τσιάρα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

Την άποψη του για τα αίτια της εκλογικής ήττας αλλά και την πορεία, που πρέπει να ακολουθήσει η κεντροδεξιά παράταξη, κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, με την ομιλία του  κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας χθες στην Βουλή. Ο κ. Τσιάρας επεσήμανε τα λάθη, που επηρέασαν το πρόσφατο ανεπιτυχές εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και τα όσα πρέπει να γίνουν, ώστε η Νέα Δημοκρατία να αλλάξει φυσιογνωμία και να ανακτήσει την απήχηση της στο εκλογικό σώμα, ως μια αξιόπιστη φιλοευρωπαϊκή πολιτική δύναμη, με συγκεκριμένο σχέδιο για την ανόρθωση της χώρας.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσιάρας σημείωσε, πως στις 25 Ιανουάριου δε ζήσαμε απλώς μια μεγάλη εκλογική ήττα. Ζήσαμε ένα τέλος εποχής. Το κόμμα υπέστη μια εκλογική ήττα με διαφορά 8,5 ποσοστιαίων μονάδων, σημειώνοντας το δεύτερο χειρότερο ιστορικά εκλογικό ποσοστό για την παράταξη. Αυτό έδωσε την δυνατότητα σε μια άλλη παράταξη που ακροβατούσε μεταξύ κοινοβουλευτικής παρουσίας και απουσίας έως πριν λίγα χρόνια να επιτύχει ένα ποσοστό που ξεπέρασε το 36%.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, δεν επαρκούν απλώς τολμηρές αποφάσεις για να μπορέσει η κεντροδεξιά παράταξη να έχει στο μέλλον πολιτική κυριαρχία. Ζήσαμε ως χώρα  το τέλος μιας εποχής, και είμαστε μπροστά σε μια αλλαγή εποχής. Στο πρώτο, η Νέα Δημοκρατία σαφώς απέτυχε. Το ζητούμενο είναι να μην αποτύχει και στο δεύτερο, διότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα την καταπιεί η Ιστορία….

Ο κ. Τσιάρας συνόψισε τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος, οι οποίες φανερώνουν αλλεπάλληλα λάθη της Νέας Δημοκρατίας μετά τις Ευρωεκλογές, ως εξής: Με τον ΕΝΦΙΑ χτυπήθηκε το δικαίωμα στην ακίνητη περιουσία, με τρόπο που εξήντλησε τον ελληνικό λαό. Παράλληλα, ζήσαμε μια πολιτική με στροφή στο λαϊκισμό, αποξενώνοντας το εκλογικό σώμα. Η ηγεσία της ΝΔ επένδυσε στην «έξοδο» από το μνημόνιο. Που όχι μόνο δεν ήλθε, αλλά και που γνωρίζαμε πως δεν θα έλθει…  Δεν έγιναν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έπρεπε να επενδύσουμε ως κυβέρνηση και ως κοινωνία. Υποσχεθήκαμε ΝΕΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, δηλαδή ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Δυστυχώς δεν την επιχειρήσαμε καν, με το πρόσχημα των «εκτάκτων συνθηκών», αφήνοντας το αίτημα για μεταρρυθμίσεις στην πίεση της τρόϊκας.

Ο κ. Τσιάρας σημείωσε την αποτυχία της στρατηγικής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν έγινε τεκμηριωμένη ανάλυση για τη διασφάλιση του αναγκαίου αριθμού βουλευτών, ενώ ακολούθως προχωρήσαμε σε μια ιδιαίτερα κακή προεκλογική καμπάνια, η οποία στηρίχτηκε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων γύρω από την ηγεσία, χωρίς να ακουσθούν άλλες απόψεις. Κρατήθηκαν υψηλοί τόνοι, με τις προεκλογικές θέσεις της ΝΔ να βασίζονται στην υπέρμετρη κινδυνολογία. Ενώ η κοινωνία θα προτιμούσε και θα άκουγε μια λελογισμένη πολιτική άποψη, που δεν θα βασίζεται στον φόβο, στον τρόμο, στην επερχόμενη καταστροφή, αλλά στο τί θα μπορούσε πραγματικά να προσφέρει μια νέα διακυβέρνηση της χώρας από την Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, υπήρξε τελικά σοβαρή αδυναμία διείσδυσης στον λεγόμενο μεσαίο, ή κεντρώο, χώρο. Ο οποίος αφέθηκε βορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Καταφέραμε, χωρίς να το επιδιώξουμε, να θεωρηθούμε ενσαρκωτές του παλαιού, του παλαιοκομματισμού.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε πως ως παράταξη, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας. Αν δεν αναγνωριστούν για οποιοδήποτε λόγο, τότε θα επαναληφθούν. Η αυτοκριτική είναι που μας καθιστά αξιόπιστους στους ψηφοφόρους μας, αλλά και σε εκείνους που για διαφορετικούς λόγους μας εγκατέλειψαν.  Σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι μετά τις εκλογές καταγράφεται μια αισθητή κάμψη της δύναμης της Νέας Δημοκρατίας. Η παράταξη χρειάζεται να παρουσιάσει μια ανανεωμένη, συγκεκριμένη και σταθερή  φυσιογνωμία στο εκλογικό σώμα. Και αυτό πρέπει να αναζητηθεί μέσα από τις διαδικασίες Εκτάκτου Συνεδρίου. Όπου τα πάντα κρίνονται και όλα είναι υπό συζήτηση. Άρα λοιπόν πρέπει να πάμε στη βάση. Η βάση, είναι αυτή που θα δώσει τις απαντήσεις. Για αυτό και πρέπει να ανοίξουν όλες οι διαδικασίες συζήτησης. Το κόμμα μας πρέπει να αποκτήσει μια καινούργια φυσιογνωμία. Είναι η στιγμή που πρέπει να αλλάξει. Επαναλαμβάνω. Είναι η στιγμή που όλοι και όλα κρίνονται