Ομαλά ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ στο δήμο Λαρισαίων – πάνω από 56 εκ....

Ομαλά ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ στο δήμο Λαρισαίων – πάνω από 56 εκ. ευρώ η συνολική χρηματοδότηση από την περιφέρεια

Κώστας Αγοραστός: "χρειάζεται υπερβατική δύναμη για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους"

Ομαλά ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ στο δήμο Λαρισαίων – πάνω από 56 εκ. ευρώ η συνολική χρηματοδότηση από την περιφέρεια

Η πορεία ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ στο δήμο Λαρισαίων αλλά και η προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο, ήταν το αντικείμενο συνάντησης εργασίας που είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με το δήμαρχο κ. Απόστολο Καλογιάννη, αλλά και στελέχη της διαχειριστικής αρχής.
Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, στο δήμο Λαρισαίων εκτελέσθηκαν ή βρίσκονται υπό υλοποίηση 24 έργα συνολικού προϋπολογισμού 56.724.758,58 ευρώ.
Σε ότι αφορά στο Νέο ΕΣΠΑ , έγινε ενημέρωση εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 αλλά και τα άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Ειδικότερα αναλύθηκαν οι τομείς ενδιαφέροντος του Δήμου ως Δικαιούχος έργων και αναλύθηκαν οι παράμετροι σχεδιασμού και προϋποθέσεων χρηματοδότησης.
Ειδική αναφορά έγινε στους πόρους και προτεραιότητες του Κοινωνικού Ταμείου, στο πλαίσιο του οποίου εκπονείται στην τρέχουσα περίοδο η Περιφερειακή Στρατηγική Κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας. Επίσης αναφορά έγινε στις προβλέψεις του ΠΕΠ για ολοκληρωμένα προγράμματα χωρικής ανάπτυξης , Αστικών κέντρων (αφορά σε Λάρισα και Βόλο) , Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων αλλά και ΤΑΠΤΟΚ – προγράμματα με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων με στόχευση στην φτώχεια και απασχόληση. Από πλευράς Δήμου αναφέρθηκαν τα έργα που κρίνονται ως μείζονος σημασίας και ο σχεδιασμός στο πλαίσιο αξιοποίησης πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί την πρώτη εν όψει έναρξης εξειδίκευσης των τομέων του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 . Στην προσεχή περίοδο και όπως προβλέπεται, αναμένονται οι Αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομίας για το Σύστημα Διαχείρισης του Νέου ΕΣΠΑ , τους κανόνες εξειδίκευσης κ.α. Από πλευράς Περιφέρειας , θα ακολουθήσει άμεσα συνεργασία με όλους τους φορείς ανά τομέα του προγράμματος, προκειμένου η εξειδίκευσή του να είναι στοχευμένη στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τη Θεσσαλία.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε: «στο πλαίσιο της συνεργασίας, του πραγματικού, δημιουργικού διαλόγου και της συνένωσης δυνάμεων, συναντόμαστε με κάθε δήμο ξεχωριστά, εξετάζουμε ένα – ένα τα έργα τα οποία υλοποιούνται και χρηματοδοτούνται από τρέχον ΕΣΠΑ της περιφέρειας Θεσσαλίας, ούτως ώστε στο τέλος του 2015 να πετύχουμε την πλήρη ολοκλήρωσή τους.
Ξέρουμε βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που επηρεάζει δήμους, κατασκευαστές και εργαζομένους, αλλά χρειάζεται υπερβατική δύναμη για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους.
Ενημερώσαμε για το ΣΕΣ 2014-2020, προκειμένου οι δήμοι να είναι προετοιμασμένοι και έτοιμοι, για να επιλέξουν και να ωριμάσουν έργα χρήσιμα για τους συνανθρώπους μας.
Εμείς τους ενημερώνουμε όλους αναλυτικά και θα ανανεώνουμε τις ενημερώσεις αυτές κάθε φορά που αλλάζουν τα δεδομένα στη νέα προγραμματική περίοδο».
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης τόνισε: «Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ ως δήμος Λάρισας είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Τα περισσότερα έργα είναι ολοκληρωμένα. Είναι ελάχιστες οι λεπτομέρειες που πρέπει να τακτοποιηθούν και νομίζω ότι πάμε καλά. Σε ότι αφορά το ΣΕΣ, αυτό που μπορούμε να επισημάνουμε σε ένα πρώτο επίπεδο, είναι πως προβλέπονται αρκετά χρήματα για το ανθρώπινο δυναμικό που αφορά φτώχεια, εργασία, απασχόληση κλπ και πολύ λιγότερα για τα αστικά.
Αυτό βεβαίως στη χώρα και στις πόλεις μας δημιουργεί ένα πρόβλημα γιατί έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη από υποδομές οι οποίες δεν υπάρχουν στον βαθμό που υφίστανται στην Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα και νομίζω ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε με μία καλή συνεργασία, ιεράρχηση και σωστή τοποθέτηση των χρημάτων.

Είχαμε μία δημιουργική συζήτηση με τον περιφερειάρχη και τη διαχειριστική αρχή, η οποία πέρασε από το επίπεδο της ενημέρωσης και έφθασε μέχρι το επίπεδο της προσέγγισης των στόχων που πρέπει να βάλουμε. Θα έχουμε μία πολύ καλή και στενή συνεργασία με την περιφέρεια για όλα αυτά τα ζητήματα»

SHARE