8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Ίσως γιατί στις λεγόμενες δυτικές χώρες θεωρείται ότι η θέση της γυναίκας έχει λίγο πολύ αναβαθμιστεί σε αντίθεση με τις περισσότερες γυναίκες στις ισλαμικές χώρες οι οποίες στερούνται ελευθερίες και δικαιώματα, τα οποία θεωρούνται δεδομένα για τις γυναίκες των δυτικών κοινωνιών με πρώτο και πιο ανώδυνο την υποχρεωτική χρήση καλύμματος στο πρόσωπο (μπουργκα). Αν κάποια γυναίκα γιορτάζει σήμερα είναι αυτή που στερείται τα αυτονόητα, αυτή που κακοποιείται, που θεωρείται άνθρωπος δεύτερης κατηγορίας. Αν θέλουμε λοιπόν να γιορτάσουμε σήμερα ας στηρίξουμε υλικά και ψυχολογικά είτε την γυναίκα που γνωρίζουμε και το χρειάζεται, είτε γυναίκες που δεν τις γνωρίζουμε και έχουν την ανάγκη μας. Εύχομαι κάθε χρόνο όλο και λιγότερες γυναίκες να έχουν την ανάγκη μας. Χρόνια πολλά σε όλες!

Φορείς και υποστηρικτικες υπηρεσίες γυναικών

Επιμέλεια: Χρυσάφη Ασπασία.

8 march