«Ανθρωπιστικό» Νομοσχέδιο ή Ψίχουλα;

«Ανθρωπιστικό» Νομοσχέδιο ή Ψίχουλα;

«Ανθρωπιστικό» Νομοσχέδιο ή Ψίχουλα;

Ψηφίστηκε επί της αρχής την Παρασκευή το νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση» από την Ελληνική Βουλή. Ένα νομοσχέδιο που μόνο ψίχουλα προσφέρει στους Έλληνες πολίτες, που τη στιγμή αυτή ασφυκτιούν να τα βγάλουν πέρα μέσα στη κρίση που υπάρχει γύρω μας.

Στην πραγματικότητα οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, αφού αφορά μόνο όσους βιώνουν τα όρια της πιο ακραίας φτώχια. Τόσο υποκριτική είναι η στάση της κυβέρνησης που ούτε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» δεν εφαρμόζει. Ενώ στη Θεσσαλονίκη είχε εξαγγείλει ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης θα διέθετε 1,3 δις ευρώ για τα 4 μέτρα, με το τωρινό νομοσχέδιο δίνει μόνο 230 εκατομμύρια ευρώ. Που πήγαν άραγε τα άλλα 1,1 δις ευρώ; Μάλλον το έφαγε η προσπάθεια της κυβέρνησης να πληρώσει το δημόσιο χρέος, τους δανειστές, για να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός. Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση «κούρευε» μισθούς και συντάξεις, έτσι και η σημερινή «κουρεύει» το δικό της πακέτο ακόμη και με τα ψίχουλα που έλεγε προεκλογικά.

Την ίδια στιγμή στο ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέργων, υποαπασχολούμενων, ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, η κυβέρνηση απλά παρατείνει για ένα χρόνο τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Δεν καταργεί το ελάχιστο όριο ενσήμων για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ούτε παίρνει οριστικά πίσω την αύξηση, από 50 σε 100, για τα ελάχιστα ένσημα που απαιτούνται για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Εάν δεν απαντήσει η κυβέρνηση από που προέρχεται και ποιός φταίει για την κρίση, δεν μπορεί να δώσει λύση. Και μη μας πει ξανά ότι φταίνε οι παλαιότερες κυβερνήσεις και ο τύπος διαχείρισης που ακολουθούσαν. Χιλιομασημένη καραμέλα. Ακόμα και στο λίκνο του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, που έχουν άλλο μείγμα διαχείρισης, υπάρχουν 42 εκατομμύρια ανασφάλιστοι και 46 εκατομμύρια πηγαίνουν στα συσσίτια. Ανάλογη κατάσταση και στην ΕΕ που μετρά 124 εκατομμύρια κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πίσω από τους βαρύγδουπους τίτλους και τα ψίχουλα προς την απόλυτη φτώχεια, η κυβέρνηση κρύβει τη συνέχιση της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που οδηγεί στην αφαίμαξη του λαού, ενώ δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά ούτε και τα φαινόμενα απόλυτης εξαθλίωσης. Αυτή η πολιτική βασίζεται στο αντιλαϊκό πλαίσιο του μνημονίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες και η σημερινή κυβέρνηση δεσμεύεται να τηρήσει με την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε με τους εταίρους. Υπηρετεί την ανάγκη να εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι που θα κατευθυνθούν για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, μέσω της κρατικής στήριξης.

Το καπιταλιστικό σύστημα είναι που φταίει για τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Και όσο αυτό δεν γίνεται κατανοητό θα υπάρχουν και θα ξαναυπάρχουν κυβερνήσεις που μονο στόχο θα έχουν τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του κεφαλαίου, σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Πάνω από όλα χρειάζεται ο λαός να βάλει στο προσκήνιο της πάλης την ανάκτηση όλων όσα έχασε τα προηγούμενα χρόνια, και όλων όσα δικαιούται για μια αξιοπρεπή ζωή, πράγμα που απαιτεί αγώνες, συγκρούσεις, ρήξη με την ΕΕ, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που γεννά κι αναπαράγει τη φτώχεια, την ανασφάλεια και την εκμετάλλευση.

Επιμέλεια: Καραΐσκος Αθανάσιος.

SHARE