Η ιστορία της μπατζίνας… και πώς να την φτιάξετε

Η ιστορία της μπατζίνας… και πώς να την φτιάξετε

Η ιστορία της μπατζίνας… και πώς να την φτιάξετε

Μπατζίνα… Μια λέξη για πολλούς άγνωστη, αλλά για τους Καρδιτσιώτες (ή τους επισκέπτες της πόλης μας) τόσο οικεία… Μια λέξη που φέρνει στο μυαλό κάτι από μαμά και γιαγιά, μυρωδιές σπιτικές και αναμνήσεις παιδικές. Μια γεύση ξεχωριστή που δεν θυμίζει τις κλασικές.

Τι είναι λοιπόν η μπατζίνα; Ή μήπως να πούμε πρώτα τι δεν είναι; Δεν είναι σίγουρα πίτα, γιατί δεν έχει φύλλο. Άρα, ούτε κολοκυθόπιτα, όπως τη «βαφτίζουν» κάποιοι, γιατί (πέραν της έλλειψης φύλλου) δεν έχει ούτε γλυκιά γεύση, αλλά αλμυρή. Ας την πούμε λοιπόν «απλή ζυμαρόπιτα», φτιαγμένη με αγνά υλικά που βρίσκονται σε όλα τα σπίτια. Η πιθανότερη εκδοχή για την προέλευση του ονόματος «μπατζίνα» είναι ότι προέρχεται από τον «μπάτζο», ένα αιγοπρόβειο ελληνικό τυρί, ημίσκληρο ως σκληρό, με αλμυρή γεύση που αρχικά κατασκεύαζαν στη δυτική Μακεδονία και αργότερα και στη Θεσσαλία.

Η ιστορία της μπατζίνας μοιάζει με εκείνη της πίτσας στη γειτονική Ιταλία. Η επινόηση και των δύο ξεκίνησε σε δύσκολες περιόδους που οι πολυμελείς οικογένειες υπέφεραν από δυσκολίες και πείνα και οι γυναίκες έψαχναν εύκολες και φθηνές λύσεις. Στην περιοχή της Θεσσαλίας συγκεκριμένα άρχισαν να φτιάχνουν μια ζύμη από υλικά που έβρισκαν εύκολα: αυγά, τυρί, γάλα, αλεύρι και κολοκύθι. Η ζύμη απλωνόταν στο ταψί λεπτή, ώστε να ψήνεται γρήγορα στον ξυλόφουρνο, αλλά και να γίνεται τραγανή. Ήταν ένα γεύμα χορταστικό και νόστιμο.

Από τότε και ως σήμερα έχει συνοδεύσει πολλούς εργάτες ως κολατσιό στη δουλειά, πολλά παιδιά στο σχολείο, πολλά μεσημεριανά τραπέζια, αλλά αποτελεί και ένα εύκολο σνακ για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ειδικά το καλοκαίρι που υπάρχουν κολοκύθια στους κήπους συχνά οι μαμάδες την φτιάχνουν, τραγανή και πεντανόστιμη, η καθεμιά με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Η αυθεντική όμως είναι λεπτή και αλμυρή με μπόλικο τυρί και πολύ τραγανή.

Υλικά

• 1 kg κολοκύθα πράσινη
• 500 gr τυρί φέτα
• 2 αυγά
• 250 ml γάλα
• 180 ml ελαιόλαδο
• 750 gr αλεύρι
• Αλάτι
• 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε την κολοκύθα στην μέση, αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουτάλι και την καθαρίζουμε εξωτερικά.
    Τρίβουμε την κολοκύθα στο χοντρό μέρος του τρίφτη, τη στύβουμε με τα χέρια μας ώστε να φύγουν όλα τα υγρά και την αφήνουμε 1 ώρα στο σουρωτήρι πριν την χρησιμοποιήσουμε.
  • Θρυμματίζουμε την φέτα με ένα πιρούνι και την βάζουμε σε ένα μπολ.
    ( Βάζουμε στην άκρη μία χούφτα από το τυρί για το τέλος ).
    Προσθέτουμε στο μπολ τα αυγά, το γάλα, το ελαιόλαδο, την φέτα και ανακατεύουμε καλά.
    Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα και λίγο αλάτι (όχι πολύ γιατί ήδη η φέτα θα αλμυρίσει την πίτα μας) και ανακατεύουμε πάλι καλά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.
  • Προσθέτουμε στο μίγμα μας το αλεύρι σταδιακά, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει ένας σφιχτός χυλός.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί.
    Το ταψί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο γιατί η πίτα μας πρέπει να είναι λεπτή.
    Προσθέτουμε πάνω από την πίτα το τυρί που κρατήσαμε.
  • Ψήνουμε για 40-50 λεπτά στους 180°C Κελσίου, στην τελευταία σχάρα κάτω. Αν θέλουμε η πίτα μας να είναι ξεροψημένη, την ψήνουμε 10 λεπτά ακόμη.

SHARE