Ορκίστηκε 7ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος

Ορκίστηκε 7ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος

Ορκίστηκε 7ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος

Ο νέος Ανώτατος Πολιτειακός άρχοντας κατέφθασε στη Βουλή λίγο μετά τις 6  το απόγευμα, όπου τον περίμεναν ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Βουλής.

Τον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος έφθασε στο Κοινοβούλιο χωρίς ομπρέλα παρά τη βροχόπτωση, υποδέχθηκε τιμητικό άγημα το οποίο και τραγούδησε τον Εθνικό Υμνο.

Στη συνέχεια ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τους Αλέξη Τσίπρα και Ζωή Κωνσταντοπούλου, και εμφανώς συγκινημένος, εισήλθε στον χώρο της Ολομέλειας όπου τον υποδέχθηκαν όρθιοι και με χειροκροτήματα οι βουλευτές.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και αντιπροσωπεία της Εκκλησίας έψαλλαν την καθιερωμένη δοξολογία και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφώνησε τον όρκο του προς το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία.

Την επίσημη ανάδειξη του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, υπέγραψαν ο Πρωθυπουργός, η πρόεδρος της Βουλής και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Μετά το τέλος της ορκωμοσίας οι βουλευτές αναφώνησαν «Αξιος» και ο Πρόεδρος κατευθύνθηκε με τους Αλέξη Τσίπρα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στο γραφείο της προέδρου της Βουλής.

Στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος πήγε  στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, υπό καταρρακτώδη βροχή και χωρίς ομπρέλα, όπου κατέθεσε στεφάνι.

Χαιρέτισε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, όπως και πολίτες που ανέμεναν καρτερικά να τον χειροκροτήσουν και κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για να αναλάβει τα καθήκοντά του από τον προκάτοχό του, Κάρολο Παπούλια.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος βγήκε από το αυτοκίνητο από την είσοδο του προεδρικού μεγάρου και κατευθύνθηκε ασκεπής, υπό καταρρακτώδη βροχή στην κεντρική είσοδο όπου τον ανέμενε ο Κάρολος Παπούλιας.

«Καλώς τον» του είπε και οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας για να κάνουν δηλώσεις μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Στην πόλη αυτή τελείωσε το Λύκειο και ως πρωτοετής της Νομικής ήλθε στην Αθήνα το 1968.

Είναι παντρεμένος με τη Βλασία Παυλοπούλου – Πελτσεμή.

Eχει αποκτήσει τρία παιδιά, τον Βασίλη δικηγόρο, τη Μαρία πτυχιούχο γαλλικής φιλολογίας και τη Ζωή νηπιαγωγό.

Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου, με τον οποίο είχε συνδεθεί, όταν ο τελευταίος στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε στο Παρίσι, όπου στο Πανεπιστήμιου Paris II (πρώην Σορβόννη) το 1975 παίρνει τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA και το 1977 ανακηρύσσεται διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο (με βαθμό «Aριστα»).

Κατά τη περίοδο 1978-79 υπηρέτησε τη θητεία του ως οπλίτης των Διαβιβάσεων.
Ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα έγινε σταδιακά, Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Καθηγητής (1989) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1986 εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris II.
Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία και άρθρα με ευρεία αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα.

Εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και Α’ Αθηνών στις εκλογές 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012. Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα (1989-1990), Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή (1990-1995), Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ (1995-1997), Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ (2000-2004), Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (2004-2007), Υπουργός Εσωτερικών (2007-2009).