Παρέμβαση Τσιάρα – Χαρακόπουλου για Διαθέσιμα ΟΠΕΚΕΠΕ

Παρέμβαση Τσιάρα – Χαρακόπουλου για Διαθέσιμα ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι αγρότες θύματα της «εσωτερικής στάσης πληρωμών»; Γιατί δεν πληρώθηκαν έως τώρα τη συνδεδεμένη ενίσχυση οι βαμβακοπαραγωγοί;

Παρέμβαση Τσιάρα – Χαρακόπουλου για Διαθέσιμα ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο βουλευτής Καρδίτσης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Τσιάρας και ο βουλευτής Λαρίσης και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την είδηση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Τράπεζα Πειραιώς  στην Τράπεζα της Ελλάδος είχαμε επισημάνει ότι η πρωτόγνωρη αυτή ενέργεια είναι ενδεικτική του ασφυκτικού προβλήματος ρευστότητας, στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα. Ταυτόχρονα, είχαμε ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να διευκρινίσει άμεσα αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σύμφωνη με την αγορά repos με κοινοτικούς πόρους, καθώς αρκετά ταλαιπωρείται η χώρα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια από άστοχες ενέργειες. Και κυρίως να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες.

Οι βαμβακοπαραγωγοί παρά τις διαβεβαιώσεις, του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού κ. Βαγγέλη Αποστόλου, για πληρωμή τους την προηγούμενη εβδομάδα, δεν είδαν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται με τα ποσά που αναλογούν στη συνδεδεμένη ενίσχυση του βάμβακος.

Σήμερα, ο δημοσιογράφος κ. Τάσος Τέλλογλου στο protagon.gr όπου κάνει λόγο για «εσωτερική στάση πληρωμών» αποκαλύπτει ότι οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα «Διότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε τη λίστα αλλά… το δημόσιο πήρε από την τράπεζα (Πειραιώς) τα χρήματα (250 εκ. ευρώ) που υπήρχαν, διότι έπρεπε να πληρώσει τη δόση. Και όχι μόνο αυτό. Η τράπεζα έχει δώσει ένα δάνειο 2 δισ. στο δημόσιο έναντι των επιδοτήσεων που καταβάλλονται στην τράπεζα -με δόσεις εντός τριμήνου. Στις 28 Φεβρουαρίου, το δημόσιο έπρεπε να καταβάλει στην τράπεζα 200 εκ. ευρώ, έναντι της δόσης του δανείου. Δεν το έκανε».

Κατόπιν τούτων, καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την είδηση για «εσωτερική στάση πληρωμών» που άρχισε με τη μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς. Επιπλέον, να ξεκαθαρίσει πότε θα καταβληθεί η ενίσχυση που δικαιούνται οι παραγωγοί, που εύλογα είναι ανάστατοι μετά την αθέτηση της υπόσχεσης του αρμόδιου υπουργού για το χρόνο καταβολής της, αλλά και τα δημοσιεύματα για «εσωτερική στάση πληρωμών».