Μέχρι 31 Δεκεμβρίου αναστέλλεται η ηλεκτρονική δημοπράτηση των έργων

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου αναστέλλεται η ηλεκτρονική δημοπράτηση των έργων

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου αναστέλλεται η ηλεκτρονική δημοπράτηση των έργων

Μία μέρα μετά το δημοσίευμα του ypodomes.com με θέμα το πρόβλημα που δημιουργείται από 1η Μαρτίου στα υπό προκήρυξη έργα, το Υπουργείο ΟΙΚΥΝΑΤ έβγαλε ανακοίνωση που ξεκαθαρίζει πως η τροπολογία κατατίθεται με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και αναστέλλει τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και όλο τον νόμο 4281/2014 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένο υπάρχει άρθρο του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις» η κυβέρνηση μεταθέτει χρονικά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις.

Όως αναφέρεται «η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθώς το νέο σύστημα ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, έργων, προμηθειών και υπηρεσιών που διαμόρφωνε ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2014, δεν έχει ολοκληρωθεί από άποψης τεχνικών υποδομών και προετοιμασίας της δημόσιας διοίκησης και των φορέων της αγοράς για αυτόν.

Επιπλέον, ο ίδιος ο νόμος απαιτεί πλήθος δευτερογενών νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες με αποτέλεσμα σήμερα να μη μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή. Η πολιτική ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο μεταρρυθμιστικός οίστρος που σταματούσε με την ψήφιση των νόμων και η συστηματική αδιαφορία για τους θεσμούς που καλούνταν να υποστηρίξουν αυτή την σημαντική τομή για τη χώρα και τα δημόσια οικονομικά οδήγησε στην σημερινή αναγκαιότητα να δοθεί παράταση στην ημερομηνία υιοθέτησης των νέων διαδικασιών».

Η νέα ελληνική κυβέρνηση «παραμένει αταλάντευτα προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της εφαρμογής ενός καθεστώτος σύναψης δημοσίων συμβάσεων, βασισμένο σε ένα ασφαλές πληροφοριακό σύστημα, με απλοποιημένες και διαφανείς διαδικασίες.

Σε αυτό το πλαίσιο προσανατολίζεται προς την ενσωμάτωση των νεώτερων ευρωπαϊκών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία γύρω από τις δημόσιες συμβάσεις και στην συνεργασία με διεθνείς θεσμούς, όπως ο ΟΟΣΑ, για την υιοθέτηση των καλύτερων διεθνών πρακτικών ώστε να εξασφαλιστούν τα μέγιστα δημοσιονομικά οφέλη για τη χώρα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Να θυμίσουμε πως στο άρθρο του ypodomes ο ΣΑΤΕ μέσω του Προέδρου του κου Αθουσάκη είχε εκφράσει την αναγκαιότητα για την μετάθεση της έναρξης των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

ΠΗΓΗypodomes.com
SHARE