Τσίπρας: «Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες»

Τσίπρας: «Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες»

Τσίπρας: «Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες»

«Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της μίνι συνόδου για την Ελλάδα, που άρχισε τα μεσάνυχτα και κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι: «Όλες οι πλευρές, όχι μόνο επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να εργαστούν ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες αλλά επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση στην απόφαση του Eurogroup της 20ής του Φλεβάρη. Είναι λοιπόν σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, τη λεγόμενη 5η αξιολόγηση και δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει το μέιλ Χαρδούβελη. Η Ελλάδα θα καταθέσει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει. Ταυτόχρονα υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν ώστε το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί η χρηματοδοτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, ο Πρόεδρος Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία θα εκταμιεύσουν ένα σημαντικό ποσό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Το ύψος του ποσού θα το ανακοινώσει ο ίδιος ο κ. Γιουνκερ μετά το τέλος της Συνόδου».

Ερωτώμενος εάν έλαβε την πολιτική συμφωνία που επιθυμούσε, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ξαναμπήκε η διαδικασία στις ράγες «διότι με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στη συνάντηση που άρχισε στις 11:00 το βράδυ (τοπική ώρα) και ολοκληρώθηκε μετά τις 02:00 μετείχαν συνολικά οκτώ πρόσωπα: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Ούβε Κορσέπιους.

Μετά τη συνάντηση εκδόθηκε κοινή δήλωση των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup που αναφέρει ότι υποστηρίζεται πλήρως η Συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και ότι με πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης αναλαμβάνεται η δέσμευση επιτάχυνσης του έργου για την ολοκλήρωση του το συντομότερο.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015 οι ελληνικές Αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης, σημειώνεται ότι επιβεβαιώθηκαν οι πρακτικές ρυθμίσεις της διαδικασίας και συμφωνήθηκε οι συζητήσεις επί των πολιτικών να πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, ενώ οι διερευνητικές αποστολές (fact-finding missions) για τη συλλογή δεδομένων θα εργάζονται στην Αθήνα. Τέλος, σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι «το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ είπε πως έγινε ένας «εποικοδομητικός και καλός διάλογος σε μια ήρεμη και συλλογική συζήτηση», τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την απόλυτη ευθύνη των μεταρρυθμίσεων και επισήμανε ότι «Δεν πρόκειται για μια πρώτη λίστα αλλά για μια ολοκληρωμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις», κάνοντας λόγο για προσωπική δέσμευση από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού να στείλει άμεσα τον κατάλογο των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων άμεσης εφαρμογής.

Σχετικά με την εκταμίευση οικονομικής δόσης, η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε πως αυτό θα γίνει στη βάση αξιολογήσεων της προόδου των μεταρρυθμίσεων και της θετικής τελικής αποτίμησης του προγράμματος.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως είναι επιθυμία όλων η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ότι σύντομα μπορεί να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκλιση της Ευρωομάδας προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευσης κάποιας δόσης, αλλά αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά θα εντείνει τους ρυθμούς εργασίας με στόχο την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεών της. Τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια δεν είναι πλέον μεγάλα για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εξεταστούν και ως προς το δημοσιονομικό τους αποτέλεσμα.