«Γεώργιος Καραϊσκάκης» στη ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ την Τετάρτη 25/3 στις 19.15

«Γεώργιος Καραϊσκάκης» στη ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ την Τετάρτη 25/3 στις 19.15

«Γεώργιος Καραϊσκάκης» στη ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ την Τετάρτη 25/3 στις 19.15

Το δρόμο προς την δόξα του αρχιστράτηγου Γεώργιου Καραϊσκάκη, ακολουθεί η «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο.

Ο «γιος της καλογριάς» όπως τον αποκαλούσαν επειδή ήταν νόθο τέκνο μοναχής, πριν γίνει ένα από τα μεγάλα ονόματα της επανάστασης, έζησε πολύ δύσκολες στιγμές. Από παιδί σχημάτισε συμμορία με συνομίληκούς του, μαζί με τους οποίους έκλεβε κυρίως ζώα, για να καταφέρει να επιβιώσει.

Η «Μηχανή του Χρόνου» καταγράφει την ενηλικίωση του Καραϊσκάκη στην αυλή του Αλή Πασά και τη μετέπειτα δράση του, δίπλα στον θρυλικό κλέφτη Κατσαντώνη. Μέσα από αναπαραστάσεις «ζωντανεύουν» οι θρυλικές μονομαχίες και οι μεγάλες αναμετρήσεις του ρουμελιώτη οπλαρχηγού, απέναντι στα οθωμανικά στρατεύματα στα βουνά των Αγράφων. Ο κλεφταρματωλός που δεν δίστασε να εξοντώσει μαζί με άλλους τον τρομερό Βεληγκέκα, που πάλεψε εναντίον του Κιουταχή και αρνήθηκε τα πλούτη που του χάριζαν οι πασάδες της Ρούμελης.

Η εκπομπή αναδεικνύει επίσης άγνωστες στιγμές και πρόσωπα της ζωής του Καραϊσκάκη, όπως την νεαρή Μαριώ που τον ακολουθούσε παντού, τα έντονα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και τις στρατηγικές μάχης που χρησιμοποιούσε για να πετύχει τους σκοπούς του. Μέσα από ντοκουμέντα σκιαγραφείται η στενή σχέση που είχε αναπτύξει με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, αλλά και η έχθρα του με διάφορους πολιτικούς της εποχής.

Ο θάνατος του Καραϊσκάκη μέχρι σήμερα αποτελεί μυστήριο καθώς οι ιστορικοί θέτουν το ερώτημα «δολοφονία ή θάνατος στο πεδίο της μάχης», κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Αθηνών. Ο ίδιος πριν ξεψυχήσει ζήτησε η «ψυχή του να πάει στην Κούλουρη», στη σημερινή Σαλαμίνα, από την οποία τα οστά του μεταφέρθηκαν – έπειτα από πολλές περιπέτειες – σε μνημείο έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό του Φαλήρου.

Η εκπομπή παρουσιάζει επίσης τη ζωή του Παπαφλέσσα, που υπήρξε από τους αρχιτέκτονες της ελληνικής επανάστασης. Η αφήγηση αρχίζει με τη δράση του ως μοναχός στην Καλαμάτα, όπου με διάφορους τρόπους αντιστέκεται στον τουρκικό ζυγό. Οι πρώτες του αποστολές ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας, η λογομαχία του με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στη συνέλευση της Βοστίτσας αλλά και ο μαρτυρικός του θάνατος στο Μανιάκι. Ένας επαναστάτης με ράσα, αδυναμίες και φλογερό λόγο που χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να κάνει τους Έλληνες να επαναστατήσουν.

Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί: Θάνος Βερέμης, Μαρία Ευθυμίου, Δημήτρης Σταθακόπουλος, Νίκος Γιαννόπουλος, Ανάργυρος Φαγκρίδας, Άννα Κάνδια και οι ιστορικοί ερευνητές Δομήνικος Βερίλης, Νικόλαος Βλάχος, Παναγιώτης Κουφάκης, Δημήτρης Γιώτης, Γεώργιος Πραχαλιάς, Θανάσης Τουλούπας, ενώ στα γυρίσματα συμμετείχαν οι σύλλογοι:  Φουστανελοφόροι Ράξας Τρικάλων, Ιππικός Όμιλος Τρικάλων Βουκεφάλας και Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου Καραϊσκάκης.

ΠΗΓΗnerit.gr
SHARE