Ερώτηση Κώστα Τσιάρα για δηλώσεις Βαρουφάκη περί «ρήξης» με τους εταίρους

Ερώτηση Κώστα Τσιάρα για δηλώσεις Βαρουφάκη περί «ρήξης» με τους εταίρους

Ετοιμάζεται η κυβέρνηση για έξοδο από το ευρώ;

Ερώτηση Κώστα Τσιάρα για δηλώσεις Βαρουφάκη περί «ρήξης» με τους εταίρους

Αντιλαμβάνεται ο κ. Βαρουφάκης τις επιδράσεις των δηλώσεών του;

«Προετοιμάζει η κυβέρνηση ή το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών ρήξη, μερική ή οριστική, με τους εταίρους της Ελλάδος» ερωτούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κκ., Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κωνσταντίνος Τζαβάρας και Κωνσταντίνος Τσιάρας, τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή Καρδίτσας. Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε η δήλωση-παραίνεση του κ. Βαρουφάκη, κατά την επίσκεψή του στα Χανιά κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, να είναι οι πολίτες μαζί με την κυβέρνηση και «μετά τη ρήξη».
Στην κείμενο της ερώτησης εκφράζεται η απορία, πώς είναι δυνατόν να διατυπώνεται μια παρόμοια θέση, ενώ ούτε ο ίδιος ο υπουργός ούτε η κυβέρνηση έχουν εξαγγείλει προσεχή ρήξη με τους εταίρους. Τουναντίον η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις με τους εταίρους, στις οποίες διατείνεται πως χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης, όπως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Γερμανία.
Με την ερώτησή τους, ο κ. Τσιάρας και οι άλλοι δύο συνάδελφοι του, καλούν τον κ. Βαρουφάκη να απαντήσει, εάν αντιλαμβάνεται τις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια δήλωση στους πολίτες της χώρας αλλά και στους εταίρους μας στο εξωτερικό. Προσθέτουν δε ότι, εάν ο υπουργός Οικονομικών εννοεί αυτά που είπε περί «ρήξεως», πρέπει να αποσαφηνίσει το ακριβές περιεχόμενό της, διότι η κυβέρνηση οφείλει θεσμικά να ενημερώνει τη Βουλή των Ελλήνων για τέτοιες μείζονες προδιαγεγραμμένες εξελίξεις. Τον καλούν, λοιπόν, να ξεκαθαρίσει σε τί συνίσταται η «ρήξη», πότε θα πραγματοποιηθεί, τι επιπτώσεις θα έχει στην χώρα και στην οικονομία, αν θα περιλαμβάνει εσωτερική στάση πληρωμών, διακοπή καταβολής μισθών και συντάξεων, εθελούσια έξοδο από το κοινό νόμισμα.
Και καταλήγουν, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ρωτώντας τον κ. Βαρουφάκη πώς, εφόσον δεν ψεύδεται δημοσίως και εφόσον η σχεδιαζόμενη «ρήξη» δεν περιλαμβάνει ήδη εθελούσια έξοδο από την Ευρωζώνη, θα διασφαλισθεί ότι η χώρα μετά από αυτή τη «ρήξη» θα παραμείνει στο ευρώ.

SHARE