Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας

Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας

Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας

Η ΛΕΣΧΗ θα προβάλει τη ΔΕΥΤΕΡΑ 30/3 και την ΤΡΙΤΗ 31/3 (ΕΝΑΡΞΗ 7:45 ΚΑΙ 10:30 μ.μ.) ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ του ΑΝΤΡΕΙ ΣΒΙΑΝΓΚΙΝΤΣΕΦ «ΛΕΒΙΑΘΑΝ»

Η Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας σε συνεργασία με το Δημοτικό Κινηματοθέατρο, την Δευτέρα 30/3 και Τρίτη 31/3/2015 θα πραγματοποιήσει τέσσερεις προβολές (7:45 και 10:30 αντίστοιχα) για την ταινία «ΛΕΒΙΑΘΑΝ» του Αντρέι Σβιάνγκιντσεφ, Δραματική, Ρωσία 2014, διάρκεια 140’.
Ηθοποιοί: Αλεξέι Σερεμπριάκοφ, Έλενα Λιαντόβα, Ρόμαν Μαντιάνοφ, Βλαντιμίρ Βντοβιτσένκοφ.
Υπόθεση: Αν κι εσκεμμένα η ιστορία εξελίσσεται σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη του ρωσικού Βορρά και όχι σε αστικό περιβάλλον, η πάντα παρούσα κρατική εξουσία χτυπάει¬ απειλητικά την πόρτα του Κόλια, ενός ιδιοκτήτη συνεργείου αυτοκινήτων, ο οποίος ζει εκεί με την όμορφη σύζυγο και τον έφηβο γιο του από προηγούμενο γάμο. Ο διεφθαρμένος δήμαρχος της πόλης έχει βάλει στο μάτι τη γη του Κόλια και όταν ο τελευταίος αρνείται να την πουλήσει φτηνά, εκείνος γίνεται όλο και πιο φορτικός. Ο Κόλια ζητά τότε τη βοήθεια του παλιού του φίλου και δικηγόρου, του οποίου ο ερχομός από τη Μόσχα θα αλλάξει τις οικογενειακές ισορροπίες, πυροδοτώντας αναπάντεχες εξελίξεις.

leviathan

Ταρκοφσκική αισθητική, η οπερατικά δραματική μουσική του Φίλιπ Γκλας και η επιβλητική ρώσικη γη με τους απαράβατους νόμους της (όλοι οι ήρωες είναι δέσμιοί τους ) συνθέτουν το σκηνικό ενός ταξιδιού στην κοιλιά του κήτους (και την καρδιά του ερέβους ). Η οργανωμένη θρησκεία δεν αποτελεί λύση, η εμπιστοσύνη στον συνάνθρωπο είναι χωρίς αντίκρισμα και το σύστημα μοιάζει ακατανίκητο. Σπαρακτικός, αν κι εσωστρεφής και υπερβολικά συμβολικός, ο Σβιάγκιν¬τσεφ κινηματογραφεί αφοπλιστικά μια σύγχρονη εκδοχή του μύθου του Σίσυφου, πικρός, απαισιόδοξος και κινηματογραφικά συναρπαστικός. Όχι μόνο γι’ αυτό, οι Αμερικανοί έχουν ήδη φορτώσει την ταινία με τη Χρυσή Σφαίρα, ενώ ήταν υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Υ.Γ.: τα μέλη της Λέσχης θα εισέρχονται σε όλες τις προβολές με μειωμένο εισιτήριο.

SHARE