Γίνε τουρίστας στην πόλη σου! Θέατρα της πόλης

Γίνε τουρίστας στην πόλη σου! Θέατρα της πόλης

Γίνε τουρίστας στην πόλη σου! Θέατρα της πόλης

Ο τουρισμός δεν είναι μόνο τα ταξίδια αναψυχής και οι διακοπές του καλοκαιριού. Μπορεί να είναι ακόμα αθλητικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός ή να έχει και άλλες μορφές. Στην Καρδίτσα η πολιτιστική ζωή της πόλης είναι πλούσια! Ένα υπερσύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο, το λαογραφικό μουσείο της πόλης, το μουσείο της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, της φωτογραφίας, μία πινακοθήκη, πολλές γκαλερί, ένα κινηματοθέατρο, δύο θεατρικές σκηνές και αρκετά ερασιτεχνικά θεατρικά εργαστήρια καθώς και άλλα πολλά.

Το Δημοτικό Κινηματοθέατρο φιλοξενεί κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, το οποίο πρωτοξεκίνησε ως θεσμός το 1984. Φέτος το Μάρτιο πραγματοποιήθηκε  με τεράστια επιτυχία το 31ο Φεστιβάλ. Είναι από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της Καρδίτσας και έχει πολλές συμμετοχές από ερασιτεχνικούς θιάσους από όλη την Ελλάδα. Οι παραστάσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ διεξάγονται καθημερινά και τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα. Η ποιότητα είναι υψηλή, οι ηθοποιοί δίνουν την ψυχή τους και ικανοποιούνται τα γούστα και του πιο απαιτητικού θεατή, ενώ η τιμή του εισιτηρίου είναι συμβολική.

Μεγάλη είναι η συμβολή στη λαϊκή μας παράδοση του Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας, με ιδρυτή και διευθυντή τον κ.Δημήτρη Ρήτα, φιλόλογο, συγγραφέα και στιχουργό, με πολλές τιμητικές διακρίσεις. Η λειτουργία του ξεκινά το 1984 και μέχρι σήμερα έχει δώσει παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Παρέχει δωρεάν παραστάσεις σε σχολεία, σε ιδρύματα, για φιλανθρωπικούς σκοπούς και άλλα. Πρόκειται για μία εξαιρετική θεατρική ομάδα που κερδίζει το δυνατό χειροκρότημα του κοινού και τα θετικά του σχόλια.

Ένας υπέροχος και ζεστός χώρος είναι η Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας που βρίσκεται στην οδό Πλαστήρα 66. Η ψυχή του θεάτρου αυτού είναι ο κ.Αντώνης Νικολάου, που ξέρει να χαρίζει στο κοινό ξεχωριστές παραστάσεις. Κάθε σεζόν παίζονται παραστάσεις από τον ερασιτεχνικό θίασο του θεάτρου με πολύ αγάπη και μεράκι. Το πάθος των ηθοποιών βγαίνει στη σκηνή και συμπαρασύρει το θεατή, που με τη βοήθεια του κατάλληλου φωτισμού και της μουσικής επένδυσης, νιώθει ότι ζει την παράσταση. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι τα καθίσματα των θεατών είναι σε απόσταση αναπνοής από τη σκηνή. Γύρω στις πενήντα θέσεις είναι διαθέσιμες σε κάθε παράσταση, σε ένα περιβάλλον με ωραία ατμόσφαιρα, σχεδόν οικογενειακή … και με εισιτήριο μόλις 5 ευρώ.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό θέατρο είναι το θέατρο «Όψεις» που βρίσκεται πίσω από το Παυσίλυπο στην οδό Γαρδικίου 8. Η καρδιά αυτής της θεατρικής παρέας είναι ο κ.Παύλος Βησσαρίου που στεγάζει τα θεατρικά δρώμενα σε ένα πανέμορφο πέτρινο κτίριο. Η κάθε παράσταση είναι ποιοτική και πολύ προσεγμένη και οι ηθοποιοί εξαιρετικοί ερμηνευτές των ρόλων τους. Τα σκηνικά και η ατμόσφαιρα ταξιδεύουν το θεατή στον μαγικό κόσμο του θεάτρου, όπου βιώνει την παράσταση σαν αναπόσπαστο κομμάτι της. Η γενική είσοδος κυμαίνεται ανάλογα με την παράσταση.

Το θέατρο έχει εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, το έχουμε κοντά στο σπίτι μας και σίγουρα αξίζει το χειροκρότημά μας!

Ελπίδα Κυπραίου
Διπλωματούχος Μηχανικός
Μεταλλείων – Μεταλλουργός ΕΜΠ
Σχεδιάστρια & Τεχνολόγος Ξύλου & Επίπλου

SHARE
Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο καλά γνωρίζετε την πόλη στην οποία ζείτε; Γνωρίζετε αν έχει μουσεία, πινακοθήκες ή άλλα αξιοθέατα που αποτελούν πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες; Μήπως σας έχει τύχει ποτέ να σας ρωτήσουν στο δρόμο που είναι, για παράδειγμα, το Μουσείο της Πόλης και να μην γνωρίζετε να τους κατευθύνετε ή να σας ρωτήσουν εάν είναι ωραία στα Λουτρά Σμοκόβου ή στον Ελληνόπυργο και να μην τα έχετε επισκεφτεί ποτέ για να σχηματίσετε μια άποψη και να τους απαντήσετε; Στη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας και στους γρήγορους ρυθμούς ζωής που μας κατακλύζουν, πολλά πράγματα περνούν απαρατήρητα ή τα θεωρούμε δεδομένα επειδή τα έχουμε δίπλα μας και τελικά δεν τα επισκεπτόμαστε καμία φορά. Αν αναλογιστούμε όμως τις εμπειρίες που πρόκειται να αποκομίσουμε, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούμε και... ποτέ δεν είναι αργά για ένα ξεκίνημα! Ας γίνουμε συνοδοιπόροι σε αυτήν την ευχάριστη περιπλάνηση στην Καρδίτσα και στα γύρω χωριά και ας αναζητήσουμε τις ομορφιές αυτού του τόπου σα να ήμασταν τουρίστες.