Γενικό Λύκαιο Σοφάδων: Stop στην ενδοσχολική βία

Γενικό Λύκαιο Σοφάδων: Stop στην ενδοσχολική βία

Γενικό Λύκαιο Σοφάδων: Stop στην ενδοσχολική βία

Με αφορμή την πανελλήνια ημέρα κατά της «σχολικής βίας» το Γενικό Λύκειο Σοφάδων οργάνωσε μια εκδήλωση στο χώρο του σχολείου. Οι μαθητές όλων των τάξεων παρακολούθησαν ταινία μικρού μήκους βραβευμένη σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό με ανάλογο θέμα. Ακολούθησε συζήτηση, προβληματισμός και επεξεργασία ερωτηματολογίου με συντονίστρια την κ. Νταλαμπίρα.

stop3
Το κείμενο που ακολουθεί είναι σκέψεις των μαθητών Β” Λυκείου.
Η ενδοσχολική βία (bullying) είναι μια κατάσταση η οποία παρατηρείται έντονα στις μέρες μας. Χαρακτηρίζεται από άσκηση εσκεμμένης και απρόκλητης συμπεριφοράς από μαθητή σε μαθητή με αποτέλεσμα να επιφέρει τον ψυχικό και σωματικό πόνο του ατόμου. Το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί αντανάκλαση της παθογένειας που κατατρύχει τις σύγχρονες κοινωνίες. Η έκφανση του είναι λεκτική, ρατσιστική, σωματική, ηλεκτρονική και ψυχολογική.
Οι οικονομικές ανισότητες, οι καινούργιες μορφές ψυχαγωγίας, ο ρατσισμός και η έλλειψη του απαραίτητου χρόνου των γονέων είναι κάποιες από τις αιτίες που ευνοούν παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών.
Τα αποτελέσματα ποικίλουν. Ειδικότερα τα παιδιά που γίνονται θύματα εκφοβισμού και βίας είναι πιθανόν να νοιώσουν άγχος, αισθήματα ανασφάλειας, ενώ παράλληλα απουσιάζουν συχνά από το σχολείο και μπορούν να οδηγηθούν σε σχολική αποτυχία.
Αναδεικνύεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη αρχικά τόσο οι μαθητές όσο και η κοινωνία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Bullling_1_σοφάδες

SHARE