Το παλιό συντριβάνι, το αμφιλεγόμενο νέο και τα «αδερφάκια» του…

Το παλιό συντριβάνι, το αμφιλεγόμενο νέο και τα «αδερφάκια» του…

Το παλιό συντριβάνι, το αμφιλεγόμενο νέο και τα «αδερφάκια» του…

Πριν πολλά χρόνια στην Καρδίτσα, όταν ήμασταν παιδιά όλοι εμείς των 30+ (άσχετα που μας φαίνεται σαν χθες), το συντριβάνι ήταν το μέρος όπου βρισκόμασταν και παίζαμε. Ήταν το κεντρικότερο σημείο της πόλης τότε που η βόλτα από το συντριβάνι ως το Παυσίλυπο δε γινόταν πάνω σε έναν συνεχή πεζόδρομο, αλλά διακοπτόταν από την κίνηση των αυτοκινήτων στους τότε δρόμους -και σημερινούς πεζοδρόμους- Χατζημήτρου και Σμύρνης.

Αργότερα, στις αρχές της εφηβείας μας, το συντριβάνι ήταν το σήμα κατατεθέν, το σημείο όπου δίναμε ραντεβού και στήναμε ο ένας τον άλλον με τις ώρες, καθώς δεν υπήρχαν κινητά. Υπήρξε διαχρονικά το σημείο συνάντησης, μόνο που είχε εντελώς διαφορετική μορφή… Δεν ήταν από ατσάλι, αλλά έμοιαζε με τα κλασικά συντριβάνια που υπάρχουν και σήμερα σε πολλά χωριά του νομού. Είχε μέσα πολύχρωμα φωτάκια που άλλοτε ήταν αναμμένα, άλλοτε όχι, άλλοτε ξεπηδούσε νερό, άλλοτε όχι, όλοι όμως μα όλοι πιστεύω κάτι είχαμε ρίξει μέσα και όλοι είχαμε βάλει μέσα το χέρι μας ή είχαμε ταΐσει τα ψάρια που φιλοξενούσε για κάποιο διάστημα. Κάποιοι ίσως και να είχαν μπει (ή πέσει κατά λάθος) μέσα… Και σίγουρα όλοι είχαν καθήσει σε κάποιο σημείο του περιμένοντας κάποιον φίλο. Το παλιό συντριβάνι διακρίνεται εύκολα στη φωτογραφία ακριβώς στην ίδια θέση όπου είναι και το σημερινό. Μάλιστα ένα παρόμοιο συντριβάνι υπήρχε και στην πλατεία Παυσιλύπου…

Καρδίτσα-Παλιό Συντριβάνι

Το σημερινό συντριβάνι κατασκευάστηκε κατά τη δημαρχία του Χ. Τέγου (1999- 2006) και αποτελεί ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο, φτιαγμένο από τη Νέλλα Γκόλαντα, η οποία συνδύασε στο έργο αυτό το παρελθόν και το μέλλον της πόλης. Συγκεκριμένα, στο δάπεδό του βλέπει κανείς τους σημαντικότερους αστερισμούς, όπως φαίνονται στον ουρανό από την περιοχή της Θεσσαλίας. Η βάση του είναι κατασκευασμένη από μαύρο γρανίτη, χρώμα που επιλέχθηκε, για να παραπέμπει στο χρώμα του λίθου με τον οποίο κατασκεύαζαν οι προϊστορικοί άνθρωποι τα εργαλεία τους, αλλά και στο μαύρο χρώμα που έχουν οι ποδιές των παραδοσιακών φορεσιών της περιοχής.

Καρδίτσα-Συντριβάνι 2

Στο επάνω μέρος υπάρχει μία κυκλική κατασκευή (διαμέτρου 2,5 μέτρων) με πολλά ατσάλινα ακροφύσια. Το μοντέρνο αυτό υλικό (ατσάλι) παραπέμπει στο μέλλον. Όταν λειτουργεί το συντριβάνι, η ροή του νερού δημιουργεί μία πανέμορφη υδάτινη μπάλα, εμπνευσμένη από το αγριολούλουδο «κλέφτης» που όλοι σαν παιδιά αναζητούσαμε, για να φυσήξουμε και να διασκορπίσουμε τους σπόρους του. Η γονιμοποίηση του συγκεκριμένου λουλουδιού μέσω του αέρα συμβολίζει τη «γονιμοποίηση» του πολιτισμού. Επίσης, η μορφή της πυραμίδας θυμίζει τους λόφους, όπου είχαν δημιουργηθεί οι θεσσαλικοί οικισμοί, αλλά και το εξίσου πυραμοειδές σχήμα της στέγης της Δημοτικής Αγοράς. Τέλος, τα σύμβολα που βλέπει κανείς σε όλο το έργο έχουν παραχωρηθεί από τον Διευθυντή της ΛΔ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη και αναφέρονται στο νεολιθικό πολιτισμό και σε ευρήματα της περιοχής.

Αν και είναι λοιπόν από τα πιο εντυπωσιακά έργα της πόλης μας, είναι και από τα πιο αμφιλεγόμενα, καθώς εξαρχής ασκήθηκε έντονη κριτική τόσο για το σχέδιο/σχήμα του, όσο και για το υπέρογκο ποσό που δαπανήθηκε για την κατασκευή του. Επίσης, από την αρχή της λειτουργίας του προκάλεσε τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών της γύρω περιοχής εξαιτίας του νερού, με το οποίο γέμιζε ο γύρω χώρος, όταν φυσούσε αέρας, με αποτέλεσμα να χαμηλώσει το ύψος της υδάτινης σφαίρας.

Ωστόσο, το νέο συντριβάνι έφερε έναν ανανεωτικό αέρα στην πόλη και όλοι οι επισκέπτες στέκονται εντυπωσιασμένοι να βγάλουν μια φωτογραφία μπροστά του, καθώς κάτι παρόμοιο δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Ελλάδα! Τα παιδιά δεν μπορούν να βάλουν το χέρι τους μέσα, καθώς μοιάζει με απόρθητο φρούριο, λατρεύουν όμως να σκαρφαλώνουν στα επικλινή τμήματά του και να κάνουν «τσουλήθρα», όταν οι γονείς κοιτούν αλλού. Οι απόψεις λοιπόν διίστανται, αλλά η προσωπική μας άποψη είναι θετική, γιατί είναι ένα πρωτότυπο στολίδι, ξεχωριστό και μοναδικό τουλάχιστον για την Ελλάδα, γιατί το επάνω μέρος της υδάτινης σφαίρας συναντάται πολύ συχνά σε συντριβάνια. Το πρώτο συντριβάνι της κατηγορίας “dandelion fountain” (μετάφραση: συντριβάνι-πικραλίδα) σχεδιάστηκε από τον R. Woodward και φτιάχτηκε στο Sydney, γνωστό με την ονομασία «El Alamein Fountain» μεταξύ 1959 και 1961 και από τότε ακολούθησαν κι άλλα. Ας είμαστε λοιπόν περήφανοι που το μοναδικό “dandelion fountain” της Ελλάδας βρίσκεται στην Καρδίτσα και ας βγάλουμε όλοι μια φωτογραφία μπροστά σε αυτό, γιατί είναι σίγουρο ότι δεν το έχουμε κάνει οι περισσότεροι!

El_Alamein_Fountain,_Sydney
El Alamein Fountain, Sydney

Συντακτική ομάδα του Karditsa24

SHARE