Πέντε πασίγνωστοι ψυχικά διαταραγμένοι ζωγράφοι

Πέντε πασίγνωστοι ψυχικά διαταραγμένοι ζωγράφοι

Πέντε πασίγνωστοι ψυχικά διαταραγμένοι ζωγράφοι

Είναι διάσημοι, αλλά και ψυχικά διαταραγμένοι. Είναι πολλοί, αλλά εμείς επιλέξαμε πέντε και τους παρουσιάζουμε. Πρώτος στη λίστα μας ο νορβηγός ζωγράφος Έντβαρντ Μουνχ (1863-1944) που ακόμη κι αν δεν ξέρουμε το όνομά του όλοι αναγνωρίζουμε το διασημότερο έργο του «Η κραυγή», το οποίο μας δημιουργεί περίεργα συναισθήματα. Έχασε από φυματίωση τη μητέρα του όταν ήταν 5 ετών και τη μία αδερφή του (όταν εκείνη ήταν 15), ενώ η άλλη βρισκόταν σε άσυλο. Ο πατέρας του ήταν θρησκόληπτος και καταπιεστικός. Επειδή ζούσε με έναν ελεύθερο τρόπο, δεν ήταν αποδεκτός από τη συντηρητική κοινωνία  της εποχής του. Ο ίδιος βρέθηκε πολλές φορές στα όρια της τρέλας. Είχε συνεχώς εφιάλτες και μακάβρια οράματα, τα οποία επηρέασαν τη ζωγραφική του. Ζώντας μέσα στο άγχος και τις ψευδαισθήσεις υπέστη νευρικό κλονισμό και χρειάστηκε ψυχιατρική θεραπεία.

the-scream-1893(1)

Δεύτερος στη λίστα μας ο πιο διάσημος στο ευρύ κοινό Βίνσεντ Βαν Γκογκ (1853-1890). Τα έργα του πασίγνωστα και «σταθμοί» στη σύγχρονη ζωγραφική, αλλά ο ίδιος διαταραγμένη προσωπικότητα. Ο Βαν Γκογκ ταλαιπωρούταν από κατάθλιψη και επιληπτικές κρίσεις (ίσως και εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ) που όμως τον οδηγούσαν σε «ξεσπάσματα δημιουργικότητας». Όταν κάποια στιγμή έκοψε ένα κομμάτι του αυτιού του με ξυράφι, δε δίστασε να απεικονίσει τον αυτοτραυματισμό του στην αυτοπροσωπογραφία του που ακολουθεί. Αυτοκτόνησε σε ηλικία 37 ετών με περίστροφο. Πέθανε άσημος και το έργο του αναγνωρίστηκε μετά θάνατον.

self-portrait-with-bandaged-ear-1889.jpg!Blog

Φίλος του Βαν Γκογκ, ιδιαίτερα γνωστός και αξιόλογος καλλιτέχνης, αλλά εξίσου διαταραγμένος και προβληματικός υπήρξε ο Πολ Γκογκέν (1848–1903). Ζωγράφος, γλύπτης κ. ά. και εκπρόσωπος μετεμπρεσιονιστικών κινημάτων, υπέφερε από κατάθλιψη και ήταν αλκοολικός. Πέθανε 55 ετών απομονωμένος στα νησιά του Ειρηνικού, όπου είχε αναζητήσει την πρωτόγονη ζωή των ιθαγενών και την παρθένα φύση απελευθερωμένος από συμβατικούς δεσμούς.

Paul_Gauguin_111

Τέταρτη φιγούρα εκείνη του Μιχαήλ Αγγέλου (1475-1564), φημισμένου καλλιτέχνη που ζωγράφισε την οροφή της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό. Υπήρξε μοναδικός ζωγράφος και γλύπτης με διασημότερα έργα του «τη δημιουργία του Αδάμ» (η διάσημη τοιχογραφία, όπου απεικονίζεται ο θεός να δίνει πνοή στον Αδάμ) και το άγαλμα του «Δαβίδ» που βρίσκεται στην Φλωρεντία. Ωστόσο, σύγχρονοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα έργα του δείχνουν σοβαρή ψυχική ασθένεια, μελαγχολία, κατάθλιψη και διπολική διαταραχή.

Τελευταία περίπτωση διάσημου, αλλά ψυχικά διαταραγμένου καλλιτέχνη αποτελεί ο ισπανός Φρανθίσκο Γκόγια (1746–1828). Διάσημος για τις ρομαντικές ζωγραφιές του ενέπνευσε τους ομοίους του Μπέικον, Πικάσο και Μανέ. Ωστόσο, η «παθιασμένη αστάθεια» που συναντάμε σε απεικονίσεις του, όπου κυριαρχούν η μοναξιά, ο φόβος και η αποξένωση εξηγούν την ψυχική και σωματική του κατάρρευση. Υπάρχουν αναφορές ότι ο Γκόγια άκουγε φωνές, έχανε την ισορροπία του και έχασε την ακοή του σταδιακά. Πιθανότατα έπασχε από παρανοϊκή άνοια.

Vicente_López_Portaña_-_el_pintor_Francisco_de_Goya

Ο φινλανδός συγγραφέας Henrik Tikkanen (1924-1984) είχε πει ότι «Η πραγματικά μεγάλη παράνοια δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αξιοσημείωτη ευφυΐα». Δεν είναι τυχαίο που στη σημερινή εποχή ειδικοί έχουν βγάλει το συμπέρασμα ότι πολλοί ευφυείς και ταλαντούχοι άνθρωποι έπασχαν από ψυχική ασθένεια. Συχνά οι καλλιτεχνικές τους δημιουργίες ήταν αποτέλεσμα ψυχικών εξάρσεων. Ο ισπανός ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί (1904-1989) έχει πει «Η μόνη μου διαφορά με έναν τρελό είναι ότι εγώ δεν είμαι τρελός».

Νατάσα Δανιήλ

SHARE