H αλήθεια για το Νομοσχέδιο για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος

H αλήθεια για το Νομοσχέδιο για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος

H αλήθεια για το Νομοσχέδιο για τον εξανθρωπισμό  του σωφρονιστικού συστήματος

Με τον πομπώδη τίτλο «Η κυβέρνηση στρέφεται κατά της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής της Χώρας», η ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας Καρδίτσας προσπαθεί να εξηγήσει γιατί το κόμμα της δεν θα ψηφίσει στη βουλή το νομοσχέδιο (Ν/Σ) του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’. Ένα Ν/Σ για το οποίο ξεκίνησε, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα 06/04. Ας ειπωθούν, λοιπόν, κάποιες αλήθειες.

Ο υπερπληθυσμός, η υποχρηματοδότηση και η περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά στη μνημονιακή περίοδο, οδήγησαν στο να αποτελούν οι φυλακές – «σωφρονιστικά καταστήματα» προσβολή για τη Δημοκρατία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο έρχεται να εξανθρωπίσει το σωφρονιστικό σύστημα, να το εναρμονίσει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και να επανασυνδέσει την Ελληνική Πολιτεία με τις παραδόσεις του Διαφωτισμού και του Ανθρωπισμού. Παραδόσεις τις οποίες προκλητικά και συστηματικά καταπάτησε η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς σε καμία περίπτωση να καταστήσει την κοινωνία πιο ασφαλή!
Το νομοσχέδιο για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος πιο συγκεκριμένα:

1. Καταργεί τις φυλακές τύπου Γ οι οποίες αντίκεινται στα θεμέλια του κράτους δικαίου αφού αφαιρούσαν βασικά δικαιώματα των κρατουμένων χωρίς να καθιστούν τις φυλακές πιο ασφαλείς.
2. Οδηγεί στην αποσυμφόρηση των φυλακών. Το «στοίβαγμα» ανθρώπων έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις προσβάλλοντας ευθέως την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αφού το 2014 κρατούνταν περίπου 12.000 φυλακισμένοι με την υποδομή των φυλακών να ανέρχεται σε 9.800 θέσεις! Να σημειωθεί ότι το 2013 η Ελλάδα κατείχε την τρίτη θέση υπερπλήρωσης της χωρητικότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τη σοβαρότητα του προβλήματος έχει τεκμηριώσει η τελευταία έκθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων ενώ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκκρεμούν 191 υποθέσεις με κατηγορίες κατά της Ελλάδας για τις άθλιες συνθήκες στις φυλακές κάποιες από τις οποίες θα είναι καταδικαστικές. Η αποσυμφόρηση θα επιτευχθεί με τρεις κύριες οδούς που ακολουθεί το σχέδιο νόμου:
α) περιλαμβάνει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων
β) αντικαθιστά, στις περισσότερες περιπτώσεις, την κράτηση ανηλίκων με αναμορφωτικά και εκπαιδευτικά μέτρα αφού η εμπειρία έχει δείξει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι φυτώρια εγκληματικότητας και μη αναστρέψιμης κοινωνικής αποξένωσης και απομόνωσης των παραβατικών νέων.
γ) ευνοεί, με αυστηρές προϋποθέσεις, την απόλυση υπερήλικων, ασθενών και ανθρώπων με αναπηρία, που η κράτησή τους επιδεινώνει την υγεία τους και οι οποίοι δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για την κοινωνία, λόγω ακριβώς της κατάστασης τους. Οι σχετικές διατάξεις είναι όσο γενικές πρέπει να είναι έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή παρερμηνεία για τις προθέσεις ενώ θα ήταν «φωτογραφικές» μόνο αν εξαιρούσε κάποιους συγκεκριμένους κρατούμενους. Πρόκειται για αμιγώς ανθρωπιστική κίνηση που διευκολύνει και την αποσυμφόρηση. Πόσες φορές, άλλωστε, δεν έχουν ασχοληθεί τα κανάλια με τα ρεπορτάζ για τις συνθήκες κράτησης μέσα στις φυλακές, στα νοσοκομεία των φυλακών κλπ;

3. Αντιμετωπίζει ποινικά το bullying, την επαναλαμβανόμενη σκληρή συμπεριφορά, όχι μόνο αν προκαλεί σωματική κάκωση, αλλά βλάβη σωματικής ή ψυχικής υγείας σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.
Πρόκειται, συνολικά, για μια νομοθετική πρωτοβουλία σύμφωνη με τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης και σύμφωνη με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Υπερασπίζεται, τη δημοκρατία, τον πολιτισμό, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών.
Xαιρόμαστε ιδιαίτερα που με αυτό το νομοσχέδιο μπαίνει η «ταφόπλακα» – σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΟΔΕ – σε πρωτοβουλίες που είχε πάρει η κυβέρνηση Σαμαρά στους τομείς της «δημόσιας τάξης» και «ασφάλειας» με Υπουργό τον κ. Δένδια. Πρωτοβουλίες που το μόνο που έκαναν ήταν να δηλητηριάσουν την πολιτική ζωή και την ελληνική κοινωνία. Η δε κοινωνική συνοχή αλλά και ασφάλεια διαλύθηκε επί μνημονιακών κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά και Βενιζέλου μαζί με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, με το «Διαίρει και Βασίλευε» και τη διχαστική ρητορική, μετατρέποντας λεκτικά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε «συμφέροντα συντεχνιών», με τη διάλυση της Δημόσιας Παιδείας και Υγείας, με την απελευθέρωση των απολύσεων και τον εργασιακό μεσαίωνα. Δυστυχώς, η ΝΔ επιμένει και σήμερα στη χρεοκοπημένη γραμμή της ακροδεξιάς κινδυνολογίας που μόνο ζημιά προκαλεί στον τόπο. Η κυβέρνηση, από την άλλη, προχωράει σταθερά με το πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας που έχει εξαγγείλει

Γραφείο Τύπου ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

SHARE