Συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν στη Μόσχα

Συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν στη Μόσχα

Συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν στη Μόσχα

Στη Μόσχα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα Μ. Τετάρτη, το μεσημέρι θα περάσει την πύλη του Κρεμλίνου για τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία η Αθήνα αποδίδει κεφαλαιώδη σημασία για το μέλλον της χώρας.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρωθυπουργού στο πρακτορείο Τας, πως οι σχέσεις των δύο χωρών στο παρελθόν είχαν βιώσει έναν σιβηρικό χειμώνα, αλλά τώρα έρχεται η Άνοιξη.

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός χθες Μ. Τρίτη, στο κυβερνητικό αεροδρόμιο «Βνούκοβο» από τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, την Ελληνίδα ομόλογό του κ. Δ-Μ. Κουμανάκου και τον δ/ντή εθιμοτυπίας του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκινά στις 10:00 με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου. Μετά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Πούτιν αναμένεται η υπογραφή σειράς συμφωνιών, μεταξύ των οποίων το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την επόμενη διετία (το οποίο δεν είχε ανανεωθεί μετά το 2012), η Διακήρυξη για τα 70χρονα της αντιφασιστικής Νίκης, καθώς και το πρόγραμμα συνεργασίας για το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016. Κοινή συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσουν οι δύο ηγέτες στις 3.30 το μεσημέρι.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νάντια Βαλαβάνη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, θα έχει αύριο, Πέμπτη συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Σεργκέι Ναρίσκιν.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ μεταξύ των θεμάτων, που οπωσδήποτε θα θιγούν στις διμερείς συνομιλίες, είναι και η άρση του εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα. «Καταγράφουμε την πτώση του όγκου ανταλλαγών στον τομέα αυτό, η οποία σχετίζεται με την αναγκαστική επιβολή απαντητικών μέτρων ως προς σειρά προϊόντων. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι έτσι, είτε αλλιώς το ζήτημα θα θιγεί αναμφισβήτητα», είπε ο κ. Πεσκόφ.

Το απόγευμα η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με μέλη της ελληνικής ομογένειας στη Ρωσία.

ΠΗΓΗwww.nerit.gr
SHARE