Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το Μ. Σάββατο

Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το Μ. Σάββατο

Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το Μ. Σάββατο

Η μαγειρίτσα είναι η παραδοσιακή σούπα που τρώμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση.

Η πεντανόστιμη αυτή σούπα αποτελεί μια γευστική «γέφυρα» ανάμεσα στην περίοδο της νηστείας και την επιστροφή της κρεατοφαγίας.

Με άλλα λόγια, η μαγειρίτσα, σύμφωνα με ειδικούς διατροφολόγους, συμβάλλει στην προετοιμασία του στομαχιού σας ώστε να μην σας «πέσει βαρύ» το αρνάκι !!!

Εάν δεν σας αρέσουν και τόσο πολύ τα συκωτάκια, καλό θα ήταν να φάτε λίγη κοτόσουπα για τον ίδιο σκοπό.

Δείτε τη συνταγή της μαγειρίτσας…

 Μαγειρίτσα με αρνίσια συκωταριά

Υλικά:

  • 1 συκωταριά αρνιού
  • 1 kg μαρούλια
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι «καρολίνα»
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 λεμόνι
  • 2 αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τη συκωταριά και την βάζουμε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Την στραγγίζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια. Πετάμε το νερό στο οποίο έβρασε.
  • Πλένουμε πολύ καλά τα μαρούλια, τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
  • Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια.
  • Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ξεχωρίζουμε το άσπρο μέρος αυτών. Τα φύλλα τους τα κρατάμε στην άκρη.
  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο και προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα αφήνουμε για λίγο να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε το άσπρο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά.
  • Καλύπτουμε τα υλικά με αρκετό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 25 λεπτά. ( Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό βρασμένο)
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, τα ψιλοκομμένα μαρούλια και το πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 15 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον άνηθο 3 λεπτά πριν βγάλουμε τη μαγειρίτσα μας από τη φωτιά.
  • Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε ανακατεύοντας.
  • Αραιώνουμε με 2-3 κουταλιές από το ζωμό της μαγειρίτσας μας.
  • Αφού έχει κρυώσει λίγο το φαγητό μας, περιχύνουμε στη μαγειρίτσα μας το αυγολέμονο.
  • Αφήνουμε την κατσαρόλα στο σβησμένο μάτι της κουζίνας ώστε να ζεσταθεί λιγάκι και η μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη!

 Καλό Πάσχα! 

SHARE