Ζωντανό το έθιμο των Σίγνων στο Αηδονοχώρι

Ζωντανό το έθιμο των Σίγνων στο Αηδονοχώρι

Τίμησαν την παράδοση με την παρουσία τους, οι αιρετοί του τόπου

Ζωντανό το έθιμο των Σίγνων στο Αηδονοχώρι

Στο Αηδονοχώρι Καρδίτσας βρέθηκαν σήμερα Δεύτερη μέρα του Πάσχα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος και ο Δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος συνοδεία πλήθους Αντιδημάρχων, Δημοτικών και Περιφερειακών συμβούλων, όπου παρευρέθησαν στο έθιμο των Σίγνων καλεσμένοι του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Αηδονοχωρίου Σωτήρη Αντωνόπουλου.
Αηδονοχωρι

Αηδονοχωρ2ι

Σύμφωνα με την παράδοση στα «Σίγνα» γίνεται εικονική δημοπρασία των εικόνων του ναού της Αγίας Παρασκευής και συγκεντρώνονται χρήματα για την εκκλησία. Μετά τη λειτουργία γίνεται λιτανεία με τα λάβαρα, τις εικόνες και τα εξαπτέρυγα, που κάνει τον κύκλο του χωριού. Στην πομπή συμμετέχουν οι ιερείς, οι ψάλτες και οι πιστοί που κρατάνε λαμπάδες και καθ’ όλη την διαδρομή ψέλνουν το «Χριστός Ανέστη».

Μετά τα «Σίγνα» χορεύεται από τους κατοίκους ο παραδοσιακός χορός ΤΑΪ-ΤΑΪ. Ο χορός αυτός είναι μοναδικός στο είδος του σε όλη την Ελλάδα και χορεύεται μόνο στο πανέμορφο αυτό χωριό των Αγράφων.
Πρόκειται για έναν κλειστό χορό, τον οποίο χορεύουν άντρες και γυναίκες, σε διαφορετικές σειρές, με διασταυρωμένα τα χέρια τους. Είναι πολύ πιθανόν, ο χορός αυτός να προέρχεται από τον πολεμικό χορό, Πυρρίχιο και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέχρι τις μέρες μας.

Μετά το πέρας των δραστηριοτήτων προσφέρθηκαν στους επίτιμους καλεσμένους ψητό κατσίκι και πολλά άλλα τοπικά εδέσματα.

SHARE