Καρδίτσα: Ένα όνομα, πολλές εκδοχές

Καρδίτσα: Ένα όνομα, πολλές εκδοχές

Καρδίτσα: Ένα όνομα, πολλές εκδοχές

Δύσκολη και μπερδεμένη υπόθεση να βρεθεί η ετυμολογία της λέξης Καρδίτσα κι αυτό επειδή τα στοιχεία που γνωρίζουμε για την δημιουργία της πόλης μας και για την πρώιμη ιστορία της είναι ελάχιστα, αλλά και επειδή υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το πώς προέκυψε το όνομα. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά του συγκεκριμένου ονόματος από αρχαίους συγγραφείς ή περιηγητές της περιοχής της Θεσσαλίας, οπότε εικάζουμε ότι το όνομα δόθηκε σε κατοπινές εποχές.

Τονίζουμε ότι από τις εκδοχές που εντοπίσαμε και σας παρουσιάζουμε καμία δεν έχει επικρατήσει με σιγουριά, ώστε να απορριφθούν οι υπόλοιπες.

Καταρχήν, υπάρχει η άποψη ότι η ονομασία «Καρδίτσα» δόθηκε στην πόλη μας, επειδή είναι τοποθετημένη στην «καρδιά», δηλαδή στο μέσον του θεσσαλικού κάμπου και των Αγράφων, αλλά και ολόκληρης της χώρας γενικότερα («καρδία» στα αρχαία ελληνικά).

Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι η ονομασία προήλθε από το δέντρο καρυδιά που έχει υποκοριστικό το «καρυδίτσα» και το οποίο έγινε αργότερα Καρδίτσα εξαιτίας της θεσσαλικής προφοράς.

Η τρίτη εκδοχή αναφέρει ότι ρίζα της λέξης «Καρδίτσα» είναι η σλαβική λέξη Grad που σε άλλες γλώσσες σημαίνει «πόλη» και σε άλλες σημαίνει «κάστρο». Δεν είναι τυχαίο που στα ονόματα πολλών πόλεων αποτελεί β’ συνθετικό (πχ Λένινγκραντ). Η λέξη αυτή μετασχηματίστηκε σε γραδ κι έπειτα γαρδ ή γκαρδ, δηλαδή Γκαρδίτσα και τέλος Καρδίτσα. Και η εκδοχή του κάστρου όμως δε μπορεί να απορριφθεί, αν σκεφτεί κανείς ότι στην περιοχή του Φαναρίου Καρδίτσας (14 χλμ από την πόλη) υπάρχει ένα του 13ου αιώνα.

Τέλος, ανακαλύψαμε και μία εκδοχή που αναφέρει ως προέλευση του ονόματος κάποια Παναγιά Καρυδίτισσα.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια ιστορική πηγή, όπου να φαίνεται ξεκάθαρα η προέλευση του ονόματος «Καρδίτσα», αυτό δίνει μια ελευθερία στο να δημιουργούνται πολλές και διαφορετικές εκδοχές. Αν και επικρατέστερη μοιάζει η τρίτη εκδοχή, θα εκμεταλλευτούμε κι εμείς με τη σειρά μας αυτή την «ελευθερία» και θα επιλέξουμε ως ωραιότερη και πιο «γλυκιά» εκείνη της «καρδιάς» για δύο λόγους: α. γιατί είναι ωραία η ερμηνεία ότι βρισκόμαστε στο κέντρο της χώρας και β. επειδή η καρδιά συμβολίζει την αγάπη κι εμείς αγαπάμε την πόλη μας, αλλά και το όνομά της.

Συντακτική ομάδα Καρδίτσα24

 

SHARE