Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον

Ολοκληρώθηκε στην Ουάσινγκτον η συνάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία διήρκησε περίπου 45΄.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, λίγες ώρες αφότου δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετάθεση της καταβολής δόσεων, γεγονός που διέψευσε το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο τετ-α-τετ Βαρουφάκη-Λαγκάρντ ήρθε λίγα μόνο λεπτά έπειτα από την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η επικεφαλής του Ταμείου και κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκε «καταιγισμό» ερωτήσεων για την χώρα μας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το «αν η Ελλάδα ζήτησε από το ΔΝΤ ενημέρωση για τη διαδικασία μετά από αθέτηση πληρωμής», ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι οι σχετικές αναφορές είναι ψευδέσταστες. Οι Financial Times έκαναν λόγο για ανεπίσημη προσέγγιση Ελλήνων αξιωματούχων προς το ΔΝΤ, θέτοντας θέμα καθυστέρησης της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα, με το Ταμείο να απαντά πως δεν είναι δυνατή μια αναβολή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται αξιωματούχους, η Αθήνα πείσθηκε τελικά να μην καταθέσει επίσημο αίτημα προς το ΔΝΤ για αναβολή πληρωμής των δόσεων.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η καθυστέρηση στην καταβολή δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποτελεί τρόπο δράσης που θα συνιστούσε στην Ελλάδα στην παρούσα συγκυρία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα όσοι εμπλέκονται στο ελληνικό ζήτημα να συνεχίσουν να εργάζονται με ταχύτερο ρυθμό. Η Λαγκάρντ τόνισε ότι το Ταμείο ενδιαφέρεται για την κατάσταση ρευστότητας όλων των οφειλετών της και σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας. «Ποτέ μία προηγμένη οικονομία δεν έχει ζητήσει καθυστέρηση στην καταβολή δόσης» είπε, ενώ σημείωσε ότι το Ταμείο θα πρέπει να προστατεύσει τη φήμη του, συμπληρώνοντας ότι οι αναβολές των πληρωμών αποτελούν εξαιρέσεις στην ιστορία του ΔΝΤ «και ουδέποτε είχαν παραγωγικά αποτελέσματα».

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στο Ταμείο σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις μέσα στον Μάιο.