Ασθένεια-φονιάς πλήττει τη Νιγηρία

Ασθένεια-φονιάς πλήττει τη Νιγηρία

Ασθένεια-φονιάς πλήττει τη Νιγηρία

Μια «μυστηριώδης» ασθένεια έχει εκδηλωθεί στο νοτιοδυτικό τμήμα της Νιγηρίας και έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 18 ανθρώπους. Αξιωματούχος της χώρας δήλωσε το Σάββατο ότι όσοι μολύνονται πεθαίνουν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να έχει κινητοποιηθεί και ο ΠΟΥ.

«Είκοσι τρία άτομα (έχουν) μολυνθεί και έχουν καταγραφεί 18 θάνατοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας στην πολιτεία Όντο, ο Ντάγιο Αντεγιάντζου. Άλλος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι αυτή η «μυστηριώδης ασθένεια» εμφανίστηκε «στην αρχή της εβδομάδας στην πόλη Όντε-Ιρέλε».

Τα συμπτώματα είναι έντονες κεφαλαλγίες, απώλεια συνείδησης, απώλεια βάρους, προβλήματα στην όραση, ενώ ο θάνατος επέρχεται μέσα σε 24 ώρες. Οι εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν έδειξαν ότι πρόκειται για κάποια ιογενή ασθένεια, ή συγκεκριμένα για τον Έμπολα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Υπενθυμίζεται ότι ο Έμπολα, ένας ιός που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, έχει στοιχίσει τη ζωή 10.600 και πλέον ανθρώπων, στη συντριπτική τους πλειονότητα σε τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής (Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα) από τις αρχές του 2014, πάντως στη Νιγηρία τα θανατηφόρα κρούσματα ήταν συγκριτικά λίγα.

Ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του υπουργείου Υγείας της Νιγηρίας και άλλων υπηρεσιών έχουν ήδη μεταβεί στην Όντε-Ιρέλε στο πλαίσιο των προσπαθειών να αντιμετωπιστεί η ασθένεια και να δοθούν απαντήσεις. «Οι πρώτοι τέσσερις άνθρωποι που μολύνθηκαν από την μυστηριώδη ασθένεια από την Κυριακή ως τη Δευτέρα πέθαναν μέσα σε 24 ώρες αφότου εκδήλωσαν τα συμπτώματα» επισήμανε. «Πέραν των […] καταγεγραμμένων θανάτων, δεν έχουμε ανακαλύψει κάποιο νέο κρούσμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών. Κανένας ασθενής δεν έχει εισαχθεί σε κάποιο νοσοκομείο και η ασθένεια δεν έχει εξαπλωθεί εκτός των ορίων της πόλης» αυτής, είπε ο Ακινμάντε.

Στη Γενεύη, ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε τα συμπτώματα που περιέγραψαν οι αρχές της Νιγηρίας και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει λάβει μέχρι στιγμής, καταμετρά «14 κρούσματα και 12 (ή 13) θανάτους». Ένας εκπρόσωπος του οργανισμού πρόσθεσε ότι δείγματα σωματικών υγρών των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από την ασθένεια εστάλησαν το Σάββατο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λάγκος και βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακές αναλύσεις.

ΠΗΓΗimerisia.gr
SHARE