Η Κυβέρνηση στηρίζει την Αυτοδιοίκηση – Υποκριτική η στάση των αιρετών του...

Η Κυβέρνηση στηρίζει την Αυτοδιοίκηση – Υποκριτική η στάση των αιρετών του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ

Ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Η Κυβέρνηση στηρίζει την Αυτοδιοίκηση – Υποκριτική η στάση των αιρετών του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ

Η νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα δύσκολη συγκυρία έχει ήδη αποδείξει ότι στηρίζει έμπρακτα την Αυτοδιοίκηση σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο. Ήδη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχει αποστείλει ευχαριστήρια επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για την άμεση ανταπόκρισή της σε μία σειρά αιτημάτων της Αυτοδιοίκησης (επέκταση της ρύθμισης των 100 δόσεων και στις οφειλές προς τους ΟΤΑ, παράταση ισχύος των προϋπολογισμών του 2014 για τους Δήμους που δεν έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2015 κ.λπ.). Ειδικά ως προς τα έμπρακτα μέτρα που παίρνει το ΥΠΕΣΔΑ για τη στήριξη της οικονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ, η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για αναμόρφωση που διέπει το πλαίσιο δημοσιονομικής τους εποπτείας, με κατάργηση των αντισυνταγματικών μνημονιακών διατάξεων.

Από την άλλη, είναι δεδομένο ότι μόνο ένα οικονομικά και δημοσιονομικά στιβαρό κράτος μπορεί πάντοτε να εγγυάται τη βιωσιμότητα και την οικονομική στήριξη των ΟΤΑ. Έχουμε επίγνωση ότι με την υποχρεωτική νομοθετική ρύθμιση – η οποία αντίθετα με τους προκατόχους θα επικυρωθεί από την αρμόδια επιτροπή και την ολομέλεια της βουλής – η κυβέρνηση προς στιγμήν πηγαίνει πίσω από την αυτοτέλεια των ΟΤΑ και την δηλωμένη προσήλωση στη διαρκή δημοκρατική διαβούλευση με τους αιρετούς των Δήμων και των Περιφερειών και τα συλλογικά τους όργανα.

Η εκδοθείσα ΠΝΠ επί της ουσίας δίνει στην κυβέρνηση, αν χρειαστεί, τη δυνατότητα να κάνει έναν προσωρινό χειρισμό, μία εσωτερική ανακύκλωση της υφιστάμενης μεταξύ των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ρευστότητας. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα αντλήσει βραχυπρόθεσμα (για 15 μέρες), μέσω της έκδοσης repos έναντι των διαθεσίμων των ΟΤΑ που μεταφέρονται στην ΤτΕ, τα ταμειακά διαθέσιμα που χρειάζεται προσωρινά. Αυτή τη στιγμή πάντως, με την ΠΝΠ απλώς μεταφέρονται τα διαθέσιμα των ΟΤΑ από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ. Η έκδοση repos είναι δυνητική για την κυβέρνηση και δεν έχει υλοποιηθεί προς το παρόν.

Η διαδικασία αυτή είναι διαδεδομένη σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου και είναι εύλογη, αφού το κράτος αντλεί προσωρινά ρευστότητα, μέσω “εσωτερικού” δανεισμού, από τους ίδιους τους φορείς τους οποίους το ίδιο επιχορηγεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Με το συγκεκριμένο χειρισμό οι ΟΤΑ διασφαλίζονται πλήρως. Συγκεκριμένα :

– Η τοποθέτηση των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ έναντι των εμπορικών τραπεζών είναι ασφαλέστερη, αλλά και αποδοτικότερη σε ορισμένες περιπτώσεις (ιδίως στις μη προθεσμιακές καταθέσεις). Η μεταφορά επομένως των αποθεματικών τους στην ΤτΕ είναι μία κίνηση την οποία και οι ίδιοι οι ΟΤΑ πιθανόν θα έπρεπε να εξετάσουν – στο πλαίσιο μίας ορθολογικής και χρηστής διαχείρισης. Άλλωστε, πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες το έχουν ήδη πράξει οικειοθελώς και ανεξάρτητα από την ΠΝΠ.

– Τα ποσά που βρίσκονται κατατεθειμένα στην ΤτΕ είναι οποτεδήποτε διαθέσιμα στους αντίστοιχους φορείς (όπως η Αττικό Μετρό, που πρόσφατα εκταμίευσε 150 εκατ. ευρώ).

– Σε περίπτωση που εκδοθούν repos, αυτά θα έχουν αποκλειστικά βραχυχρόνια διάρκεια και θα αφορούν μόνο τα διαθέσιμα που οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν έχουν άμεσα ανάγκη, αφού ρητά εξαιρούνται τα χρηματικά διαθέσιμα που αφορούν τις ανάγκες των ΟΤΑ σε ορίζοντα 15νθημέρου, επομένως μισθοδοσία και λοιπές τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες είναι απολύτως εξασφαλισμένες.

Η επίθεση από φορείς) και πρόσωπα (αιρετοί κ συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) που ΔΕΝ εναντιώθηκαν τόσα χρόνια στα Μνημόνια – απεναντίας τα στήριξαν – και τις συνέπειές τους στην Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στους εργαζόμενους είναι τουλάχιστον υποκριτική. Που ήταν όταν επί πέντε (5) χρόνια, οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκοβαν συνεχώς χρηματοδότηση και προσωπικό από την Αυτοδιοίκηση, για να εξοικονομήσουν πόρους τους οποίους έριχναν διαρκώς στην ικανοποίηση των δανειστών, δηλαδή “σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο”; Η υπονόμευση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ πχ με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ του Φούχτελ υπήρξε συνεχής και αποτέλεσε συνειδητή πολιτική επιλογή και όχι ανάγκη, όπως τώρα. Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης η αναγκαστική αυτή επιλογή δεν απηχεί την αντίληψη της κυβέρνησης και δεν πρόκειται να καταστεί κανόνας.

SHARE