Οι Πάγοι Λιώνουν, η Στάθμη της Θάλασσας Ανεβαίνει: Το μεγαλύτερο ψέμα που...

Οι Πάγοι Λιώνουν, η Στάθμη της Θάλασσας Ανεβαίνει: Το μεγαλύτερο ψέμα που ειπώθηκε ποτέ???

Οι Πάγοι Λιώνουν, η Στάθμη της Θάλασσας Ανεβαίνει: Το μεγαλύτερο ψέμα που ειπώθηκε ποτέ???

“Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό χρόνο με το χρόνο, και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την κλιματική αλλαγή εκτιμά ότι θα μπορούσε να αυξηθεί άλλο ένα μέτρο ή περισσότερο μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα” [Πηγή: videoman.gr]

Θα ήθελα να συνεχίσω να θέτω ερωτήματα σε κοινώς αποδεκτά θέματα…

Πρόσφατα έφτασε και στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ένα περίφημο βίντεο που εξέδωσε το Business Insider σχετικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στο τέλος του επόμενου αιώνα.

Σύμφωνα με αυτό το βίντεο πολλές παραλιακές μεγάλες πόλεις του πλανήτη απειλούνται με «εξαφάνιση», καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας πάνω από ένα μέτρο πρόκειται να οδηγήσει στη δημιουργία νέων ακτών. Υπολογίζοντας το πόσο πρόκειται να αυξηθεί η στάθμη, μπορεί κανείς να υπολογίσει ποιες θα είναι οι νέες ακτές του πλανήτη χρησιμοποιώντας τις σημερινές ισοϋψείς. Δείτε για παράδειγμα τον διαδραστικό χάρτη του National Geographic:

Για να δείτε τον χάρτη του National Geographic πατήστε εδώ.

Θα μου πείτε, «και που είναι το νέο σε όλα αυτά?». Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι ένα γνωστό φαινόμενο. Πράγματι, αυτό το φαινόμενο λαμβάνει χώρα στον πλανήτη μας σε έντονο βαθμό τα τελευταία 2.5 εκ. χρόνια περίπου, σε μια εποχή που οι γεωλόγοι ονομάζουμε Πλειστόκαινο, η οποία χαρακτηρίζεται από τις περίφημες Εποχές Παγετώνων. Στην εικόνα που ακολουθεί βλέπετε τη διακύμανση της στάθμης της θάλασσας για το διάστημα αυτό με βάση ισότοπα οξυγόνου, σε σχέση με σήμερα. Όπως θα δείτε, υπήρχαν διαστήματα (όπως το τελευταίο μέγιστο της Παγετώδους περιόδου, πριν από περίπου 11,000 χρόνα) όπου η στάθμη ήταν 100 μέτρα χαμηλότερα από σήμερα. Επίσης υπήρχαν διαστήματα που η στάθμη ήταν 20 μέτρα υψηλότερη από σήμερα.

Οι πάγοι λιώνουν 1

Εδώ όμως θέλω να τονίσω το εξής: «Αυτά τα στοιχεία είναι εκτιμήσεις που έχουν γίνει με βάση ορισμένα δεδομένα, στοιχεία τα οποία πρέπει να επιβεβαιωθούν από πραγματικές παρατηρήσεις». Και αυτό γιατί οι διάφορες διεργασίες που ορίζουν την εικόνα του πλανήτη μας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες και περιλαμβάνουν τη σύνδεση αρκετών διαφορετικών συστημάτων. Επομένως είναι δύσκολο μόνο υπολογίζοντας μια παράμετρο να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα.

Νομίζω ότι δεν χωρά αμφιβολία ότι οι πάγοι λιώνουν:

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140804100622.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150120151221.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140515090934.htm

Αυτό είναι μια παρατήρηση που επιβεβαίωνεται από διάφορες πηγές. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ή ότι ανεβαίνει με τον τρομερό αυτό ρυθμό που ακούμε.

Σήμερα υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι οι υπαίθριες παρατηρήσεις δεν επιβεβαιώνουν αυτή την τρομακτική άνοδο της θάλασσας. Ένας από αυτούς είναι ο Σουηδός παλαιοσεισμολόγος – ωκεανογράφος Nils-Axel Mörner, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω μερικά χρόνια πριν, όταν ήρθε στο πανεπιστήμιο να δώσει μια διάλεξη. Άρχισε την ομιλία του με τις κλασσικές εικόνες και διαγράμματα που προβλέπουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Για την ακρίβεια δεν πήγε στο μέλλον, αλλά ασχολήθηκε με τα τελευταία 50 χρόνια. Οι μελέτες αυτές έκαναν την εμφάνισή τους στη δεκαετία του 50 και προέβλεπαν ότι μέχρι το 2010, η στάθμη θα έχει ανέβει 10 μέτρα.

Οι πάγοι λιώνουν 2

Πηγή: There is no alarming sea level rise! N. Mörner, Fall 2007 21st Century. http://www.21stcenturysciencetech.com/Articles_2011/Winter-2010/Morner.pdf

Τι έκανε λοιπόν ο Mörner σαν σωστός ωκεανογράφος? Βγήκε στο ύπαιθρο και προσπάθησε να επαληθεύσει τα αποτελέσματα που προέκυπταν από τα διάφορα μαθηματικά μοντέλα. Ταξίδεψε σε περιοχές που θα είχαν πραγματικό πρόβλημα με αυτήν την άνοδο, όπως οι Μαλδίβες. Με υψόμετρο που λίγες φορές ξεπερνά το 1 μέτρο, οι Μαλδίβες θα έπρεπε να είχαν εξαφανιστεί από προσώπου Γης μέχρι σήμερα. Ο Πρόεδρος των νησιών μάλιστα σκέφτηκε τη μετακίνηση στην Αυστραλία για να το αποφύγει! http://www.treehugger.com/climate-change/sea-levels-rise-maldives-president-may-move-his-entire-island-nation-australia.html

Οι υπαίθριες παρατηρήσεις του Mörner ωστόσο έδειξαν ότι η στάθμη της θάλασσας είναι περίπου σταθερή μέχρι το 2010 και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και μια μικρή πτώση. Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από τον ίδιο και σε άλλες κρίσιμες περιοχές όπως το Άμστερνταμ και τη Βενετία. Σε διάφορα άρθρα που μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο προσπάθησε να μελετήσει τους λόγους που οδηγούσαν σε αυτήν την υπερεκτίμηση της ανόδου στάθμης της θάλασσας. Οι δικές του εκτιμήσεις, με βάση και πραγματικά δεδομένα, δείχνουν μια τάση 0.0 – 0.7 mm/έτος, που είναι υπερβολικά μικρότερη από ότι δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα. Αυτή η «στάση» στη στάθμη της θάλασσας στις Μαλδίβες φαίνεται και σε μια διάσημη φωτογραφία του «μοναχικού δένδρου» στις Μαλδίβες το οποίο θα έπρεπε να είχε «πνιγεί» από την άνοδο. Σύμφωνα με τον Mörner ωστόσο, το δέντρο κόπηκε το 2003 από Αυστραλούς «επιστήμονες» και μέλη της IPCC (της διεθνούς επιστροπής για την κλιματική αλλαγή).

Οι πάγοι λιώνουν 3

O Mörner μιλάει για μια «τεχνητή κρίση» η οποία τρομοκρατεί την κοινή γνώμη. Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν περισσότερο, δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο http://www.nipcc.ch/datei/1380557907.pdf .

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω έναν από τους πολλούς λόγους που μπορεί να επηρρεάσουν τις σημερινές ακτογραμμές. Μελέτες από το Τμήμα Γεωλογίας της Θεσσαλονίκης σε συνεργασίες με άλλους φορείς έδειξαν την εξέλιξη του Θερμαϊκού κόλπου τα τελευταία 5,000 χρόνια. Στο Θερμαϊκό εκβάλλουν 4 ποταμοί, ο Γαλλικός, Αξιός, Λουδίας και Αλιάκμονας, οι οποίοι μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες υλικού και δημιουργούν τις δελταϊκές αποθέσεις της περιοχής. Η σημερινή ακτογραμμή είναι το αποτέλεσμα μιας διαρκούς «μάχης» ανάμεσα στην άνοδο/πτώση της στάθμης της θάλασσας, την ιζηματογένεση και τη διάβρωση. Η ακτογραμμή του Θερμαϊκού για παράδειγμα προεκτείνεται συνεχώς προς το Αιγαίο και νέα «γη» δημιουργείται! Για παράδειγμα κατά το κοντινό παρελθόν, η Πέλλα (που σήμερα είναι στη μέση της πεδιάδας) ήταν αρχικά παραθαλάσσια, στη συνέχεια δίπλα από «lagunas» και λίμνες…

[ διαβάστε Ghilardi, M., Fouache, E., Queyrel, F., Syrides, G., Vouvalidis, K., Kunesch, S., … & Stiros, S. (2008). Human occupation and geomorphological evolution of the Thessaloniki Plain (Greece) since mid Holocene. Journal of Archaeological Science, 35(1), 111-125. και βιβλιογραφίες που παραθέτονται ]

Το μήνυμα που θα ήθελα να κρατήσετε είναι το εξής: Όποια και να είναι αποτελέσματα των διαφόρων μαθηματικών μοντέλων, θα πρέπει να επιβεβαιώνονται και να ρυθμίζονται με βάση τις πραγματικές γεωλογικές παρατηρήσεις στο ύπαιθρο.

Quote:

“I hope that by this research we can free the world from the artificial crisis to which the IPCC has condemned it. There will be no extensive or disastrous global sea-level rise in the near future. That was the main threat in the IPCC’s arsenal of bugaboos, and now it is gone”

N. Mörner (2012:24), Sea Level is not rising, SPPI Reprint Series.

Δείτε την ομιλία του:

 

 

SHARE
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καρδίτσα. Από πολύ νωρίς έδειξα ενδιαφέρον στις Επιστήμες της Γης και ακολούθησα τον κλάδο των Θετικών Επιστημών, σπουδάζοντας Γεωλογία, Τεκτονική & Στρωματογραφία στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απέκτησα το διδακτορικό μου στην Παλαιοντολογία το Φεβρουάριο του 2015 με ειδίκευση στη μελέτη των απολιθωμένων χελωνών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Από το 2011 έχω δημοσιεύσει πάνω από 10 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά, τόμους βιβλίων, τόμους συνεδρίων και εκλαϊκευμένα περιοδικά. Έχω συμμετάσχει σε πάνω από 15 παλαιοντολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα, Ισπανία και Παταγονία. Θεωρώ ως κρίσιμο σημείο την επικοινωνία της επιστήμης, και για αυτό το λόγο έχω συμβάλλει στην ανάπτυξη 14 παλαιοντολογικών εκθέσεων/μουσείων στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Museo Paleontológico Egidio Feruglio (Trelew, Chubut, Patagonia, Argentina).