Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος

Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος

Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος

Σήμερα τιμούμε τον Άγιο Γεώργιο, έναν σπουδαίο Άγιο της εκκλησίας μας, αλλά και πολύ «δημοφιλή», καθώς σε όλο το χριστιανικό κόσμο δεν υπάρχει περιοχή χωρίς εκκλησία ή εξωκλήσι αφιερωμένο στη μνήμη του, ενώ τα ονόματα «Γεώργιος» και «Γεωργία» είναι από τα πιο διαδεδομένα στη χώρα μας.

Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Επίσης, είναι πολιούχος πολλών περιοχών της Ελλάδας και την ημέρα της γιορτής του αναβιώνουν πολλά παραδοσιακά έθιμα αφιερωμένα στη μνήμη του.

Ο Άγιος γεννήθηκε μεταξύ 275 και 281μ.Χ. στη Νικομήδεια της Βιθυνίας και βαπτίστηκε σε ένα μοναστήρι της περιοχής. Κατατάχθηκε στο ρωμαϊκό στρατό στον οποίο υπηρέτησε με τόλμη και αργότερα ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον έκανε Δούκα (διοικητή) ενός τάγματος. Το 303μ.Χ. άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο οποίος εξοργίστηκε με τον Γεώργιο, όταν ο δεύτερος ομολόγησε ότι ήταν χριστιανός και ακόμη περισσότερο όταν δεν υπέκυψε στις προσπάθειες του πρώτου να αλλάξει θρησκεία, ακόμη κι αφού υποβλήθηκε σε τρομερά βασανιστήρια. Τελικά, τον αποκεφάλισαν την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ., γι’ αυτό και τη συγκεκριμένη ημερομηνία τιμάται η μνήμη του σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Εξαίρεση αποτελούν οι ορθόδοξες εκκλησίες στην περίπτωση που η 23η Απριλίου πέφτει πριν το Πάσχα. Τότε ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται για τη Δευτέρα της Διακαινησίμου (δεύτερη μέρα του Πάσχα).

ΕΙΚ.4_Ο_Άγιος_Γεώργιος

Γύρω από το όνομά του έχουν δημιουργηθεί πολλές ιστορίες, αλλά πιο γνωστή είναι αυτή με τον φόνο του δράκοντα για τη σωτηρία μιας βασιλοπούλας. Το θηρίο αυτό αφάνιζε τους ανθρώπους και κανείς δεν μπορούσε να το αντιμετωπίσει μέχρι που το σκότωσε ο Άγιος.

Ο Άγιος Γεώργιος ξεχωρίζει για την υπομονή του και την πίστη του και το μαρτύριο του συνέβαλε στη μεταστροφή πολλών Ρωμαίων στο χριστιανισμό, ακόμη και της συζύγου του Διοκλητιανού, Αλεξάνδρας. Έχει υμνηθεί από πολλούς εκκλησιαστικούς ποιητές και του έχουν αποδοθεί πολλοί τιμητικοί χαρακτηρισμοί, όπως «αστέρας πολύφωτος», «μάρτυρας αήττητος και νικητής θεόστεπτος», «μεγαλομάρτυρας τροπαιοφόρος».

Ας τιμήσουμε λοιπόν κι εμείς τη μνήμη του ανάβοντας ένα κεράκι στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Δημοτική Αγορά της πόλης μας.

Συντακτική ομάδα του Karditsa24

CAM05230

SHARE