Το μήνυμα Τσίπρα σε Μέρκελ: «Εμείς τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας, είναι τώρα...

Το μήνυμα Τσίπρα σε Μέρκελ: «Εμείς τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας, είναι τώρα η σειρά σας»

Το μήνυμα Τσίπρα σε Μέρκελ: «Εμείς τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας, είναι τώρα η σειρά σας»

«Η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της και τώρα αναμένει οι πιστωτές να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας»: Το μήνυμα αυτό θα κομίσει ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στη σημερινή τους συνάντηση, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Bloomberg, εάν οι συνομιλίες με τους δανειστές ναυαγήσουν, η ελληνική κυβέρνηση θα το εκλάβει ως ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικό τρόπο.

Σενάριο που διαψεύδουν ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι, υποστηρίζοντας ότι τα δημοσιεύματα αυτά δεν έχουν καμία απολύτως βάση και τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα, έτσι και δεν θέτει.

Η ίδια πηγή τόνιζε πάντως νωρίτερα πως η Ελλάδα διήνυσε το 70% της απόστασης και θα πρέπει το υπόλοιπο 30% να το μοιρασθούν οι δύο πλευρές (θεσμοί – Ελλάδα), ώστε να συναντηθούν στη μέση. Θα τονιστεί επίσης πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου έλεγε πως στις 24 Απριλίου θα έπρεπε να έχουν καταλήξει οι δυο πλευρές. Επομένως, εάν αυτό δεν συμβεί τότε αναγνώρισε ότι υπάρχει θέμα και η συμφωνία του Eurogroup δεν θα έχει ισχύ.

Ακόμη, ανέφερε πως υπό την προϋπόθεση ότι η «Ομάδα των Βρυξελλών» εξακολουθήσει να κάνει βήματα προόδου, μια συμφωνία για πακέτο διάσωσης και εκταμίευση δόσης θα καταστεί δυνατή μέχρι το τέλος Απριλίου.

Η ίδια κυβερνητική πηγή αναμένει ένα θετικό σήμα στο Eurogroup της Παρασκευής, έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου.

Μηνύματα όμως προς την Ελλάδα είχε στείλει νωρίτερα το Βερολίνο. «Η Γερμανία θα συνεχίσει να προωθεί τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, παρά την πίεση που δέχεται από εταίρους της για χαλάρωση της πολιτικής της», δήλωσε την Τετάρτη καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ ανέφερε την Ιρλανδία ως το παράδειγμα χώρας που ακολούθησε πολιτικές προσαρμογής και εν τέλει επιβραβεύτηκε με ανάκαμψη και ανάπτυξη. «Αυτό δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί με έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και γερών [δημόσιων] οικονομικών», είπε, επισημαίνοντας πως η ευρωζώνη «δεν έχει βγει ακόμα από το δάσος».

«Συνεπώς, το Βερολίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή τη γραμμή, παρά το γεγονός ότι είναι αποδέκτης αξιοσημείωτης διεθνούς πίεσης» για αλλαγή αυτής της στρατηγικής, προσέθεσε. Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε οποιαδήποτε χώρα, όμως η Γερμανία έχει δεχτεί κριτική από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία για την επιμονή της σε πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας. Επιπλέον, το ΔΝΤ έχει επικρίνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για την άρνησή της να επενδύσει στις πεπαλαιωμένες υποδομές της.

Η συνάντηση

Το μεταναστευτικό θα κυριαρχήσει στην συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ  ενώ αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της ελληνικής οικονομίας και των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς
Η συνάντηση αυτή, που είναι η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα, πραγματοποιείται με αμοιβαία βούληση  και όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι υπάρχει βούληση από την ελληνική πλευρά, να γίνουν τα σημαντικά βήματα για τον αμοιβαίο συμβιβασμό και την αμοιβαία επωφελή λύση, και να δοθεί γρήγορα η λύση.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον καγκελάριο τη σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης που θα δώσει τέλος στην κρίση ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, o κ. Τσίπρας θα εκθέσει στην καγκελάριο την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη διαπραγμάτευση, τα σημεία στα οποία είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά, το μείζον πρόβλημα της ρευστότητας και θα ζητήσει επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε οι διαπραγματεύσεις να φτάσουν σύντομα σε αποτέλεσμα και να υπάρξει εκταμίευση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι προσδοκίες είναι χαμηλες καθώς η Καγκελάριος για ακόμη μια φορά θα πει ότι δεν είναι πολιτικό το θέμα και θα δείξει προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, λέγοντας ότι διέξοδος θα υπάρξει μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων και στο Eurogroup.