Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble γιορτάζει τα 25 χρόνια του

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble γιορτάζει τα 25 χρόνια του

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble γιορτάζει τα 25 χρόνια του

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, γιορτάζει τα 25 του χρόνια.

Το Hubble φαίνεται να ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά και ως «οδηγός» των τεχνολογικών εξελίξεων στη Γη, όπως αναφέρει ο επιστήμονας Κένεθ Κάρπετερ, ο οποίος έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στο συγκεκριμένο πρότζεκτ.

«Πολλές από τις τεχνολογικές εξελίξεις που παρατηρούνται σε τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα, έρχονται ως αποτέλεσμα της ανάγκης για δημιουργία ισχυρών, φθηνών και μικρών ηλεκτρονικών συσκευών για διαστημικά σκάφη όπως το Hubble», εξηγεί ο κ. Κάρπεντερ.

Το Hubble τέθηκε σε τροχιά στις 24 Απριλίου 1990 από το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Discovery, με την προοπτική της εξερεύνησης του διαστήματος.

Αν και δεν ήταν το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, ήταν ένα από τα πιο ευέλικτα και έδωσε σημαντικά αποτελέσματα με εικόνες που δεν ήταν εφικτό να ληφθούν από τα επίγεια τηλεσκόπια.

«Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη επιτυχία της NASA, μετά τις επανδρωμένες αποστολές», σημειώνει ο κ. Κάρπεντερ.

Πάντως, αυτά τα 25 χρόνια δεν ήταν όλα ρόδινα, καθώς αρκετές αποστολές επιδιόρθωσης έχουν σταλεί στο διάστημα, με την πρώτη να είναι καθοριστικής σημασίας, αφού το οπτικό σύστημα ήταν ελαττωματικό και έστελνε θαμπές φωτογραφίες μέχρι να επισκευαστεί.

Οι επισκευές βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα των εικόνων, βοηθώντας τους επιστήμονες σε μία σειρά ερευνών.

«Η άποψή μας για το σύμπαν άλλαξε μετά από όλα όσα μας έδειξε το Hubble», παρατηρεί ο κ. Κάρπεντερ, με το διαστημικό τηλεσκόπιο να έχει «ξεκλειδώσει» πολλά μυστικά από το 1990.

Ο διάδοχός του, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, αναμένεται να «κοιτάξει» ακόμα πιο μακριά.

ΠΗΓΗnaftemporiki.gr
SHARE