Βαθύτερα στη δίνη της οικονομικής κρίσης οι κατασκευαστικές εταιρείες

Βαθύτερα στη δίνη της οικονομικής κρίσης οι κατασκευαστικές εταιρείες

Βαθύτερα στη δίνη της οικονομικής κρίσης οι κατασκευαστικές εταιρείες

Τις δραματικές συνέπειες της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα, εξακολουθεί να βιώνει ο ελληνικός κατασκευαστικός κλάδος, με την θέση του να επιδεινώνεται από την απουσία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, την έλλειψη κατασκευαστικής δραστηριότητας λόγω της συνεχούς μείωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του παγώματος των ιδιωτικών επενδύσεων, της χρηματοδότησης και των πιστώσεων από τον τραπεζικό τομέα και την καταβαράθρωση της αγοράς κατοικίας, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ).

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Η επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, με τον βρόγχο της έλλειψης ρευστότητας να απειλεί ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις και την οικονομική δραστηριότητα να συρρικνώνεται συνεχώς, επηρεάζει εξαιρετικά αρνητικά την παραγωγική βάση της χώρας, δυναμικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι κατασκευές. Σε αυτές τις αρνητικές συνθήκες οι Ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις αντιστέκονται, προσπαθώντας να επιβιώσουν στο εσωτερικό και στρεφόμενες ολοένα και περισσότερο προς το εξωτερικό, όπου επάξια ανταγωνίζονται τις αντίστοιχες εταιρίες άλλων χωρών. Συγχρόνως όμως μέσα σε αυτό το γενικότερα αρνητικό περιβάλλον που δυσκολεύει υπέρμετρα τις προσπάθειες αυτές, δέχονται επιθέσεις κάθε μορφής από διάφορες κατευθύνσεις και κέντρα, που τελικό αποτέλεσμα έχουν το καίριο χτύπημα του κατασκευαστικού κλάδου στο εσωτερικό της χώρας, αφήνοντας πλούσιο έδαφος, όταν επιτέλους κάποια χρονική στιγμή επανέλθει η ανάκαμψη, για την επέκταση της εξωγενούς ανταγωνιστικής δραστηριότητας και εν δυνάμει για τον αφελληνισμό του κλάδου, ενώ παράλληλα στις χώρες του εξωτερικού όπου η παρουσία του εξελίσσεται δυναμικά για την ουσιαστική αποδυνάμωση της αποτελεσματικότητάς του.

Ο ΣΤΕΑΤ εκφράζοντας αυθεντικά, το πιο δυναμικό κομμάτι του κατασκευαστικού κλάδου από πλευράς όγκου δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μάχεται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για την προστασία των συμφερόντων του κλάδου και την αντιμετώπιση των κάθε μορφής προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Κατανοώντας την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η χώρα και με την προσδοκία ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία με τους εταίρους, η οποία θα δώσει διέξοδο στην σημερινή αδιέξοδη και κάθε μέρα που περνάει περισσότερο επικίνδυνη κατάσταση, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ζητήματα που μας αφορούν και που πρέπει να αντιμετωπιστούν αν θέλουμε να αντικρύσει ο κατασκευαστικός κλάδος την επόμενη μέρα της ανάπτυξης για την χώρα και να συνεισφέρει σε αυτήν.

Πιο συγκεκριμένα πρέπει να προχωρήσουν οι παρακάτω κινήσεις και θεσμικές παρεμβάσεις :

1.Εξάντληση όλων των περιθωρίων για την διάθεση των αναγκαίων πόρων για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς κατασκευαστικές επιχειρήσεις, χωρίς την οποία το πλήγμα προς αυτές είναι συντριπτικό.

2.Άμεση ανακοπή της κατηφορικής πορείας συνεχών περιστολών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, με την διάθεση των αναγκαίων πόρων για δημόσιες επενδύσεις για την εκτέλεση έργων και υποδομών κάθε μορφής, μικρών και μεγάλων, στα πλαίσια ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης, βασικό και κυρίαρχο παράγοντα για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.

3.Θεσμοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Έργων, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και με την απόρριψη εμβαλωματικών λύσεων, όπως έχουμε προτείνει.

4.Προώθηση οριστικής λύσης με την σύσταση και λειτουργία «Εθνικού Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων» σύμφωνα με τις συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει.

5.Καθιέρωση νέων σύγχρονων Αναλύσεων Τιμών που ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες και υιοθέτηση σύγχρονου και αντικειμενικού οριστικού συστήματος Αναθεώρησης των Τιμών.

6.Αντιμετώπιση των προβλημάτων φορολογικής νομοθεσίας που θίγουν τις κατασκευαστικές εταιρείες και ισότιμη συμπεριφορά από την Πολιτεία απέναντί τους.

7.Προώθηση θεσμικού πλαισίου και εφαρμογή όλων των απαραίτητων ρυθμίσεων για την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων κάθε μορφής και την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμποδίων που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα μέτρα για την επίσπευση Απαλλοτριώσεων, την αντιμετώπιση ακραίων καθυστερήσεων από την Αρχαιολογία και το ξεπέρασμα αγκυλώσεων που στο όνομα της Περιβαλλοντικής προστασίας, αναγκαίας συνθήκης για την βιώσιμη ανάπτυξη όταν την υπηρετεί αλλά βασικού ανασταλτικού παράγοντα όταν κυριαρχείται από ιδεοληψίες, προκαλούν τεράστιες καθυστερήσεις στα έργα.

Με την ελπίδα ότι η πρωτοφανής κρίση της ελληνικής οικονομίας θα αντιμετωπιστεί μέσα από τις κινήσεις και κρίσιμες αποφάσεις του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, θέλουμε να τονίσουμε ότι όσο πιο γρήγορα η Πολιτεία προχωρήσει σε μέτρα που ενισχύουν την αναπτυξιακή στροφή, όπως τα παραπάνω, τόσο πιο έντονα και αποτελεσματικά θα ενισχυθεί και επιταχυνθεί η ανάκαμψη, με τον κατασκευαστικό κλάδο να καταβάλλει τις μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου».