Ύπαρξη «Plan B» υπαινίσσεται ο Wolfgang Schaeuble

Ύπαρξη «Plan B» υπαινίσσεται ο Wolfgang Schaeuble

Ύπαρξη «Plan B» υπαινίσσεται ο Wolfgang Schaeuble

Με τις διαδικασίες που προηγήθηκαν της γερμανικής ενοποίησης παρομοίασε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, την προετοιμασία για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ερωτηθείς για το αν η ευρωζώνη διαθέτει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης του κινδύνου ελληνικής εξόδου από το ευρώ, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απάντησε:

«Αν είχα ανακοινώσει εκ των προτέρων ότι διαθέταμε σχέδιο ενοποίησης, όλοι θα είχαν πει ότι οι Γερμανοί τρελάθηκαν τελείως».

Ο ίδιος προσέθεσε αργότερα ότι «το να τίθεται αυτή η ερώτηση (σ.σ. σχετικά με την ύπαρξη ‘Σχεδίου Β’) σε έναν υπεύθυνο πολιτικό, εμπεριέχει ένα άλυτο δίλλημα».

«Φυσικά υπάρχει αρκετή φαντασία, ώστε να φανταστούμε τι είδους πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν» αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για διάσωση της Ελλάδας, είπε μεταξύ άλλων ο W. Shaeuble. «Αλλά αν ένα υπεύθυνο μέλος της Ευρωζώνης, ή ένας υπεύθυνος πολιτικός, έπρεπε να απαντήσει αυτό το ερώτημα με ένα ‘ναι’ ή με ένα ‘όχι’, ξέρουμε τι θα συνέβαινε. Αν απαντούσε ‘όχι’, κάτι που έχω κάνει εδώ αρνούμενος να δεχτώ ακόμα και την ίδια την ερώτηση, τότε ξέρω ότι δεν θα με πιστεύατε».

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, Dusan Mramor, επιβεβαίωσε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup πρότεινε την προετοιμασία ενός ‘Σχεδίου Β’ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία Ελλάδας-εταίρων έως τα τέλη Ιουνίου. Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα αφορά απαραιτήτως την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Ένα ‘Σχέδιο Β’ μπορεί να είναι οτιδήποτε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιφυλάξεις J. Weidmann για την έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες

Ο επικεφαλής της Bundesbank, δήλωσε ότι έχει αμφιβολίες για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, καθώς η κατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών της χώρας δεν βελτιώνεται, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Jens Weidmann, μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble, μετά το πέρας της συνάντησης κορυφής στην Ρήγα, δήλωσε:

«Όπως γνωρίζετε, έχω αμφιβολίες αναφορικά με την χορήγηση έκτακτης ρευστότητας, με δεδομένο ότι οι τράπεζες δεν έχουν κάνει τα πάντα για να βελτιώσουν την κατάσταση της ρευστότητας τους».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, την Παρασκευή δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, όσο αυτές παραμένουν φερέγγυες και παρέχουν εγγυήσεις.