Μες στην κοιλάδα των Τεμπών

Μες στην κοιλάδα των Τεμπών

Μες στην κοιλάδα των Τεμπών

Παρασκευή 24/04/2015 μ.Χ. ,Κοιλάδα των Τεμπών.

Ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κεφάλι του και η σκιά που δημιουργεί το σώμα του σκεπάζει ελάχιστα τετραγωνικά εκατοστά γης. Ο  Ευπαλίνος ο Μεγαρίτης  παρατηρεί τον όμορφο ποταμό που ελίσσεται ανάμεσα στα δυο βουνά, για να βρει έξοδο στη θάλασσα. Μόλις  χτες ανακοινώθηκε στα μέσα, ότι η παράδοση των έργων στις σήραγγες των Τεμπών  θα καθυστερήσει άλλον ένα χρόνο, ως εκ τούτου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το καλοκαίρι του 2016.

Η τεχνική εταιρεία στην οποία εργάζεται τα τελευταία χρόνια και έχει αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του συγκεκριμένου έργου – καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των έργων που κατασκευάζονται στην επικράτεια – αποφάσισε ότι η παράδοση  αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας. Οι λόγοι; Ακούγονται πολλά και διάφορα τόσο στις εφημερίδες  όσο και στο εργοτάξιο.  Κάποιοι λένε πως  η ανάδοχος εταιρεία καθυστερεί τις εργασίες λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης. Τα έσοδα από την διαχείριση – βλέπε διόδια ανά 15-20 χλμ. – δεν ανταποκρίνονται μάλλον  στα έξοδα, μιας και οι περισσότεροι οδηγοί προτιμούν τους παράδρομους για να κινηθούν, αποφεύγοντας το υψηλό αντίτιμό των διοδίων.

Η εταιρεία δέχεται πιέσεις από ομάδες ανθρώπων που εναντιώνονται στην οικονομική της πολιτική, καταγγέλλουν  το κράτος  ότι έχει αφήσει την κεντρική οδική αρτηρία της χώρας στις ορέξεις ιδιωτών, αδιαφορώντας για τα θανατηφόρα ατυχήματα και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν επέλθει επαγγελματίες οδηγοί.

Ο Ευπαλίνος είναι μπερδεμένος. Νιώθει μια αφόρητη πίεση που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο αυτές πλευρές.  Σήμερα το αφεντικό  τον πλησίασε, ζητώντας του να συμμετέχει επώνυμα σε κάποιες εκδηλώσεις υποστήριξης της εταιρείας  που διοργανώνουν διάφοροι φορείς  ανάμεσα τους δημοσιογραφικοί οργανισμοί, πολιτικά πρόσωπα και επιφανείς πολίτες. Ζήτησε διακριτικά λίγο χρόνο, κάνοντας τον κ. Διευθυντή να αναρωτηθεί τι ακριβώς έχει να σκεφτεί.

Κατέβηκε στην πηγή της Δάφνης να πλύνει το πρόσωπο του. Θυμήθηκε τη ζωή του στη Σάμο, τον 6ο αιώνα π.Χ. Σχεδόν μια δεκαετία πέρασε στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, κατασκευάζοντας ένα δύσκολο και συνάμα πρωτοπόρο έργο για την εποχή. Το όρυγμα το οποίο θα μετέφερε υπογείως νερό από την πηγή των Αγιάδων στην πόλη. Το νερό διοχετεύονταν με αγωγό σε δεξαμενή αποθήκευσης και στη συνέχεια με δίκτυο αγωγών στις κρήνες των σπιτιών.

Ο λόγος που του προσφέρθηκε δουλεία στις σήραγγες των Τεμπών ήταν αυτός ακριβώς. Ο Ευπαλίνος ήταν ο πρώτος μηχανικός της αρχαιότητας που εφάρμοσε με επιδεξιότητα τις πιο απλές μεθόδους της γεωμετρίας και της γεωδαισίας κατασκευάζοντας ένα αμφίστομο όρυγμα. Μια σήραγγα δηλαδή που ξεκίνησε να κατασκευάζεται ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές. Ένα έργο, το οποίο κατασκευάστηκε για να υδροδοτήσει μια πόλη προς όφελος των πολιτών…

Σκούπισε τον ιδρώτα του, ξεκούμπωσε το πρώτο κουμπί από το πουκάμισο του –ένιωθε πως πνιγόταν – ανέβηκε στο εργοτάξιο και ζήτησε τον κ. Διευθυντή…

SHARE
Ο Βάιος Αδάμου γεννήθηκε στη Λάρισα το 1986. Ειναι απόφοιτος του τμηματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ.. Σήμερα ειναι φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Λάρισας. Ασχολείται επαγγελματικά με την κατασκευή δημοσίων και ιδιωτικών έργων - αναλαμβάνοντας την οικογενειακή επιχείρηση - καθώς και με την εκπαίδευση. Λατρεύει τη μουσική, παρακολουθεί κινηματογράφο και θέατρο, φωτογραφίζει συμμετρίες, αλλα η μεγαλύτερη του αγάπη βρίσκεται κρυμμένη αναμεσα σε σελίδες βιβλίων. Συχνά γράφει ποιήματα και ονειρεύεται πως κάποια μέρα θα δημοσιευτούν...