Α. Τσίπρας: ΕΝΦΙΑ και το 2015 αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι –...

Α. Τσίπρας: ΕΝΦΙΑ και το 2015 αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι – Δημοψήφισμα αν δεν «βγει» η συμφωνία

Α. Τσίπρας: ΕΝΦΙΑ και το 2015 αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι – Δημοψήφισμα αν δεν «βγει» η συμφωνία

Για την πιθανότητα δημοψηφίσματος έκανε λόγο ο πρωθυπουργός σε περίπτωση που, όπως είπε, η συμφωνία με τους εταίρους είναι εκτός της «λαϊκής εντολής» που έχει πάρει η κυβέρνηση για «σκληρή διαπραγμάτευση».

«Μπροστά σε μία συμφωνία που με βγάζει από τα όρια, ο λαός θα αποφασίσει», τόνισε ο Α. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Star.

«Ας μην φοβόμαστε τον λαό αλλά δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα γιατί θα έρθουμε σε συμφωνία», συμπλήρωσε.

O πρωθυπουργός αναφέρεθηκε στις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση για αναίρεση σημείων της συμφωνίας του Φεβρουαρίου ενώ χαρακτήρισε αποτυχία της Γερμανίδας Καγκελαρίου την μη επίτευξη συμφωνίας.

Η εξέλιξη της ρήξης και της χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία για την κα Μέρκελ, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Γερμανίδα η Καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση»

«Έχει διαφανεί ότι η Καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση.  Η κα Μέρκελ αυτή την περίοδο διαχειρίζεται δύο καυτά θέματα, που αφορούν την πορεία της Ευρώπης και το δικό της πολιτικό μέλλον. Το ένα είναι η συμφωνία του Μινσκ και το άλλο η συμφωνία με την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εύκολο για τον ίδιο να πάει σε συμφωνία, αφού θα χρειαζόταν μόνο μία υπογραφή δική του «στις δεσμεύσεις της 5η αξιολόγησης και στο mail Χαρδούβελη», για πράγμα όμως που όπως σημείωσε δεν έχει πάρει λαϊκή εντολή.

«Παγίδες της προηγούμενης κυβέρνησης»

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για «παγίδες», αναφέροντας πως το τέλος του προγράμματος σήμαινε πως δεν θα παρέχονταν ρευστότητα στις τράπεζες. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι στην Ελλάδα, έστησαν την παγίδα της «παρένθεσης» και ακόμα προσδοκούν σε αυτό, σημείωσε.

«Σε 35 μέρες από τότε που βρεθήκαμε στην διακυβέρνηση της χώρας τελείωσε το ασφυκτικό όριο που είχε τεθεί, ενώ είχε προταθεί παράταση 6μηνη και η Ελλάδα ζήτησε 2μηνη», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Διαρροή ψευδών ειδήσεων για την κυβέρνησης»

«Εμείς τηρούμε τους όρους της εχεμύθειας βλέπουμε όμως διαρροής ψευδών ειδήσεων σχετικά με την στάση της κυβέρνησης. Βλέπουμε μονταζιέρα.», σημείωσε ο κ. Τσίπρας για τις διαρροές σχετικά με την στάση και τις αδυναμίες της ελληνικής πλευράς στην διαπραγμάτευση, ενώ όπως τόνισε η κυβέρνηση είναι μία «νέα κυβέρνηση που δεν είχε εμπειρία, βρέθηκε όμως στην πιο δύσκολη στιγμή, που εκ των προτέρων θα περιείχε υποχωρήσεις».

«Η 20η του Φλεβάρη ήταν μεγάλη επιτυχία, πήραμε συμφωνία που δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το mail Χαρδούβελη», είπε.

«Οι δανειστές επιμένουν στο mail Χαρδούβελη»

Σχετικά με το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι δανειστές επιμένουν στο mail Χαρδούβελη». Δεν άλλαξαν τα πρόσωπα των τεχνικών κλιμακίων στη διαπραγμάτευση, συμπλήρωσε.

«Δεν άλλαξαν άποψη αυτοί που αποτελούν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Είναι δύσκολο να διαπραγματεύεσαι σε ένα πλαίσιο με κάποιους που πριν διαπραγματεύονταν σε άλλο πλαίσιο και θεωρούν το μνημόνιο παιδί τους», σημείωσε.

«Οι συναντήσεις στο Παρίσι επί Σαμαρά ήταν εξευτελιστικές. Έχω μαρτυρίες διπλωματών που υπουργοί περίμεναν 8 ώρες σε ένα σαλονάκι για να εξεταστούν από τεχνοκράτες», τόνισε. «Ακόμα και τώρα παλεύουν στην διαπραγμάτευση για να επιστρέψουν σε εκείνο το καθεστώς. Ζητούν να έρθουν στην Αθήνα», ανέφερε.

«Η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα το θέμα των συντάξεων, των απολύσεων και το ΦΠΑ», σημείωσε.

Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το μέλλον αν δεν μιλήσουμε για το χρέος, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο λόγος που πήγαμε σε ενδιάμεση συμφωνία είναι ότι σε πρώτη φάση βάλαμε στο τραπέζι αυτά που πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα βρούμε, σημείωσε. «Αν σε πρώτη φάση βάλουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ασφαλιστικό και συντάξεις, τότε δεν υπάρχει περίπτωση για συμφωνία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Σημαντικό asset για την κυβέρνηση ο Βαρουφάκης

«Ο Γιάννης ο Βαρουφάκης είναι ένα σημαντικό asset για την κυβέρνηση. Έχει ενοχλήσει γιατί μιλά την γλώσσα τους (των άλλων υπουργών Οικονομικών) καλύτερα από αυτούς. Δεν κάνει πίσω εύκολα. Είναι ένας χαρακτήρας έντιμος, όμως η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο», ανέφερε, στηρίζοντας τον ΥΠ.ΟΙΚ με φόντο την ένταση στις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με τους ομολόγους του και την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης με την οποία πλαισιώθηκε.

Ο πρωθυπουργός, παραδέχτηκε πως έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα κατά του Γιάννη Βαρουφάκη αλλά όπως είπε «είναι μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής, αφού προσπαθούν να τον αποδομήσουν».

«Σίγουρα δεν προτιμούν να έχουν τον Βαρουφάκη απέναντί τους αλλά κάποιον που να του έλεγαν Forget it Yiannis και αυτός να το ξέχναγε. Ή κάποιον που να του έλεγαν πήγαινε στην Ελβετία να μαζέψεις κανένα φράγκο, επειδή είχε πάει τα λεφτά του έξω, να μην πήγαινε πουθενά», τόνισε.

Τσίπρας: Μας παραπλάνησαν για αυτό δεν πήραμε την δόση

Θύμα παραπλάνησης στο Eurogroup έπεσε η κυβέρνηση γι αυτό δεν πήρε την δόση, τον Φεβρουάριο, ανέφερε ο πρωθυπουργός στο Star.

«Και τα λάθη και οι παραλήψεις είναι στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Και η κυβέρνηση μαθαίνει από τα λάθη της. Υπάρχουν όμως λάθη που γίνονται και είναι εγκληματικά, υπάρχουν και λάθη που γίνονται κάτω από την πίεση των γεγονότων, υπάρχουν και λάθη που σε παραπλανούνε. Το συγκεκριμένο λάθος, (ότι δεν πήραμε την δόση) ανήκει σ” αυτή την κατηγορία».

Όπως εξήγησε στις 18 του Φλεβάρη, «η ΕΚΤ πήρε μία απόφαση πολιτικά και ηθικά ανορθόδοξη, να μειώσει το όριο της δυνατότητας των ελληνικών συστημικών τραπεζών, να αγοράζουν τα λεγόμενα T-Bills δηλαδή έντοκα γραμμάτια».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργός «στις 20, όταν βλέπαμε ότι πάμε σε μία συμφωνία, έθεσα το ζήτημα στον κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Βαρουφάκης δια ζώσης στο Eurogroup και μας είπαν ότι θα παρθεί πίσω αυτή η απόφαση. Πιστήκαμε από μία προσωπική δέσμευση και δεν απαιτήσαμε να υπάρχει γραπτή δέσμευση, όπως είχαμε καταγράψει στην επιστολή δύο μέρες νωρίτερα, που ζητούσαμε την επέκταση της δανειακής σύμβασης και όχι του μνημονίου, όπως κάποιοι μας είπαν».

Τσίπρας: Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ αν δεν πιάσουμε τους στόχους

Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ αν δεν πιάσει η ελληνική οικονομία τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας, στην τηλεοπτική του συνέντευξη, σημείωσε πως «αν πιάσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4% πιστεύουμε ότι θα έχουμε περισσότερο πλεόνασμα από 1,2% και θα μπορέσουμε να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ και του αφορολόγητου, αλλιώς θα πάει για το 2016, ανάλογα με τις δυνατότητες».

Τσίπρας: Πιστεύω ότι μέχρι τις 9 Μαΐου η ΕΚΤ θα έχει κάνει αυτό που πρέπει – Προτεραιότητα μισθοί και συντάξεις

Σχετικά με τις πληρωμές που έχει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση προς του δανειστές, ο πρωθυπουργός, επανέλαβε πως προτεραιότητα της Αθήνας είναι οι μισθοί και οι συντάξεις.

«Η δική μας η προτεραιότητα είναι οι μισθοί και συντάξεις. Η προτεραιότητά μας θα είναι οι μισθοί και συνάξεις αλλά πιστεύω ότι μέχρι τις 9 (πληρωμή ΔΝΤ) η ΕΚΤ θα έχει κάνει αυτό που πρέπει», ανέφερε, δηλώνοντας αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Mπορεί να γίνει δημοψήφισμα»

Σχετικά με το αν απαγορεύεται δημοψήφισμα για δημοσιονομικό θέμα ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν είναι δημοσιονομικό θέμα, αν σε μία συμφωνία μπορείς να αποδεχτείς κάποιους νόμους. Είναι κρίσιμο εθνικό θέμα».

Όπως τόνισε «νομοσχέδιο για δημοσιονομικό ζήτημα δεν μπορεί να πάει σε δημοψήφισμα».

Με πιστωτική κάρτα κινήσεις άνω των 50-100 ευρώ

Σχετικά με το ΦΠΑ ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η ουσία είναι η «εισπραξημότητα και όχι να το αυξήσεις. Πρέπει να βάλουμε την υποχρέωση πάνω από 50-100 ευρώ η συναλλαγή να γίνεται αναγκαστικά με πιστωτική κάρτα», σημείωσε.

Για ΠΝΠ και μεταφορά αποθεματικών

Σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων του Δημοσίου στην ΤτΕ και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης γι αυτή την κίνηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «αυτοί κούρεψαν τα αποθεματικά, εμείς ζητάμε να τα τοκίζει η ΤτΕ και όχι άλλη τράπεζα».

«Τα χρήματα είναι ασφαλή στις τράπεζες και όχι στην ΤτΕ;» διερωτήθηκε.

ΠΗΓΗwww.newmoney.gr
SHARE