Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα

«Επαιξε και έχασε σχετικά με την πρόθεση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τους κανόνες»

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα

«Ο χρόνος εξαντλείται για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο RTL Nieuws.

«Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια, πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι «η χώρα έπαιξε και έχασε σχετικά με την πρόθεση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τους κανόνες.

«H ελληνική κυβέρνηση στοιχημάτισε ότι αν διαπραγματευόταν μαζί μας, η ΕΚΤ θα άνοιγε το παράθυρο της ρευστότητας και θα χαλάρωνε τους κανόνες της» είπε συγκεκριμένα ο Ντεϊσελμπλούμ.

«Ωστόσο δεν θα είναι εύκολη η πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια στέρεα συμφωνία με το Eurogroup» συμπλήρωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Ο χρόνος εξαντλείται για επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια. Πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα».

Ο Ντεϊσελμπλούμ αναφερόταν στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανόνων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκθεση των τραπεζών στο δημόσιο χρέος.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Star Channel, είχε αφήσει αιχμές κατά τηε ΕΚΤ λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε αρκεστεί σε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην ΕΚΤ ότι πήρε μία ανορθόδοξη απόφαση στις 18 Φεβρουαρίου, αποτρέποντας τις τράπεζες από την αναχρηματοδότηση του χρέους.

Σχολιάζοντας την ανασύνθεση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης (με την είσοδο Τσακαλώτου στο σχήμα), ο Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να δώσει λύση στο αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Παράλληλα, ο Ντεϊσεμπλούμ είπε ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση αν θα καταφύγει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους πιστωτές.

ΠΗΓΗ: www.tovima.gr