Η Χρυσούλα Κατσαβριά στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο επανίδρυσης της...

Η Χρυσούλα Κατσαβριά στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο επανίδρυσης της ΕΡΤ

Η Χρυσούλα Κατσαβριά στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο επανίδρυσης της ΕΡΤ

Η Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο επανίδρυσης της ΕΡΤ.

Στην ομιλία της η κ. Κατσαβριά τόνισε πως δεν αποκαθίσταται απλώς μια αδικία, αλλά ένα τεράστιο θεσμικό ατόπημα της προηγούμενης Κυβέρνησης.

“Ακόμη ηχούν στα αυτιά μας τα λόγια του εκφωνητή της ΕΡΤ όταν έμπαιναν τα ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. “Καλώς ήρθες μεσαίωνα”.

Θυμόμαστε τη βία, το ξύλο, τις χειροπέδες, τα λουκέτα, το μαύρο στις οθόνες μας. Εκείνες τις μέρες, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα παγκοσμίως που κατάφερε το εξής παράδοξο: Ο κόσμος έβλεπε και άκουγε τις εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τις εκπομπές του μόνου νόμιμου ραδιοτηλεοπτικού φορέα πανελλήνιας εμβέλειας, όχι από δημόσιες συχνότητες, αλλά από την ertopen, από το left.gr, από το pressproject και άλλα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης!”

Στη συνέχεια, η βουλευτής επεσήμανε την κακή ποιότητα και τη χαμηλή τηλεθέαση της ΝΕΡΙΤ, χαρακτηρίζοντάς την ως μια κατ” όνομα ραδιοτηλεόραση, που ακόμη και ερασιτέχνες να την είχαν στήσει, θα ήταν καλύτερη. Μια τηλεόραση με φτωχό πρόγραμμα, και ακόμη φτωχότερα ποσοστα τηλεθέασης, μια τηλεόραση που δεν απειλούσε σε τίποτα την ακροαματικότητα των ιδιωτικών καναλιών. Των καναλιών που τόσο στήριξαν, και τόσο στηρίζουν την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

“Σε ένα μόνο σκέλος δε δείξατε ερασιτεχνισμό. Στο σκέλος της προπαγάνδας.

Εκεί, αποδειχτήκατε επαγγελματίες. Θυμόμαστε, παραμονές βουλευτικών εκλογών, τη ΝΕΡΙΤ να μην μεταδίδει προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμόμαστε να παραβιάζεται κάθε υποψία δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας και δεοντολογίας όταν ο κύριος Σαμαράς έπαιρνε κατ” ουσίαν συνέντευξη από τον εαυτό του, με δύο υποτίθεται δημοσιογράφους να τον παρακολουθούν.

Από την άλλη πλευρά, η αυτοδιαχειριζόμενη, ελεύθερη ΕΡΤ, δίδασκε ήθος, αξιοπρέπεια, δημοσιογραφία και δεοντολογία.

Τα λέω αυτά, για να αποδείξω αυτό που είπα στην αρχή της τοποθέτησής μου. Αποκαθίσταται ένα θεσμικό ατόπημα. Δεν ανασυγκροτούμε την ΕΡΤ για να αποκαταστήσουμε απλώς μερικούς αδικημένους υπαλλήλους. Είναι θέμα ουσίας. Αποκαθιστούμε τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό, την ενημέρωση, τον πολιτισμό! Δεν πρόκειται να ξαναδούμε δημοσιογράφους να κάνουν τεμενάδες στον Πρωθυπουργό! Ποτέ στην δημόσια τηλεόραση!”

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως οι εποχές της καθοδηγούμενης δημόσιας τηλεόρασης τελείωσαν.

“Για αυτό το λόγο, καταργούμε το επί της ουσίας δοτό Εποπτικό Συμβούλιο, θεσπίζουμε διαφανείς διαδικασίες ανάδειξης των οργάνων, και καθιερώνουμε τη συμμετοχή των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Δεν κατοχυρώνουμε όμως κυβερνητικό συνδικαλισμό. Δε θέλουμε οι συνδικαλιστές να προχωρούν σε δοσοληψίες με την Κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΕΡΤ. Για αυτό το λόγο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ θα επιλέγονται από τους ίδιους, και όχι από την ΠΟΣΠΕΡΤ. Οι εποχές που οι συνδικαλιστές έκαναν αλισβερίσι και ασκούσαν διοίκηση, πέρασαν. Άλλο ο συνδικαλισμός και η πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων, άλλο η διοίκηση. Σπάζοντας τη σχέση αυτή, αναβαθμίζεται και η συνδικαλιστική διεκδίκηση, και η ίδια η ΕΡΤ.”

Η κυρία Κατσαβριά – Σιωροπούλου αναφέρθηκε στ πλούσιο πρόγραμμα της ΕΡΤ που έχουμε ανάγκη: Στις κινηματογραφικές βραδιές, στις ελληνικές παραγωγές, στα ντοκυμαντέρ, στο 2ο και στο 3ο πρόγραμμα.

Έθεσε το ζήτημα του ιστορικού αρχείου της ΕΡΤ, ενώ ζήτησε να λειτουργήσουν ξανά οι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί και να ξαναπαίξουν μπροστά σε κοινό τα μουσικά σύνολα. Ειδικά για τους περιφερειακούς σταθμούς, δήλωσε πως είναι απαραίτητο η ενημέρωση για τα τοπικά θέματα να μην μονοπωλείται από τους ιδιωτικούς σταθμούς. Είναι αναγκαίο να αναδεικνύεται η τοπική πολιτιστική δραστηριότητα, η οποία συχνά, αν και είναι εξαιρετικά πλούσια, υποτιμάται.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη μάχη που δίνει η Κυβέρνηση κατά της διαπλοκής. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για τη ρύθμιση του καθεστώτος των τηλεοπτικών αδειών δηλώνοντας ότι τόσα χρόνια γίνεται μία κατάληψη δημοσίων συχνοτήτων. Μία κατάληψη, ενάντια στην οποία, κανείς από τους κατά τα άλλα τιμητές του νόμου και της τάξης δεν κινητοποιήθηκε. Καταληκτικά εξήρε το γεγονός ότι για πρώτη φορά Κυβέρνηση προχώρησε σε   ελέγχους και εισπράξεις εναντίον μελών της οικογένειας Μπόμπολα ενώ τόνισε ότι τα ιδιωτικά κανάλια πρέπει να πληρώσουν επιτέλους τα χρήματα που χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο.