Η μικρή γοργόνα: ένα άγαλμα βγαλμένο από παραμύθι

Η μικρή γοργόνα: ένα άγαλμα βγαλμένο από παραμύθι

Η μικρή γοργόνα: ένα άγαλμα βγαλμένο από παραμύθι

Η ιστορία της μικρής γοργόνας γράφτηκε από τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γνωστό παραμυθιογράφο, το 1836, πολύ νωρίτερα από την δημιουργία της ομώνυμης και αρκετά τροποποιημένης ταινίας της Disney  «The Little Mermaid» το 1989.

Επειδή όμως η συγκεκριμένη ιστορία προέρχεται από έναν Δανό συγγραφέα και επειδή έγινε παγκοσμίως γνωστή, οι Δανοί τίμησαν την πρωταγωνίστρια του παραμυθιού και τον συγγραφέα φυσικά με τη δημιουργία του πασίγνωστου αγάλματος στην Κοπεγχάγη, της μικρής γοργόνας επάνω στο βράχο, ενός από τα πιο φωτογραφημένα αγάλματα του κόσμου και σήμα κατατεθέν της χώρας.

Η ιστορία του αγάλματος έχει πολύ ενδιαφέρον. Το 1909 ο Brewer Carl Jacobsen, ιδρυτής της μπύρας Carlsberg εντυπωσιάστηκε από την παρακολούθηση του μπαλέτου «Η μικρή γοργόνα», βασισμένου στο γνωστό παραμύθι. Ζήτησε λοιπόν από τον Δανό γλύπτη Edvard Eriksen να δημιουργήσει ένα άγαλμα, το οποίο τελικά, ύψους 1.25μ., παρουσιάστηκε στο κοινό το 1913 με πολύ μεγάλη επισημότητα.

645061150_o

Ένα πανέμορφο άγαλμα να μας θυμίζει μια θλιβερή ιστορία… Τη γοργόνα που έδωσε τη φωνή της στην κακιά μάγισσα, για να μπορέσει να αποκτήσει πόδια και να διεκδικήσει τον αγαπημένο της, ο οποίος όμως τελικά παντρεύτηκε μια άλλη και η ίδια έγινε αφρός…

Το παραμύθι έχει προσφέρει μεγάλη «δόξα» στο άγαλμα και το έχει κάνει πάρα πολύ δημοφιλές. Κανένας επισκέπτης δε φεύγει από την Κοπεγχάγη προτού φωτογραφηθεί μπροστά του. Όταν λοιπόν επισκεφτείτε την πόλη, θυμηθείτε να βγάλετε φωτογραφία κι εσείς μπροστά στο σύμβολο του παραμυθιού που γνωρίζετε από παιδιά. Και αν είστε τυχεροί, θα το πετύχετε στην κανονική μορφή του, καθώς έχει «πέσει θύμα» βανδαλισμών ουκ ολίγες φορές (σπάσιμο κεφαλιού, γκράφιτι, μπογιές).

Συντακτική ομάδα του Karditsa24

SHARE