Βαρουφάκης: Αν δεν αλλάξει η ευρωζώνη, θα πεθάνει

Βαρουφάκης: Αν δεν αλλάξει η ευρωζώνη, θα πεθάνει

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΝ...

«Η ευρωζώνη αν δεν αλλάξει δεν μπορεί να επιβιώσει» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Καμία χώρα δεν έπρεπε να εισέλθει σε ένα τόσο σαθρά δομημένο κοινό νόμισμα, ιδίως μια χώρα βαθιά ελλειμματική όπως η δική μας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», επισημαίνει ωστόσο ότι «αν προσπαθήσουμε να κάνουμε όπισθεν θα βρεθούμε προ δυσάρεστου απροόπτου».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα μπορεί χωρίς νέο δάνειο, υπό την προϋπόθεση να γίνει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους» και χαρακτηρίζει τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «σημαντικό πολιτικό αντίπαλο.

Απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για ναρκισσισμό: «Διαβεβαιώ εκείνους που ανέχονται την αυτοπεποίθηση με την οποία η κυβέρνηση λέει «όχι» στις καταστροφικές πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών ότι προκύπτει όχι από ναρκισσισμό αλλά από τη λαϊκή εντολή που πήραμε στις 25 Ιανουαρίου», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης διαψεύδει δε ότι στο τελευταίο Eurogroup ακούστηκαν οι χαρακτηρισμοί «χαρτοπαίκτης», «ερασιτέχνης», «τυχοδιώκτης»… «Θα ήταν πράγματι βαριές αν είχαν εκστομιστεί. Δεν εκστομίστηκαν όμως. Το κλίμα στο Eurogroup της Ρίγας ήταν σε προσωπικό επίπεδο πολιτισμένο. Σε πολιτικό επίπεδο η θέση της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε με μια εχθρότητα που ξένισε ακόμα και ιθύνοντες της Ε.Ε.», σημειώνει.