Σήμερα η «Διεθνής Ημέρα Πιτόγυρου»!

Σήμερα η «Διεθνής Ημέρα Πιτόγυρου»!

Σήμερα η «Διεθνής Ημέρα Πιτόγυρου»!

Η ιδέα ξεκίνησε από μια ομάδα νέων από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι δημιούργησαν μια ομάδα στο facebook γνωστή ως «International eat a πιτόγυρο day.» Επιθυμία των μελών είναι να καθιερωθεί η 3η Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα Πιτόγυρου.

Στη σελίδα τους στο facebook αναφέρονται τα εξής:

«Αυτή η εκδήλωση είναι διαφορετική από τις άλλες. Δεν υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα στο φύλο, την θρησκεία ή την εθνικότητα. Δεν έχει καμία σχέση με τις θρησκευτικές εορτές όπως τα Χριστούγεννα. Αυτή η εκδήλωση έχει δημιουργηθεί για να τιμήσουμε την σπουδαία αυτή ανακάλυψη του πιτόγυρου.»

Στο συγκεκριμένο event έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή πάνω από 25.000 άτομα.

Η ιστορία του ελληνικού γύρου ξεκίνησε όταν το 1922 Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία άνοιξαν μικρά μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα και άρχισαν να φτιάχνουν το συγκεκριμένο έδεσμα. Η ονομασία του προέρχεται από την «γύρα» ή περιστροφή που κάνει το κρέας στην κατακόρυφη σούβλα.

Μέχρι σήμερα το «πιτόγυρο» έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως, από την Αμερική ως και την Αυστραλία.

Η πίτα με γύρο, όπως και ο μουσακάς και το σουβλάκι, αποτελούν σήμα κατατεθέν της Ελλάδας αφού κάθε τουρίστας στη χώρα μας δεν παραλείπει να δοκιμάσει.

Όσοι λοιπόν επιθυμούν να λάβουν μέρος σε αυτή την  εκδήλωση δεν έχουν παρά να φάνε και σήμερα ένα πιτόγυρο ώστε να τιμήσουν τη μέρα!

SHARE