Τσιάρας: Απαιτούνται πρωτοβουλίες για ορθή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων της Καρδίτσας

Τσιάρας: Απαιτούνται πρωτοβουλίες για ορθή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων της Καρδίτσας

Ερώτηση για την νέα αρδευτική περίοδο

Την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από τους συναρμόδιους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών για τον συντονισμό και την ορθή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων της Καρδίτσας, ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου, ζητά με ερώτησή του ο Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας.

«Αν και οι χειμερινές βροχοπτώσεις ενίσχυσαν σημαντικά τα αποθέματα των δυο βασικών ταμιευτήρων του νομού, της λίμνης Πλαστήρα και της λίμνης Σμοκόβου, παραταύτα δεν ήταν αρκετές για να φτάσει η στάθμη των λιμνών τα ανώτατα όρια. Με δεδομένες τις εκτιμήσεις, πως μπροστά μας έχουμε ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων, η κατάσταση των υδατικών αποθεμάτων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού» επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα δεν ξέχνα να υπενθυμίσει τα προβλήματα του περασμένου καλοκαιριού, τα οποία πρόεκυψαν από την υπεράντληση των υδάτων, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, η οποία έφερε τις λίμνες στα όρια τους και στέρησε από τους Καρδιτσιώτες παραγωγούς πολύτιμες ποσότητες νερού, πράγμα που είχε επιπτώσεις στην στρεμματική απόδοση της παραγωγής τους.
Ο κ. Τσιάρας υπογραμμίζει, πως στην προσεχή αρδευτική περίοδο στόχος είναι να εξασφαλιστεί η επαρκής άρδευση για τις καλλιέργειες, χωρίς, όμως να καταναλωθεί όλη η ποσότητα νερού που αποταμιεύτηκε, ώστε να παραμείνουν οι δυο ταμιευτήρες στην υψηλότερη δυνατή στάθμη, ως παρακαταθήκη για μελλοντικές ξηρές περιόδους. Δεν παραλείπει, μάλιστα, να αναφερθεί και στο πάγιο αίτημα των φορέων της Καρδίτσας για την δημιουργία ενός τοπικού θεσμικού φορέα διαχείρισης των υδάτων, υπό την εποπτεία της αιρετής περιφέρειας. Ένα τέτοιο θεσμικό όργανο, το οποίο άτυπα υφίσταται και λειτούργει, θα μπορούσε να συμβάλει στην ορθότερη διαχείριση και κατανομή των αποθεμάτων, ώστε να αποφεύγονται άστοχες και εσφαλμένες παρεμβάσεις, που εγείρουν άσκοπες εντάσεις μεταξύ γειτονικών νομών.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε με την ερώτησή του να πληροφορηθεί τις προθέσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της περιοχής της Καρδίτσας σε έργα αρδευτικών υποδομών, όπως για παράδειγμα η επέκταση των κλειστών αρδευτικών δικτύων, που θα συμβάλλουν στην ορθότερη χρήση και εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων. Ζητά, επίσης, να μάθει αν υφίσταται ένας τέτοιος σχεδιασμός στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ενόψει και της νέας ΚΑΠ 2014-2020, η οποία εξασφαλίζει αυξημένα κονδύλια για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτησή του: «τα νερά της λίμνης Πλαστήρα και της λίμνης Σμοκόβου είναι δημόσιο φυσικό αγαθό, αλλά ταυτόχρονα και σημαντικός πόρος για την οικονομική ανάπτυξη της Καρδίτσας, που βασίζεται στον αγροτικό και τουριστικό τομέα. Αποτελεί επομένως ευθύνη και της πολιτείας και των τοπικών φορέων να ληφθεί μέριμνα, ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, που έχει αναπτυχτεί γύρω από αυτές».

SHARE