Νίκος Μιχαλάκης: 110 Μέρες Διακυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας, μια πρώτη ανάσα για τον...

Νίκος Μιχαλάκης: 110 Μέρες Διακυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας, μια πρώτη ανάσα για τον Ελληνικό Λαό

Νίκος Μιχαλάκης: 110 Μέρες Διακυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας, μια πρώτη ανάσα για τον Ελληνικό Λαό

Mια ανάσα φρέσκου αέρα που χρόνια  είχε να πάρει  η ελληνική κοινωνία είναι αυτή που κυριαρχεί τις τελευταίες 110 μέρες από τις 25 Γενάρη που συντελέστηκε στη χώρα μεγάλη, πολιτική και ιδεολογική αλλαγή  και  αυτή η χώρα έχει πια μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας.  Δεν είναι σίγουρα πολλά αυτά που έκανε, δεν είναι όμως και λίγα και σίγουρα είναι πολύ σημαντικά, πολύ περισσότερο, εάν ληφθεί υπόψη και το εχθρικό περιβάλλον τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό  που αυτά επιτεύχθηκαν.

Τα τελευταία πέντε χρόνια  τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν πλήγωσαν και θα αφήσουν σημαδεμένη την ελληνική κοινωνία για πολλά χρόνια. Τα φτωχά νοικοκυριά έχασαν το 86% του εισοδήματός τους , τα πιο εύπορα το 16%. Οι  φορολογικές επιβαρύνσεις έφθασαν στο 337% για τους φτωχούς και μόνο  9% για τους πλούσιους. Η ανεργία στα ύψη, οι νέοι μας στο δρόμο της ξενιτιάς. Πόσοι άνθρωποι, αλήθεια, όλα αυτά τα χρόνια  δεν έφθασαν στα όρια της υπομονής και της  απόγνωσης από αυτές τις φορολογικές επιβαρύνσεις, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις απολύσεις, την ανεργία, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Το κυβερνητικό πρόγραμμα που εφαρμόζονταν, ξένο ήταν και δοτό από την τρόικα και  απλά έρχονταν για να ψηφιστεί από την ελληνική βουλή. Δε χρειάζεται να μακρηγορήσουμε επί του θέματος. Tα ένιωσαν  στο πετσί τους οι πολίτες, όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο  τα μνημόνια, αλλά και τη δουλικότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων, την υποταγή, τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τον αυταρχισμό.

Κόντρα σ΄ αυτά έχουμε τώρα μια κυβέρνηση που με νωπή λαϊκή εντολή μάχεται για την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, τη  δημοκρατία, την αλληλεγγύη. «Φυσάει στα σταυροδρόμια» της Ελλάδας σήμερα, «για ένα καινούργιο πεπρωμένο». Η αρχή έγινε μ΄ ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που γράφεται από την κυβέρνηση, αξιολογείται από το ελληνικό κοινοβούλιο και εκφράζει τη μαχόμενη κοινωνία, αφού υπερασπίζεται  τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι κάποιων ολιγαρχιών, ξένων και ντόπιων συμφερόντων. Υλοποιείται ένα σχέδιο που νίκησε τον φόβο και άνοιξε το δρόμο στην ελπίδα δίνοντας νέες προοπτικές για τον τόπο.

Ήδη αυτές τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής μας βάλαμε μπροστά και κάνουμε πράξη τις προγραμματικές δεσμεύσεις για την επαναθεμελίωση ενός ισχυρού, δίκαιου, δημοκρατικού και παραγωγικού κοινωνικού οικοδομήματος, ικανού να στεγάσει τη ζωή και τα όνειρα των τωρινών, αλλά και των επερχόμενων γενεών.

Αυτά που ήδη έγιναν είναι τα εξής:

Ψηφίστηκε ο  πρώτος νόμος για την ανθρωπιστική κρίση. Οι πιο αδύναμοι εξασφαλίζουν πλέον τροφή, στέγαση και δωρεάν ρεύμα.

Τα πρώτα μέτρα ανακούφισης για όσους χρωστούν στο δημόσιο ψηφίστηκαν (100 δόσεις).

Ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι δεν απειλούνται πλέον με φυλάκιση για χρέη προς τα ταμεία.

Το 5ευρο των νοσοκομείων καταργήθηκε, Επιτέλους, παρέχεται δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και στους ανασφάλιστους.

Ξεκινά άμεσα ο κοινωνικός διάλογος για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Επαναλειτουργεί η  ΕΡΤ

Η εξοντωτική για μαθητές και γονείς Τράπεζα Θεμάτων τελείωσε. Με το μεταβατικό σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές αποκτούν τώρα περισσότερες ευκαιρίες.

Το σωφρονιστικό σύστημα εξανθρωπίζεται με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.

Κατοχικά δάνεια και πολεμικές αποζημιώσεις, επιτέλους,  διεκδικούνται.

Συγκροτήθηκε Επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους. Ο λαός θα μάθει την αλήθεια για το ποιοι και γιατί επέλεξαν τα Μνημόνια.

Η  εξωτερική μας πολιτική απέκτησε πολυδιάστατο χαρακτήρα με τις επαφές με Κίνα, Ρωσία ΗΠΑ.

Πραγματοποιήθηκε  σύνοδος κορυφής Κύπρου -Αιγύπτου -Ελλάδας για την ενέργεια, τη ναυτιλία, τον  τουρισμό, τις  μεταφορές, την οριοθέτηση  ΑΟΖ και  τη  συγκρότηση κοινού μετώπου ενάντια στον τζιχαντισμό.

Όλα αυτά τα φιλολαϊκά μέτρα  σηματοδοτούν  τη διαφορετικότητα της νέας  κυβέρνησης από τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών . Όσο και να μας κατηγορεί  το ευρωπαϊκό και το εγχώριο κατεστημένο,  μια νέα σελίδα έχει αρχίσει να γράφεται στην ιστορία της χώρας μας. Έχουμε πια περισσότερο οξυγόνο στη ζωή μας!

SHARE