Τα προβλήματα στα Δημόσια Έργα πρωταγωνιστούν στη Βουλή

Τα προβλήματα στα Δημόσια Έργα πρωταγωνιστούν στη Βουλή

Τα προβλήματα στα Δημόσια Έργα πρωταγωνιστούν στη Βουλή

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης με τη συνυπογραφή ακόμα 8 βουλευτώνς της Νέας Δημοκρατίας για τα δημόσια έργα που λιμνάζουν εδώ και μήνες. Πρόκειται για τους βουλευτές Αναστασιάδη Σάββα, Αραμπατζή Φωτεινή, Βεσυρόπουλο Απόστολο, Γιαννάκη Στέργιο, Κατσανιώτη Ανδρέα, Κόνσολα Εμμανουήλ, Παναγιωτόπουλο Νικόλαο, Σκρέκα Κωνσταντίνο.

Στην ερώτηση αναφέρεται πως έχουν αναβληθεί σε 3 μήνες οι μισοί από τους προγραμματισμένους διαγωνισμούς για έργα υποδομών και ζητά άμεση ενημέρωση από το Υπουργείο Υποδομών για την τύχη των έργων ενώ αναφέρεται και σε έργα που είναι προγραμματισμένα να δημοπρατηθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ, όπως η νέα γραμμή 4 του Μετρό. Στην ερώτηση υπάρχει μάλιστα και διαχωρισμός των έργων ανά κατηγορία ενώ γίνεται ειδική μνεία στα έργα των αυτοκινητόδρομων που είναι σε εξέλιξη.

Αναλυτικά η ερώτηση είναι η παρακάτω:

Τα δύο προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την κατασκευή (μελέτες, ένταξη, δημοπράτηση, ολοκλήρωση, παράδοση στην κοινωνία) δημοσίων έργων υποδομής, καθώς και για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων εξ αυτών στο ΕΣΠΑ επιτυγχάνοντας πολύτιμα οφέλη.

Δυστυχώς οι τελευταίοι 3 μήνες της νέας κυβέρνησης στον τομέα των ΣΔΙΤ, των επενδύσεων και των μεγάλων έργων είναι άγονοι. Σχεδόν μηδενική παραγωγή νέων έργων, μηδενική εξαγγελία νέων έργων, ακυρώσεις, μεταθέσεις έργων. Η ρητορική της Κυβέρνησης αναλώνεται σε καταλογισμό ευθυνών, πολιτικές αστοχίες κ.α., χωρίς να ακούμε όμως τίποτα για το σχέδιό της, για τα νέα έργα που θα κάνουν τη χώρα μας καλύτερη, που θα φέρουν φίλους και επενδυτές για να δώσουν νέες θέσεις εργασίας.

Γινόμαστε μάρτυρες και αποδέκτες μιας πολιτικής στον τομέα των υποδομών που ακυρώνει ότι με κόπο και σκληρή δουλειά έχει κτισθεί μέχρι σήμερα: συνεχείς δράσεις ακύρωσης ή αναβολής δημοσίων διαγωνισμών που αφορούν σε επενδύσεις για δημόσια έργα. Η πολιτική αυτή επιφέρει ήδη καταστροφικές συνέπειες, οι οποίες θα γίνουν εντονότερες στο άμεσο μέλλον, στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

Τα στοιχεία είναι αδυσώπητα: το τρίμηνο Δεκέμβριος 2014 – Φεβρουάριος 2015 είχαν προγραμματιστεί 40 μεγάλοι διαγωνισμοί, συνολικού ύψους 747 εκ. ευρώ, οι μισοί εκ των οποίων έχουν πάρει αναβολή. Ενδεικτικά αναφέρονται η ακύρωση της δημοπράτησης των διαγωνισμών για το έργο Πάτρα-Πύργος, το Ωδείο Αθηνών, τα έργα αποκατάστασης παράνομων χωματερών, οι διαγωνισμοί των έργων του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, του οδικού άξονα Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη και της υποθαλάσσιας ζεύξης Σαλαμίνας – Περάματος.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΡΓΑ
Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη 12 έργα σταθερής τροχιάς (Μετρό – Τραμ – Σιδηρόδρομος), μεταξύ αυτών το έργο της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας, η Βασική Γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, η σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη και Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος.

Όσον αφορά στους αυτοκινητοδρόμους υπάρχουν σε εξέλιξη 22 έργα και άλλα 18 μικρότερα οδικά έργα (αστικά – υπεραστικά), μεταξύ αυτών το τμήμα της Ολυμπίας Οδού Κόρινθος – Πάτρα, η Κεντρική Οδός Ε65 (τμήμα Ξυνιάδα – Τρικάλα), ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Ράχες Φθιώτιδας – Κλειδί Ημαθίας), το τμήμα της Ιονίας Οδού (Αντίρριο – Ιωάννινα) και η σήραγγα Κλόκοβας, και το τμήμα Λεύκτρο – Σπάρτη και η Περιμετρική Καλαμάτας του Αυτοκινητοδρόμου Μορέας.

Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη 15 έργα σε αεροδρόμια και λιμάνια πολλά από τα οποία υλοποιούνται απευθείας από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η επέκταση του Διαδρόμου 10-28 στο Αεροδρόμιο Μακεδονία, η αναβάθμιση του Αεροδρομίου Χανίων, η ολοκλήρωση Δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ στον Πειραιά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων οφείλει να ενημερώσει αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των ανωτέρων έργων, τα χρονοδιαγράμματα, πιθανές αποκλίσεις λόγω προβλημάτων, καθυστερήσεις, χρηματοδότηση κ.α.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΙΣ – ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ – ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Ωστόσο, υπάρχουν έργα τα οποία δεν είναι υπό κατασκευή, αλλά έργα που βρίσκονται υπό δημοπράτηση ή έχει επίσημα δημοσιευθεί η δημοπράτησή τους και αναμένεται η διαγωνιστική διαδικασία ή η υπογραφή της σύμβασης και άλλα που αποτελούν εξαγγελίες. Για αυτά τα έργα, η Κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της αναφορικά με την προθυμία της να προχωρήσει.

Μεταξύ αυτών των έργων είναι η νέα Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας (Άλσος Βείκου – Γουδί), το τμήμα Πύργος – Πάτρα της Ολυμπίας Οδού, το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, αλλά και το θέμα της αναβάθμισης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα που είναι σήμερα σε εξέλιξη, ποια από αυτά κινδυνεύουν, εάν κινδυνεύουν να σταματήσουν ή έχουν σταματήσει, για ποιους λόγους και ποια είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης;

2. Ποιος ο προγραμματισμός για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και την υλοποίηση των επόμενων δημοπρατήσεων και τι σχεδιασμός υπάρχει για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των δημοσίων διαγωνισμών και την άμεση εκτέλεση δημοσίων έργων;

3. Ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός για την κατασκευή δημοσίων έργων υποδομής (νέα Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, τμήμα Πύργος – Πάτρα της Ολυμπίας Οδού, νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης) που θα συμβάλλουν καταλυτικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας;

ΠΗΓΗypodomes.com
SHARE