Το γλυκό της Άνοιξης! Πάβλοβα με φρούτα του δάσους

Το γλυκό της Άνοιξης! Πάβλοβα με φρούτα του δάσους

Το γλυκό της Άνοιξης! Πάβλοβα με φρούτα του δάσους

Πάβλοβα με φρούτα του δάσους 

Η Πάβλοβα είναι ένα δροσερό και ανάλαφρο γλυκό που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1926 από τον σεφ ενός ξενοδοχείου στη Νέα Ζηλανδία προς τιμήν της περίφημης Ρωσίδας μπαλαρίνας Anna Pavlova, από την οποία πήρε και το όνομά της.
Πρόκειται για μια τούρτα που έχει σαν βάση της τραγανή κρούστα μαρέγκας, με χτυπημένη κρέμα και φρέσκα φρούτα εποχής στην επιφάνειά της.

Υλικά:

Για την μαρέγκα:
3 ασπράδια αυγών
180 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ
1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι
προαιρετικά κουβερτούρα τριμμένη (Από τα έτοιμα σακουλάκια του εμπορίου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισή κούπα του τσαγιού)
Για τη μαρμελάδα:
250 γρ φρούτα του δάσους
1 σφηνάκι λικέρ
προαιρετικά ζάχαρη (περίπου 50 γρ.)
Κρέμα άσπρης σοκολάτας:
350 γρ κρέμα γάλακτος
100 γρ γιαούρτι στραγγιστό
1 βανίλια
150 γρ λευκή κουβερτούρα

Εκτέλεση:

Για την Πάβλοβα:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια ελαφρώς, και προσθέτουμε σιγά – σιγά τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί καλά και να αρχίσει να γυαλίζει. Μόλις σφίξει καλά η μαρέγκα, ρίχνουμε το ξίδι, το κορν φλάουρ και την τριμμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα ελαφρώς από μέσα προς τα έξω.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.
Απλώνουμε το μίγμα στη λαδόκολλα. (μπορούμε να απλώσουμε το μίγμα όλο και να το σπάσουμε μετά το ψήσιμο, ή να κάνουμε μικρά μπαστουνάκια και να τα στρώσουμε στη πιατέλα δίπλα-δίπλα).
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140ο C και ψήνουμε για περίπου 1μιση ώρα.
Επειδή ο κάθε φούρνος καίει διαφορετικά, μετά τη 1 ώρα ελέγχουμε να μην καεί.

Για τη μαρμελάδα:
Βάζουμε τα φρούτα του δάσους σε ένα κατσαρολάκι. (Κρατάμε λίγα φρούτα στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε για ντεκόρ)
Αν είναι κατεψυγμένα τα φρούτα τα αφήνουμε όπως έχουν ξεπαγώσει με το νερό τους.
Αν είναι φρέσκα τα φρούτα (φράουλες, βατόμουρα), αφού τα πλύνουμε καλά, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό.
Ρίχνουμε το λικέρ στα φρούτα, προσθέτουμε (προαιρετικά) τη ζάχαρη και βράζουμε ελαφρώς για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει πηχτή μαρμελάδα.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει καλά και προσθέτουμε τη βανίλια.
Ξεχωριστά, σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε.
Έπειτα ρίχνουμε το μίγμα στην κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.
Το στήσιμο
Κόβουμε την Πάβλοβα – μαρέγκα σε δύο κομμάτια ή τα σχήματα που έχουμε ψήσει και βάζουμε εναλλάξ την πάβλοβα-μαρέγκα, μετά την κρέμα και έπειτα τη μαρμελάδα για δύο στρώσεις.
Για το ντεκόρ μπορούμε να έχουμε κρατήσει φρούτα και μαρέγκα και τα τοποθετούμε όπως θέλουμε από πάνω.
Tips: Καλό είναι τα υλικά όλα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για πιο καλό αποτέλεσμα. Καθώς επίσης η μαρέγκα μπορεί να κρατηθεί τραγανή για δύο μέρες το πολύ με όλα τα υλικά στο ψυγείο. Άρα καλό θα είναι να γίνει η συναρμολόγηση την ίδια μέρα που θα σερβιριστεί το γλυκό.

Καλή επιτυχία!

Peny K.

SHARE