Εγγραφο – φωτιά Βαρουφάκη προκαλεί ταραχή στους δανειστές

Εγγραφο – φωτιά Βαρουφάκη προκαλεί ταραχή στους δανειστές

Εγγραφο – φωτιά Βαρουφάκη προκαλεί ταραχή στους δανειστές

Βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές πριν το τέλος Μαϊου, όχι όμως στο Eurogroup της Δευτέρας, εμφανίστηκε με δηλώσεις του την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.

Σημειώνεται ότι χθες, μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ στις Βρυξέλλες, ο κ. Βαρουφάκης είχε υποστηρίξει ότι η συμφωνία είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων.

Στο μεταξύ, αναταραχή προκαλεί δημοσίευμα της Wall Street Journal η οποία υποστηρίζει ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών μοίρασε έγγραφο 36 σελίδων, που περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα σχέδια μεταρρύθμισης σε  ομολόγους του. Ενα έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει εκτιμησεις για την ελληνική οικονομία οι οποίες έχουν μπερδέψει τους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τόνισαν πως τα στοιχεία διαφέρουν σημαντικά από αυτά που έχουν συζητηθεί στις τεχνικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες.

Υποστηρίζουν δε, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, «πώς ο Γ. Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο προς μια συμφωνία χρηματοδότησης». Για παράδειγμα το έγγραφο προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,1% για το 2015 όταν η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι για 0,5%.

Για το 2016, η έκθεση του κ. Βαρουφάκη αναμένει ανάπτυξη 2%, αρκετά κάτω από το 2,9% που προβλέπει η Κομισιόν.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν φαίνεται να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον κ. Τσίπρα» είπε άλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό το έγγραφο αντιπροσωπεύει την θέση της κυβέρνησης.

Ενας από τους βασικούς τομείς στον οποίο οι αξιωματούχοι εντοπίζουν αρκετές διαφορές είναι η δημιουργία μιας bad bank, μιας « κακής τράπεζας» που θα συγκεντρώσει και θα εκκαθαρίσει τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών.  «Φυσικά, η χρηματοδότηση της “bad bank” δεν αντιμετωπίζεται, μας είπε ότι θα μας στείλει τον λογαριασμό» σχολιάζει σκωπτικά ο αξιωματούχος.

Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι το 36σέλιδο έγγραφο με τίτλο «Ανάκαμψη της Ελλάδας: Ένα σχέδιο» έχει περιέλθει εις γνώση της.

Οπως αναφέρει επικαλούμενη τέσσερις αξιωματούχους, πρόκειται για το έγγραφο που παρουσιάστηκε από τον Ελληνα υπουργό στους ομολόγους του στο Παρίσι και στη Ρώμη, αλλά και σεαξιωματούχους των Βρυξελλών κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι παρά την πρόοδο των τελευταίων ημερών παραμένουν μεγάλες και ακανθώδεις διαφορές ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές.