Τσίπρας: Πολιτική συμφωνία με τους εταίρους

Τσίπρας: Πολιτική συμφωνία με τους εταίρους

Τσίπρας: Πολιτική συμφωνία με τους εταίρους

Πολιτική συμφωνία με τους εταίρους για την άρση των όποιων εμποδίων στις κρισιμότατες διαπραγματεύσεις που δείχνουν να βρίσκονται πλέον στην κορύφωσή τους, πρότεινε ευθέως σήμερα από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα που να καθιστά μη επιτεύξιμη μια τέτοια «έντιμη και αμοιβαία επωφελή» εξέλιξη.

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει να κάνει για να επιτύχει συμφωνία στο ευρωπαϊκό πεδίο» είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Κάποιοι είναι έτοιμοι να μας κατηγορήσουν ότι έχουμε πάει και πίσω από τις γραμμές λαϊκής εντολής. Θα κάνουμε το παν. Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα για επίτευξη συμφωνίας» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζεται μόνο «πολιτική βούληση». Μάλιστα υπενθύμισε πως βάσει πολιτικής βούλησης κατέστη δυνατή όχι μόνο το 1980 η ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, αλλά και η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ και την Ευρωζώνη επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη, όταν –όπως χαρακτηριστιά ανέφερε, «η χώρα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η Ευρώπη σήμερα καλείται όχι να «ανεχθεί» μια αριστερή κυβέρνηση, προχωρώντας σε συμφωνία, αλλά να ανεχτεί «τη δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε». Για να συνεχίσει: «Σας διαβεβαιώ ότι όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να επιδείξουν πολιτική βούληση και να προτστατεύσουν τη δημοκρατία». Σε διαφορετική περίπτωση, είπε ο κ. Τσίπρας, «ο αδικημένος και ο πληγωμένος θα είναι η Ευρώπη όχι η ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία». Και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν μπορεί να βάλει σιγαστήρα στη δολοφονία της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε».

Τούτων δοθέντων, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιττευχθεί συμφωνία: «Σύντομα θα έχουμε αίσιο τέλος», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εμείς, είμαστε ανοιχτοί και καθαροί. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και δίνει διεξόδους και σε λαούς και σε κυβερνήσεις».

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Τσίπρα έγινε με αφορμή ερώτηση του βουλευτή των Αν.Ελλ. Ν. Νικολόπουλου περί την πολιτική της κυβέρνησης έναντι του φαινομένου της διαπλοκής, στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού στη Βουλή – μια διαδικασία που για την τρέχουσα περίοδο εγκαινιάστηκε σήμερα.

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση του φαινομένου της διαπλοκής, όχι στη βάση κάποιου «ρεβανσισμού» ή με κριτήριο το ποιό Μέσο Ενημέρωσης είναι «εχθρικό ή φιλικό» έναντι της κυβέρνησης. Αλλά με γνώμονα και κριτήριο τη συμμόρφωση με τους νόμους του κράτους.
«Δεν αντιμετωπίζουμε το θέμα με όρους πολιτικούς, δηλαδή με το ποιά πολιτική στάση κρατάει το κάθε κανάλι ή τί συμφέροντα πολιτικά εξυπηρετεί. Ομιλώ με όρους δημόσιου συμνφέροντος» ανέφερε. «Δεν έχει να κάνει καθόλου το ζήτημα με το τί πρεσβεύει και τί υποστηρίζει ο καθένας. Αν κάποιος έχει νόμιμη κατοχή συχνότητας, αν έχει πληρώσει όσα οφείλει στο δημόσιο, και δεν έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τις τράπεζες, δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται».

Με αφορμή, εξάλλου, ειδικότερη αναφορά του ερωτώντα βουλευτή για το ρόλο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στο θέμα των δανειοδοτήσεων, ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων σημείωσε: «Εμείς απέναντι στους ανθρώπους που ασκούν με ευθύνη ένα πολύ σημαντικό έργο σε μια κρίσιμη περίοδο όπως η σημερινή, δεν ερχόμαστε να κρίνουμε το έργο τους με το αν συγκρουστήκαμε στο παρελθόν ή όχι. Απαιτούμε να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει και στο να τηρούν εθνική γραμμή. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Από αυτό θα κριθεί».

Αξιοσημείωτο είναι ότι νωρίτερα, με αφορμή σχετική επισήμανση του προέδρου του Ποταμιού κ. Στ. Θεοδωράκη ο πρωθυπουργός ουσιαστικά απέρριψε την ιδέα μιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο συζήτησης ερώτησής του για την Παιδεία, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι είναι αναγκαίο να σχηματιστεί «συμμαχία της προοδευτικής Ελλάδας» για την επίλυση προβλημάτων . «Υπάρχει ένα βουνό μπροστά μας και δεν μπορείτε μόνοι σας να τα βγάλετε πέρα. Εμείς διεκδικούμε ρόλο συνομιλητή και όχι ρόλους στην κυβέρνηση», είπε ο Πρόεδρος του Ποταμιού.

«Διεξάγουμε σκληρή και κρίσιμη διαπραγμάτευση, και δεν φοβηθήκαμε το διάλογο. Αν θέλετε να ταυτιστείτε με τους άλλους δύο μνημονιακούς, μπορείτε και με άλλους προσφορότερους τρόπους. Να αποφύγουμε την ταλαιπωρία του Προέδρου της Δημοκρατίας με μία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών» απάντησε ο πρωθυπουργός. Και αφού σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Θεοδωράκη «Σας καλώ στις κόκκινες γραμμές που έχει βάλει η κοινωνία και όχι η κυβέρνηση. Σας καλώ να ταυτιστείτε με την κυβέρνηση σ αυτές τις κρίσιμες ώρες, στη μάχη που δίνει», πρόσθεσε: «Πρέπει να αποκοπείτε από το σκληρό πυρήνα του Χθες που έριξε την Ελλάδα στα βράχια. Αλλιώς θα σας πάρει μαζί του στο βυθό».