Με ορίζοντα το τέλος Μαΐου οι προσπάθειες για συμφωνία

Με ορίζοντα το τέλος Μαΐου οι προσπάθειες για συμφωνία

Με ορίζοντα το τέλος Μαΐου οι προσπάθειες για συμφωνία

Η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους βρέθηκε στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι επαρκεί ο χρόνος μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου να επέλθει συμφωνία. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι παραμένουν οι αποκλίσεις στον προσδιορισμό των δημοσιονομικών μεγεθών, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά και επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση «βλέπει» προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας αλλά θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη προσπάθεια και από την άλλη πλευρά. Παράλληλα, επισημαίνεται πως οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής.

Το θέμα του δημοψηφίσματος και των εκλογών δεν τέθηκε στο τραπέζι αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις  όσο ενισχύεται η προοπτική συμφωνίας τόσο δείχνει να απομακρύνεται το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι αυτό θα εξεταστεί σε περίπτωση ρήξης.

Στην εισήγησή του στο κυβερνητικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης.

Επισήμανε παράλληλα ότι τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. «Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας».

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει το ελληνικό ζήτημα και την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου στη Ρίγα της Λετονίας.