Κεραυνοί Σημίτη κατά Τσοχατζόπουλου για τις μίζες

Κεραυνοί Σημίτη κατά Τσοχατζόπουλου για τις μίζες

Κεραυνοί Σημίτη κατά Τσοχατζόπουλου για τις μίζες

«Κεραυνούς» κατά του Ακη Τσοχατζόπουλου, εξαπέλυσε ο Κώστας Σημίτης για την υπόθεση με τις μίζες στα εξοπλιστικά. Ο πρώην πρωθυπουργός ουσιαστικά «έκαψε» τον προφυλακισμένο πρώην υπουργό Αμυνας, καθώς στην κατάθεσή του ουσιαστικά επιβεβαίωσε το «πάρτι» που γινόταν στο Πεντάγωνο επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου. «Γίνονταν τα μύρια όσα», είπε ο κ. Σημίτης καταθέτοντας στη δίκη του πρώην υπουργού. Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή του να δωροδοκείται ο κ. Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έδιναν κάποιοι μίζες.

Τα Ιμια 
Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι το γεγονός των Ιμίων ήταν «καθοριστικό» για την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπογράμμισε επίσης, αναλύοντας τη λειτουργία και τους συμμετέχοντες στο ΚΥΣΕΑ, ότι το όργανο επί της ουσίας αποφάσιζε επί ενός φακέλου και της εισήγησης του αρμόδιου υπουργού χωρίς να υπεισέρχεται σε τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες ήταν αρμοδιότητα των επιτροπών, των αρχηγών των σωμάτων και βεβαίως του υπουργού.

Διευκρίνισε επίσης, ότι η δυνατότητα του ΚΥΣΕΑ ήταν να απορρίψει μία επιλογή για λόγους οικονομικούς ή στρατηγικής πολιτικής, αλλά όχι και να αποφανθεί περί της καταλληλότητας και της διαλειτουργικότητας του όπλου για το οποίο άλλωστε, κάθε φορά, υπήρχαν οι σχετικές εισηγήσεις στον φάκελο.

«Ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ ήταν αποφασιστικός, αλλά δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι τις αποφάσεις για τις συγκεκριμένες αγορές. Παραδείγματος χάρη, απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα όπως, υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει το υπουργείο Άμυνας από τη Γαλλία ή από τις ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει το ΚΥΣΕΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ανέφερε: «Αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ και πήραμε 60 F-16, 15 Mirage, τέσσερα υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι?».

Ο κ. Σημίτης κατέθεσε επίσης ότι μετά τα Ίμια και αφού έγιναν διπλωματικές προσπάθειες, εξομαλύνθηκε η κατάσταση με την Τουρκία, οπότε το 2001 η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε τον περιορισμό των αγορών παρά την αντίθετη άποψη που είχε εκφράσει ο τότε υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, την περίοδο της θητείας του ως πρωθυπουργός δεν ήταν απολύτως τίποτα γνωστό περί δωροδοκιών. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά το 2007, όταν στη Ρωσία και τη Γερμανία έγιναν οι γνωστές δίκες για χρηματισμό αξιωματούχων.

Όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης «είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι αυτές οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου, όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα».

Κάποια στιγμή δε σε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας ο Άκης Τσοχατζόπουλος πλησίασε τον πρώην πρωθυπουργό για να του μιλήσει αλλά εκείνος τον αγνόησε επιδεικτικά και αποχώρησε από την αίθουσα. Ο Τσοχατζόπουλος είπε ότι όλα είναι συκοφαντίες. «Εχω την πολιτική ευθύνη αλλά δεν υπογράφω συμβάσεις. Όμως το ΚΥΣΕΑ έχει δική του απόφαση με βάσει τις εισηγήσεις από τα επιτελεία! Άρα δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης ή δωροδοκίας ή άλλου τύπου στο ΚΥΣΕΑ. Δεν υπάρχει δωροδοκία. Είναι κατασκευασμένη η κατηγορία».