Στο 13,75% η προκαταβολή φόρου για τους νεοεισερχόμενους αγρότες

Στο 13,75% η προκαταβολή φόρου για τους νεοεισερχόμενους αγρότες

Στο 13,75% η προκαταβολή φόρου για τους νεοεισερχόμενους αγρότες

Με μια μικρή νομοτεχνική βελτίωση που, ωστόσο, δεν αλλάζει την ουσία της ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης 13 Μαΐου από τη Βουλή η τροπολογία για την φορολόγηση των επιδοτήσεων που ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ με συντελεστή 13% για το σκέλος τους που ξεπερνά το όριο αυτό.

Η είδηση, όμως, προέκυψε κατά τη διάρκεια της συζήτηση που προηγήθηκε-σε ιδιαίτερα υψηλούς, μάλιστα, τόνους- όταν η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι η φορολόγηση αφορά όλες τις επιδοτήσεις κι ενισχύσεις που εισπράχθηκαν μέσα στο 2014, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αναφέρονται σε προηγούμενες χρονιές.

Η αποκάλυψη ήρθε όταν η κα Βαλαβάνη επιχείρησε να εξηγήσει πώς επιλέχθηκαν τα 12.000 ευρώ ως αφορολόγητο όριο (για τις επιδοτήσεις πάντα) και τους λόγους για τους οποίους η ίδια υποστήριξε ότι το 90% μένουν εκτός φορολόγησης:

«Πώς μπήκε το 12.000 ευρώ; Το ψάξαμε αναλυτικά -δεν είναι εδώ τώρα ο αρμόδιος Υπουργός- και οι συγκεκριμένες πληροφορίες που υπήρχαν ήταν ότι καλύπτει -εγώ δεν το είπα, προτίμησα να πω πάνω από το 90% και θα σας πω γιατί- το 97%. Γιατί όμως; Επειδή θα πληρωθούν και από προηγούμενες χρονιές, πάει γύρω στο 90%. Αν αυτό, δηλαδή, ήταν πάγια και όχι μεταβατική διάταξη θα ήταν το 3% των μεγαλοαγροτών. Οι φτωχοί και οι μεσαίοι αγρότες φεύγουν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός.

Το παραπάνω απόσπασμα των δηλώσεων ουσιαστικά «απαντά» στο ερώτημα που έχουν επανειλημμένα διατυπώσει -και μέσω της Agrenda και του Agronews- αγρότες και φοροτεχνικοί αν τελικά θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις που αφορούν τη χρήση ή αυτές που εισπράχθηκαν στη χρήση- με τη σωστή απάντηση, βάσει των δηλώσεων της κας Βαλαβάνη, να είναι το δεύτερο.

Στο 13,75% η προκαταβολή φόρου για νέους αγρότες

Επιπλέον, με συμπληρωματική ρύθμιση που κατατέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης οι νεοεισερχόμενοι αγρότες, δηλαδή αυτοί που θα συμπληρώσουν φέτος για πρώτη φορά συμπληρωματική δήλωση, η προκαταβολή φόρου θα περιοριστεί στο 13,75% (από 27,5% που προέβλεπε η αρχική τροπολογία Βαλαβάνη).

 

Η νομοτεχνική βελτίωση και η τροπολογία

Κατά τα άλλα, στην τροπολογία  η φράση «κατά το μέρος των ενισχύσεων που υπερβαίνουν» αντικαταστάθηκε με τη φράση «κατά το μέρος των ενισχύσεων και επιδοτήσεων που υπερβαίνει τα 12.000». Επομένως η διάταξη που αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις έτσι όπως τροποποιήθηκε με την νομοτεχνική βελτίωση και ψηφίστηκε από τη Βουλή έχει ως εξής:

«Τροποποίηση Διατάξεων Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013, Α” 167)

1. Στο τέλος της πρώτης παραγράφου του άρθρου 21 του Κ.Φ.Ε. προστίθενται νέο εδάφιο ως εξής:

«Ειδικά για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, οι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που χορηγούνται στα πλαίσια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο κατά το μέρος των ενισχύσεων και των επιδοτήσεων που υπερβαίνουν τα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, οι δε αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολο τους, δεν συνυπολογίζονται».

Της ψήφισης προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή με τους βουλευτές της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή και Απόστολο Βεζυρόπουλο να καλούν την κυβέρνηση είτε να αποσύρει τη διάταξη είτε να νομοθετήσει την πλήρη απαλλαγή των επιδοτήσεων από τη φορολογία- επιμένοντας, όμως, την ίδια στιγμή ότι με το -μέχρι χθες- ισχύον καθεστώς οι επιδοτήσεις δεν φορολογούνταν.

Κάτι το οποίο απέρριψε η κα Βαλαβάνη επικαλούμενη τόσο τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων όσο και τη μέχρι σήμερα «σιγη ιχθύος» της φορολογικής διοίκησης πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, παρά τα επίμονα ερωτήματα αγροτών, φοροτεχνικών και, βεβαίως, τα σχετικά δημοσιεύματα της Agrenda.

Δειτε περισσότερα  εδώ