Δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας για την φορολογία των αγροτών

Δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας για την φορολογία των αγροτών

Δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας για την φορολογία των αγροτών

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΧΡ. ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΠ. ΛΑΠΠΑ, Ν. ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Κατσαβριά- Σιωροπούλου, Σπ. Λάππας και Νίκος Μιχαλάκης με αφορμή την ενορχηστρωμένη επίθεση από μεριάς των μνημονιακών κομμάτων, με τη βοήθεια γνωστής μερίδας των ΜΜΕ, ότι, δήθεν, για πρώτη φορά φορολογούνται οι αγροτικές επιδοτήσεις από τη νέα κυβέρνηση έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Στα έργα και ημέρες της, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έστησε σχέδιο φορολογικής εξόντωσης του αγροτικού τομέα, αφού νομοθέτησε την φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με 13% από το πρώτο κιόλας ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας επιπρόσθετα προκαταβολή φόρου 55% και φορολόγηση με 13% την διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος. Αυτό που αποκρύβουν συστηματικά και άκρως υποκριτικά τα κόμματα της πρώην συγκυβέρνησης και τα φερέφωνα τους, είναι ότι για τον υπολογισμό του αγροτικού εισοδήματος θα συμπεριλαμβάνονταν πλήρως οι αγροτικές επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις (π.χ ΕΛΓΑ). Για αυτό εξάλλου δεν δέχονταν όσο ήταν στην Κυβέρνηση τροπολογίες των βουλευτών τους για την απαλλαγή των αγροτικών επιδοτήσεων από την φορολόγηση, ενώ επίσης άφηναν αναπάντητες και σχετικές ερωτήσεις.
Με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών εξαιρέθηκαν από τον υπολογισμό του αγροτικού εισοδήματος πλήρως οι αγροτικές αποζημιώσεις και οι επιδοτήσεις μέχρι 12.000 €, ενώ επιπλέον μειώθηκε στο μισό η προκαταβολή φόρου.
Ήταν ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για την οικονομική ελάφρυνση ειδικά των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά σίγουρα απαιτούνται περαιτέρω τομές για μια ορθή και δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος που θα υπηρετεί την ιδιαίτερη σημασία του κλάδου για την Ελληνική οικονομία και την χώρα ολόκληρη».
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
16/5/2015